Annonce
Sydjylland

Carl Holst: Lose tillod folk i regionen at svine mig til

Regionshuset i Vejle, november 2015. Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) udtaler sig på ny til pressen efter et møde i regionen om Carl Holst-sagen. Ifølge Carl Holst (V) gav Lose folk i regionen lov til anonymt at udtale sig kritisk om ham til en advokatrapport. Det skriver han i en bog, der udkommer mandag. Lose har ingen kommentarer til bogen. Arkivfoto: Mette Mørk
Carl Holst retter i sin nye bog en skarp kritik af partifællen Stephanie Lose, der som regionsrådsformand ifølge Holst tillod folk i Region Syddanmark at udtale sig anonymt i en advokatundersøgelse. Både politikere og embedsfolk bidrog med kritik af Carl Holst i rapporten, der tegnede et billede af en magtsyg politiker.

Sag: Nuværende regionsrådsformand Stephanie Lose (V) var med til at bære brænde til det bål, der brændte omkring Carl Holst (V) i slutningen af 2015.

Så hård er anklagen fra den tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark og tidligere forsvarsminister i en bog, der udkommer mandag. Her retter Carl Holst en skarp kritik mod en lang række personer både i sit eget parti og i Region Syddanmark. Carl Holst, der stopper i politik ved det kommende valg, kritiserer Stephanie Loses angivelige rolle i forbindelse med advokatfirmaet Kromann Reumerts undersøgelse af forhold omkring hans ledelsesperiode. Det førte til en rapport i november 2015, som blev lækket og indeholdt flere forkerte oplysninger. Både ansatte og politikere kunne udtale sig anonymt til rapporten. Mange udtalte sig angiveligt kritisk om Carl Holst, idet den endelige rapport tegnede et ganske negativt billede af Venstre-manden, som ifølge rapporten havde skabt en "frygtkultur" i regionen. En påstand, hovedpersonen selv har afvist.

I bogen, som JydskeVestkysten har læst, beskriver Carl Holst på baggrund af et tip fra en anonym person, at flere regionsrådspolitikere var meget optaget af rapporten.

- De havde blandt andet fortalt, hvordan de havde et virkelig godt samarbejde med den nye regionsrådsformand, Stephanie Lose. Hver gang de havde bedt hende om at få yderligere ting undersøgt om mig eller bedt om, at folk kunne få lov til at udtale sig anonymt, havde hun givet dem tilladelse til det, lyder anklagen fra Carl Holst.

Stephanie Lose har ingen kommentarer til bogen.

Annonce

Carl Holst-sagen

 • I juni 2015 bliver Carl Holst (V) valgt ind i folketinget. Med over 12.000 personlige stemmer er han topscorer blandt Venstre-folkene i Sydjyllands Storkreds.
 • Kort efter bliver han udnævnt som forsvarsminister.
 • I løbet af sommeren 2015 er Carl Holst under hård kritik blandt andet for ikke at forholde sig til kritik fra udsendte flymekanikere om nedslidte kampfly.
 • I september bliver han mistænkt for at have brugt en embedsmand i Region Syddanmark til at føre personlig valgkamp til Folketinget.
 • I slutningen af september træder han tilbage som minister.
 • I november 2015 tager Carl Holst orlov fra Folketinget, efter at regionen har meldt ham til politiet for embedsmisbrug.
 • Han vender tilbage til Folketinget i marts 2016.
 • I marts 2017 dropper anklagemyndigheden at rejse tiltale mod Carl Holst.
 • Carl Holst bliver genvalgt som folketingskandidat i Esbjerg Omegnskreds i maj 2017. Til opstillingsmødet stemmer 12 medlemmer blankt i protest mod ham, mens 25 stemmer for.
 • I august 2018 meddeler Carl Holst, at han ikke stiller op til det kommende folketingsvalg.
 • Kulturminister Mette Bock gør i november 2018 Carl Holst til bestyrelsesformand for Idrættens Analyseinstitut.

Faktura

Advokatundersøgelsen blev iværksat, fordi Carl Holst blev mistænkt for at have anonymiseret en faktura for at dække over, at en række taler blev betalt af regionen, selvom de ikke havde noget med Holsts job som regionsrådsformand at gøre. I bogen hævder Carl Holst, at Kromann Reumert hurtigt måtte sande, at der intet var at komme efter i forhold til fakturaen, men at de i stedet gik på målrettet jagt efter andet snavs på ham.

- I slutningen af oktober ringede flere af de personer, som Kromann Reumert havde interviewet, til mig og fortalte, at samtalerne med firmaet havde været meget underlige. De havde næsten ikke handlet om selve hændelsesforløbet omkring anonymiseringen, som jo ellers var det oprindelige formål med undersøgelsen. I stedet havde advokatfirmaet spurgt til, om der var ting, jeg havde foretaget mig, som var kritisable, skriver Holst.

I den endelige rapport måtte Kromann Reumert rette en række faktuelle fejl. Blandt andet påstod advokatselskabet, at Carl Holst holdt 47 aviser på regionens regning. Det tal viste sig kun at være seks.

Sammen med sin advokat Karoly Németh klagede Carl Holst i en lang række punkter over Kromann Reumert til Advokatnævnet. Nævnet vurderede i 2017, at der ikke var noget at komme efter i de konkrete kritikpunkter, som vedrørte advokaternes metoder. Advokatnævnet forholdt sig ikke til, hvorvidt advokaternes konklusioner i rapporten var korrekte.

Kromann Reumert KR har ingen kommentarer til bogen, da den ifølge advokatselskabet ikke rummer nye kritikpunkter. Selskabet henviser til, at Advokatnævnet har afvist, at der var grundlag for kritik af advokaternes arbejde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Med bedste på hård bjergetape

Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce