Annonce
Erhverv

Canadisk valg hjælper dansk erhvervsliv med WTO-kamp mod Trump

Dansk Industri ånder lettet op efter genvalg af Justin Trudeau, der er en vigtig EU-allieret i WTO-slagsmål.

I dansk erhvervsliv lød natten til tirsdag et lettelsens suk, da Canadas premierminister, Justin Trudeau, tilsyneladende blev genvalgt.

Lidt væk fra alle overskrifternes søgelys har Trudeau nemlig været en af EU's stærkeste partnere i et forsøg på at løse et lurende problem med Verdenshandelsorganisationen, WTO.

USA og særligt præsident Donald Trump har været utilfreds med WTO og dens appelinstans, der står for at afgøre tvister mellem WTO-lande. Derfor blokerer USA for udnævnelsen af nye dommere.

Med udgangen af 2019 mister appelinstansen to dommere og har ikke dommere nok til at være funktionsdygtige. Domstolen er dermed ikke i stand til at afgøre tvister.

Tvister i WTO kan blandt andet handle om, hvorvidt selskaber får urimelig statsstøtte fra deres hjemland såsom Kina.

Særligt EU har været bekymret for appelinstansens sammenbrud. Og det er her Justin Trudeaus regering i Canada kommer ind i billedet.

Canadas regering og EU har ifølge Dansk Industris underdirektør for international handel, Peter Thagesen, haft et særligt tæt samarbejde om en løsning.

De to parter har arbejdet med, hvad man gør, hvis WTO's appelinstans bryder sammen. Her arbejder de to parter på at skabe en slags appelinstans for de lande, der har lyst til at være med.

Indtil videre har Norge meldt sig som interesseret. Ifølge Peter Thagesen kan man håbe, at økonomier som Japan og Australien også har appetit på at lave en slags nød-instans.

Og her har Justin Trudeau som premierminister haft en nøglerolle.

- Han har været en vigtig allieret i den kamp, som EU og Canada har kæmpet, siger Peter Thagesen.

Han understreger, at Danmark er et af de lande, der trods vores begrænsede størrelse, har allermest på spil.

- Danmark er et af de lande i verden, der har nydt allermest gavn af setup'et WTO, siger Peter Thagesen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Vodkatyv måtte køres på skadestuen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce