Annonce
Udland

Cambodia er den nye valplads i kampen mod elfenbenshandel

Handlen med elfenben fortsætter på trods af forbud og at elefanten er et truet dyr. Senest er Cambodia blevet arnestedet for handel med materialet. (Genrefoto)

Et stort fund af elfenben i Cambodia er udtryk for, at handlen er under pres, siger Verdensnaturfonden.

Torsdag fandt de cambodjanske myndigheder ikke mindre end 3,2 ton elfenben, 1026 styk stødtænder, i en container i havnen i Phnom Penh.

Efter en stribe forbud er handlen med det ulovlige materiale - en handel der truer elefantens eksistens - er Cambodia blevet den nye frontlinje i kampen mod elfenbenshandel. Det fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden.

- Der er et kæmpe opbrud i handlen med elfenben globalt efter USA i 2016 og Kina i 2018 har forbudt den. Det lægger et pres på andre lande for at at få handlen stoppet.

- Derfor har blandt andet Thailand slået ned på handlen. Så skifter handlen til andre lande, og lige nu er Cambodia blevet et af de helt store sorte huller, når det kommer til handel med elfenben, siger generalsekretæren.

Dermed er det store fund i Cambodia på en måde et udtryk for en positiv udvikling.

- På den ene side bliver jeg altid enormt ked af det, når der bliver fundet så meget elfenben.

- Men på den anden side er det et udtryk for, at det hårde arbejde mod krybskytteri og handel med elfenben, der er lavet i årtier, er begyndt at virke.

- Handelskanalerne er ved at blive lukket og vi tvinger bagmændene til at blive mere og mere opfindsomme, siger Bo Øksnebjerg.

Men på trods af handelsforbud og store informationskampagner i Kina mod brug af elfenben, så er problemet langt fra løst.

Materialet er stadig efterspurgt og nok penge værd til, at organiserede kriminelle netværk myrder elefanter for deres stødtænder.

- Selv om der er ved at ske en forandring, så er vi langt fra i hus. Der forsvinder omkring 20.000 elefanter hvert år til krybskytteri og bestanden bliver stadig mindre.

- Da jeg blev født var der omkring 1,3 millioner elefanter i Afrika. Nu er der 400-420.000. Så elefanten er stadig i store problemer, siger Bo Øksnebjerg, der oplyser, at han blev født i slutningen af 1960'erne.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Kolding

Efter krisemøde: Nyt forlig og fremtidens Kolding Havn ventes klar inden jul

Annonce