Annonce
Tarm

Casper på 24 døde på bosted: Socialudvalgsformand opfordrer familien til at klage

Lennart Qvist opfordrer Birgitte Lassen, her fotograferet ved Caspers grav på Tarm Kirkegård, og Brian Lassen til at klage til bostedet Sønderparken. Foto: Johan Gadegaard
Klag til bostedet, så vi kan få undersøgt, om personalet på bostedet skulle have reageret anderledes, lyder opfordringen fra socialudvalgsformand Lennart Qvist til Casper Lassens forældre.
Annonce

Tarm: Den 24-årige Tarm-bo Casper Lassens død i august sidste år på bostedet Sønderparken, hvor han var anbragt af Ringkøbing-Skjern Kommune, rejser en række spørgsmål for socialudvalgsformand Lennart Qvist (K), der er politisk ansvarlig for kommunens psykiatri-område.

Lennart Qvist hæfter sig ved, at personalet på bostedet undlod at tilkalde en læge eller ambulance, da de om morgenen fandt Casper Lassen tungt sovende i sin rus, der blev målt til en dødelig promille på 3,35 og som samtidig blev forstærket af de tre typer psykofarmaka, han havde indtaget.

- Umiddelbart kommer man til at tænke på, om personalet har gjort sig skyldig i pligtforsømmelse ved ikke at tilkalde hjælp til en person, der var i livsfare og som dør. Hvis familien har en følelse af, at der er sket ting, der ikke er i orden, vil jeg opfordre familien til at klage til bostedet, så vi kan få omstændighederne undersøgt, så alle kan få vished om, hvorvidt personalet skulle have reageret anderledes, siger Lennart Qvist.

- Forældrene er velkomne til at sende klagen til mig. Så skal jeg få den sendt videre i systemet, tilføjer han.


Forældrene er velkomne til at sende klagen til mig. Så skal jeg få den sendt videre i systemet.

Lennart Qvist


Han var ikke bekendt med sagen før Dagbladets artikler i søndagsavisen.

Annonce

Skal slå alarm

Heinz Jacob, der er områdechef for regionens voksenpsykiatri og chef for bostedet, hvor Casper Lassen døde, har forklaret, at personalet skal forsøge at få kontakt med en person, der ikke er kontaktbar og straks skal slå alarm og ringe 112, hvis man vurderer, at der er fare på færde.

Personalet lod Casper sove og forklarede til politiet, at de var vejledt af en læge om ”ikke at vække Casper, når han var gået ud i en brandert”. Dette på trods af, at personalet fire dage tidligere ringede efter en ambulance, der kørte Casper til afrusning på sygehuset.

24-årige Casper Lassen døde på bostedet Sønderparken. Privatfoto

Politirapporten kortlægger dødsfaldet, men indeholder intet om overvejelser om at sigte personalet på Sønderparken for pligtforsømmelse.

Familien har heller aldrig fået oplyst af regionen, om Styrelsen for Patientsikkerhed fandt anledning til at undersøge dødsfaldet.

Heller ikke den rapport, som Sønderparken har afleveret til regionen om dødsfaldet, får familien nogensinde at se. Der er tale om et internt læringsdokument, som aldrig vil blive udleveret.

- Det er et barsk og tragisk forløb, ikke mindst fordi Ringkøbing-Skjern Kommune havde planlagt at flytte Casper til et nyt bosted, da han jo helt åbenlyst ikke trivedes på Sønderparken, siger Lennart Qvist.

Annonce

Op til 895.000 kroner

At kommunen kan have betalt op til 895.000 kroner årligt for Caspers plads på Sønderparken, som tilmed forlangte husleje og kostpenge ud af Caspers kontanthjælp, kommer ikke som nogen overraskelse for Lennart Qvist.

- Beløbet er ikke usædvanligt for borgere, der er stærkt udfordrede med diagnoser. Men om beløbet i Casper-sagen er højt eller lavt, kan jeg ikke afgøre uden at vide, hvilke diagnoser han havde, og hvilke tilbud og hvilken personalekontakt han havde, siger Lennart Qvist.

Men er det værd at betale et bosted en million årligt, når personen, de skal tage sig af, får lov at fortsætte sin destruktive livsstil lige ind i døden?

- Hvis et bosted vurderer, at en borger er til fare for sig selv og er bekymret for borgerens trivsel, bør bostedet reagere, og i denne sag var kommunen i gang med at finde et nyt bosted til Casper, siger Lennart Qvist.

Annonce

Hvor myndig var Casper?

Sagen kompliceres af, at Casper Lassen få måneder inden sin død tilbagetrak sit samtykke om, at bosted og kommune måtte informere hans forældre om hans liv. Forældrene står derfor tilbage med mange ubesvarede spørgsmål.

Hverken kommunen eller bostedet har måttet sige det mindste om Casper til den sørgende familie.

- Når man ikke er umyndiggjort, har man sin selvbestemmelsesret, men man kan stille spørgsmål ved, hvor myndig Casper var. For mig er det afgørende, at man kan være så psykisk syg, at man er til fare for sig selv, og så kan man blive umyndiggjort, siger Qvist.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce