Annonce
Sydjylland

Carl Philip 40 år: Storesøster løber med tronen

Den svenske prins Carl Philip møder pressen på hospitalet i Stockholm den 31. august 2017, hvor hans kone, prinsesse Sofia, netop har født parrets andet barn, også en søn. Den 13. maj fylder Carl Philip 40 år. Foto: TT News Agency/Reuters
Carl Philip blev indhentet af udviklingen og mistede den svenske trone. Men han klarer sig nok endda. Mandag den 13. maj fylder han 40 år.

Carls Gustavs liv tog en radikal ny kurs den 1. januar i 1980. Da trådte Sveriges nye tronfølgelov i kraft, og det betyder, at monarkens førstefødte dreng ikke længere har førsteret til tronen i Stockholm.

Loven gør monarkens førstefødte - uanset køn - til tronfølger. Derfor er Carl Philips storesøster, Victoria, kronprinsesse. Det var imidlertid næppe noget, der fik Carl Philip til at ligge søvnløs i 1980. Han var kun en lille prins på syv måneder dengang.

Den 13. maj er det 40 år siden, at han blev født. Hans liv har på grund af lovændringen formet sig meget anderledes, end hvis han skulle køres i stilling til at overtage tronen efter sin far, kong Carl Gustav. Nu er han nummer fire i tronfølgen efter sin storesøster og hendes to børn. Han har også en lillesøster, nemlig prinsesse Madeleine, der er født i 1982. Hun er nu nummer syv i tronfølgen.

Carl Gustav er et friluftsmenneske. Han elsker sport og giver den gas med både svømning, sejlsport og skisport. Der er også benzin i blodet på ham. Han har kørt racerløb.

Han har gjort tjeneste i flåden, hvor han er uddannet til kaptajn på en kanonbåd. Civilt har han vist stor interesse for design, som han har studeret i såvel Stockholm som i USA.

Annonce

Kampen med bogstaverne

Alt er dog ikke altid let for en prins. Carl Philip har i lighed med kronprinsesse Victoria talt åbent om problemerne med at læse og stave. Deres far kæmper også med bogstaverne. Carl Philips mor, dronning Silvia, har i øvrigt gjort ordblindhed til en mærkesag.

Carl Philip er gift med prinsesse Sofia. Parret har to børn, prinserne Alexander og Gabriel på tre år og godt halvandet. Selv om drengene stadig er små, har Carl Philip og Sofia fået en mærkesag, som mange forældre til lidt ældre børn kan nikke genkendende til. Det handler om sikkerhed, når børnene færdes på internettet. Tidligere i år udsendte parret en håndbog til svenskere, der har børn, som fylder ti år i 2019. Bogen indeholder gode råd til, hvordan man taler med sine børn om det, de møder rundt om på internettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce