Annonce
Billund

Campus-formand: Se nærmere på taxametersystemet

For et gymnasium i et yderområde som i Grindsted vil det have stor betydning, hvis regeringen indfører en ny taxameterordning, så skolerne er mindre afhængige af antallet af elever. Det mener Campus-formand Jesper Dahlmann. Arkivfoto
Campus-formand Jesper Dahlmann ser gerne, at den nye regering indfører et nyt taxametersystem, så uddannelsesinstitutionerne får en større del af deres samlede tilskud via grundtilskuddet og dermed bliver mindre afhængige af antallet af elever.

Grindsted: Det er meget positivt, at en ny regering vil fjerne omprioriteringsbidraget - men det er endnu vigtigere, hvis den vil indføre en ny taxameterordning. Det mener formanden for Campus Grindsted, Jesper Dahlmann.

- Jeg håber, de vil gå i gang med et nyt taxametersystem, for det system, vi har nu, er lavet for 25 år siden, hvor der var nogle helt andre forudsætninger end i dag. Det er blevet lappet og tilpasset, men det er ikke tidssvarende, og det er en bombe under skolerne i de små områder, siger han.

Annonce

Det er dyrere i yderområderne

I dag modtager alle ungdomsuddannelsesinstitutioner det samme grundtilskud, og derudover får de en pose penge alt efter antallet af elever. Det er et system, der presser de mindre skoler i de tyndt befolkede områder, hvor der alt andet lige vil være færre elever i klasserne. Da det koster det samme at have en klasse, uanset om der sidder 10 eller 30 elever i den, vil en skole i et yderområde som eksempelvis Grindsted derfor blive presset.

- At uddanne en elev i et tyndere befolket område er bare dyrere end inde på stenbroen, hvor de står i kø. Det håber jeg, at man fra politisk side vil begynde at kigge på, for det er meget vigtigt, siger Jesper Dahlmann.

Campus-formanden ser derfor meget gerne, at politikerne indføre et system, så uddannelsesinstitutionerne får en langt større del af deres tilskud via grundtilskuddet og bliver mindre afhængige af antallet af elever.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce