Annonce
Sydjylland

Carl Holst vil redde lokalt center for landdistrikter

Indenrigsordfører hos Venstre, Carl Holst, besøgte fredag Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet i Esbjerg, hvor han fik en orientering om centrets truede fremtid af dekan Ole Skøtt og centerleder Egon Noe. Foto: John Randeris

Venstres indenrigsordfører Carl Holst forsøger nu at hjælpe det lukningstruede Center for Landdistriktsforskning i Esbjerg, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) står fast på at fjerne millionstøtte.

Esbjerg: Det lokalt valgte folketingsmedlem Carl Holst (V) forsøger nu i 12. time at redde livet for Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet i Esbjerg.

Venstres indenrigsordfører vil nemlig have skruet de fremtidige parametre for tildelingen af midler til landdistriktsforskning sammen, således at det lokale center i Esbjerg vil kunne vinde de to-tre millioner kroner, som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) står fast på, at centret ikke længere skal modtage.

Fredag besøgte Carl Holst centret på Niels Bohrs Vej i Esbjerg, hvor centerleder Egon Noe og campus-dekan Ole Skøtt fremlagde deres frustrationer over den fratagende millionstøtte, som vil medføre centrets lukning.

- Centret har været til stor gavn, for eksempel når regionen har skullet lave sin landdistriktspolitikker, fortæller Carl Holst, der selv er tidligere regionsrådsformand, og tilføjer:

- Centret har en tættere kontakt til brugerne af forskningen, og derfor er det vigtigt, at når den samlede pulje går fra to til tre millioner kroner, er det vigtigt at sige, at de penge tager vi. Jeg kan ikke se, at konkurrenceudsættelsen af puljen gør, at vi ikke får pengene tilknyttet centret og Syddansk Universitet i Esbjerg, siger Carl Holst, der nu vil lægge pres på ministeriet, så tildelingsparametrene i sidste ende vil favorisere det lokale center i Esbjerg.

Centret har været til stor gavn, for eksempel når regionen har skullet lave sin landdistriktspolitikker.

Carl Holst, indenrigsordfører for Venstre og tidligere regionsrådsformand.  

Centret i Esbjerg

Center for Landdistriktsforskning hører under Syddansk Universitet. Centret har hjemme i Esbjerg, hvor 12 personer er tilknyttet. I 2001 besluttede Folketinget at oprette et center i en forsøgsperiode på fem år. Efter forsøgsperioden overgik støtten til resultatkontrakter, men fra 2018 er støtten helt væk. I 2017 er støtten på én million, mens den i 2016 var på to millioner.

Svært at se fremtiden for centret

Da regeringen i forbindelse med vedtagelsen af finansloven besluttede, at millionstøtten til landdistriktsforskning skulle fjernes fra centret i Esbjerg og i stedet konkurrenceudsættes, så andre kan få del i midlerne, protesterede fem sydvestjyske borgmestre med Esbjergs Johnny Søtrup i spidsen prompte.

- Og det er positivt, at borgmestrene og Carl Holst går ind i sagen, for det viser, at man værdsætter centret, siger campus-dekan Ole Skøtt og tilføjer:

- Vi er det eneste miljø, der i Danmark leverer viden til dem, der er i landdistrikterne, og med fjernelsen af støtten er det svært at se fremtiden for så lille et center. Samtidig er udfordringen i konkurrenceudsættelsen spørgsmålet om, hvad man vil konkurrenceudsætte, siger Ole Skøtt.

Annonce

Ikke mange penge at spare

De to ledere fra Syddansk Universitet fortæller, at centrets opgave består af to dele. Dels at forske og levere basisviden om landdistrikternes vilkår, og dels at udfører konkrete opgaver, undersøgelser og forskning for de forskellige interessenter.

Derfor advarer centerleder Egon Noe også mod, at centret fratages midlerne, fordi netop basisforskningen vil forsvinde, hvis konkurrenceudsættelsen medfører, at konsulentfirmaer eller andre vinder de fremtidige opgaver.

- At konkurrenceudsætte et så lille område som vores vil altid give en fordel til større, centrale miljøer end vores. Derfor giver det heller ikke mening at konkurrenceudsætte et område på to-tre millioner kroner, for der er ikke mange penge at spare, mener Egon Noe.

Annonce
Tønder For abonnenter

Efter 13 udsendelser med Forsvaret tog Lars på dannelsesrejse - nu har hans liv fået ny mening

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejen

Fester tager overhånd og det flyder med glasskår og affald: Nu spærrer vikingerne område af for privatfester

Sydjylland For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Navne For abonnenter

Morten har brugt 250.000 kroner på sin sportsvogn: Nu tør han ikke at køre i den

Sønderborg For abonnenter

Direktøren faldt pladask for frisøren: Jeg måtte ha' hende

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Aabenraa For abonnenter

Kom med indenfor: Unikt eller kitsch - Johanns hus er ikke som alle andres

Varde For abonnenter

Frygteligt syn mødte landmand: Skambidt kvie aflivet efter formodet ulveangreb på Skallingen

Frø-virksomhed er blevet en blomstrende forretning: Vækstkurven er stejl, fortæller direktør

Sønderborg

78 år gammel kiosk slår dørene op for sidste gang: - Det er da virkelig vemodigt

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Esbjerg

Mystisk blomstertyveri i midtbyen: Ukendt gerningsmand har for anden gang klippet alle friske skud fra Eriks havekrukker – måske for at få en rus ud af at ryge dem

Navne For abonnenter

Forfatter Jakob Hero maler med ord: Inspirationen kommer fra en sønderjysk provinsby

Sønderborg

Se hvordan du kan komme til at bo: 38 nye klimavenlige boliger er på vej i Vollerup

Annonce