Esbjerg: Syddansk Universitet i Esbjerg har en super grøn nyhed. Som de bare ikke kan vise frem lige nu. Men her får du et smugkig til SDU Esbjergs nye campus med en facade, der strutter af grøn energi og bæredygtighed: En gigantisk plantevæg.
- Og den skal nok leve i mange år takket være en speciel vandingsteknik, forsikrer campusleder Torben Munk Damgaard
Og det vil SDU Esbjerg også med den nye campus til 120 millioner kroner.
I nærmest corona-stilhed er den nye universitetsbygning skudt op på Degnevej i den østlige del af byen.
I ultramoderne og åbne bygninger er alle faciliteter i top, og de studerende og underviserne har fået undervisningsmiljøer i særklasse.
Naboskabet med UC Syd skaber et pulserende studiemiljø på Degnevej, når de studerende i fremtiden vil kunne mødes i den fælles kantine, studentercafé og bibliotek.
Men på grund af corona kan de ikke bruge faciliteterne nu. Og alle vi andre kan ikke komme til et stort anlagt åbent hus-arrangement, som corona har spændt ben for.
Både studerende og medarbejdere arbejder hjemmefra - og heller ikke andre kan besøge universitet - før coronaen er sendt uden for døren.
Tag et kig på de fede lokaler
- Men vi skal nok byde alle esbjergensere indenfor, når det kan lade sig gøre, siger campusleder Torben Munk Damgaard, SDU Esbjerg.
Det er en ekstraordinær campus, studerende og undervisere vender tilbage til på den anden side af corona: Faciliteterne er i top, og studerende og undervisere kan se frem til et undervisningsmiljø i særklasse, hvor der uddannes kandidater til Vestjylland og resten af Danmark.
Den nye campus er bygget med UC Syd som nabo, og det er første gang i Danmark, at et universitet og en professionshøjskole er så tætte naboer. Det giver et helt unikt studiemiljø for de studerende, der vil gøre Esbjerg til en endnu mere attraktiv studieby, mener campuslederen.
- Der er tænkt over, at undervisning ikke kun skal foregå i store lokaler, der er mange fælles faciliteter - både fællesrum med siddegrupper, hvor der kan være larm, og stille grupperum, fortæller Torben Munk Damgaard.
Indtil sidste år lå Syddansk Universitet i lejede lokaler på den såkaldte uddannelsesslette på Niels Bohrs Vej i det nordlige Esbjerg med afdelinger på begge sider af vejen.
De studerende vil se forskerne mere
- Nu er forskere, undervisere og studerende tæt på hinanden, og derfor vil samspillet blive styrket. De studerende vil se os forskere noget mere, fortsætter campuslederen.
I de nye lokaler sættes kameraer op, og virtuel undervisning og samarbejde vil efter corona blive brugt meget mere. Nogle studerende og undervisere/forskere er måske kun nogle få dage ugentligt på campus, men med ny teknik vil de kunne forske hjemmefra og samtidig deltage i online-møder og aktiviteter på universitet i Esbjerg, og de studerende vil også kunne deltage i undervisning og gruppemøder hjemmefra.
Naboskabet med UC Syd ventes at skabe et langt mere attraktivt studiemiljø med fælles kantine, bibliotek – og studentercafé. Der bliver 4000 studerende i studieområdet på Degnevej mod 1000 på den gamle adresse. Hos naboen UC Syd er de studerende blandt andet jordemødre, laboranter, lærere, pædagoger og sygeplejersker.
Vil tiltrække flere
Det er målet at skabe et internationalt uddannelsesmiljø på Degnevej, der kan tiltrække flere studerende, forskere og undervisere.
- Med vores store nabo kan vi tiltrække flere studerende med bedre faciliteter, undervisning og i fritiden et større studiemiljø - samtidig med at nærheden ved en mindre campus bevares, siger Torben Munk Damgaard.
Han tør ikke give noget bud på, om en jurauddannelse i Esbjerg er rykket nærmere med den nye campus, finansieringen er ikke fundet, og han forudser udfordringer med at rekruttere undervisere til et studie i Esbjerg, uden at man udvander jura-studiet i Odense.
SDU Esbjerg
Syddansk Universitet – Esbjerg er flyttet til Degnevej
Her uddannes primært inden for folkesundhedsvidenskab og erhvervsøkonomi, herunder sportsmanagement, energi-management og generel erhvervsøkonomi.
Modsat den tidligere nabo, Aalborg Universitet Esbjerg, er UC Syd ikke en konkurrent til optag af studerende, og der kan f.eks. udvikles samarbejde mellem SDU-studerende inden for folkesundhedsvidenskab og sygeplejerske-studerende på UC Syd, forestiller Torben Munk Damgaard sig.
Også events og seminarer samt adgang til andre fagpersoner kan de to nabo-institutioner samarbejde om.
- Professionsuddannelserne kan få adgang til SDU-forskere, og vi kan komme med i de mere praktiske projekter på UC Syd, siger Torben Munk Damgaard, der gerne ser et samarbejde mellem universitet og sygehuse eller sundhedsfaglige virksomheder.
De nye faciliteter giver også bedre mulighed for samarbejde med eksterne virksomheder og offentlige aktører.
SDU uddanner kandidater inden for centrale erhvervs- og udviklingsområder i Esbjerg , blandt andet en bachelor i Energi Management og en kandidat i Environmental and Ressource Management, hvor studerende uddannes inden for grøn teknologi og bæredygtighed.
Så der er grund til at den store plantevæg udenfor strutter. De grønne planter er dyrket over flere år på en mark, og Torben Munk Damgaard forsikrer, at de er ægte og bæredygtige - ligesom SDU Esbjerg.