Annonce
Tarm

Casper tryglede om at blive indlagt på Psykiatrisk Afdeling men fik nej: Tre dage senere var han død

Casper Lassen fra Tarm blev bare 24 år.  Privatfoto
Tre dage før sin død fik 24-årige Casper Lassen fra Tarm blankt nej til at blive indlagt på Psykiatrisk Afdeling, selv om han havde selvmordstanker og havde kontaktet selvmordslægen Svend Lings. Patienterstatningen er på vej med en afgørelse om, hvorvidt der skete svigt blandt medarbejderne, der undlod at ringe efter hjælp til den unge mand.

Tarm: I disse dage sidder Birgitte og Brian Lassen i Tarm og venter i spænding på, at Patienterstatningen træffer afgørelse i sagen om deres søn Caspers dødsfald på det socialpsykiatriske bosted Sønderparken.

Birgitte og Brian Lassen har anmeldt sagen til Patienterstatningen, fordi de vil have placeret et ansvar for deres søns død.

- Casper afgik ved døden, da personalet på Sønderparken undlod at tilkalde læge eller ambulance på trods af, at han var ukontaktbar på grund af alkoholindtagelse samt påvirkningen fra den psykofarmaka, han ligeledes indtog, forklarer forældrene.

Brian og Birgitte Lassen mistede deres søn Casper og har bedt Patienterstatningen se på sagen og placere et ansvar. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Den 16. august 2019 havde Casper drukket vodka, der sammen med medicin havde sendt promillen op på svimlende 3,35 og Casper ind i en dyb søvn, hvorfra han gled ind i døden.

Personalet havde etableret vagt ved Caspers dør og tilså ham hver halve time – men burde personalet også have ringet efter lægehjælp, da han ikke var kontaktbar, så han kunne blive indlagt?

Annonce

Glider ud af behandling

I efteråret trådte Birgitte og Brian Lassen frem i Dagbladet og fortalte om Casper. Siden han var en stor dreng, havde han lidt af depressioner og har boet på flere institutioner, men intet sted var pædagogerne i stand til at bringe ham ud af mørket.

I 2018 havde kommunen placeret ham i en lejlighed på Region Midtjyllands bosted Sønderparken i Hornsyld. Her er der personale døgnet rundt, som tager sig af unge mennesker med svær psykisk sygdom.

Psykiatrisk Afdeling i Horsens giver Casper diagnosen depressiv personlighedsstruktur, men han glider ud af den psykiatriske behandling. Han medicinerer sig med alkohol, og promillen bliver endnu højere, fordi han samtidig tager medicin mod sin angst og depression. Han er ked af at være på Sønderparken, fortæller han sine forældre, for han føler ikke, der bliver gjort noget for at aktivere ham.

Annonce

Dagbogsnotater

Efter en sommerferie hjemme hos forældrene i Tarm er han i august 2019 atter tilbage på Sønderparken, hvor situationen i dagene op til hans død bliver vild og kaotisk.

Dramaet står at læse i den dagbog, som personalet har ført over Caspers tilværelse, og som er udleveret som dokumentation til Patienterstatningen.

Dagbogen, som Dagbladet har adgang til, beskriver, at Casper trygler om at blive indlagt på Psykiatrisk Afdeling i Horsens, fordi han har selvmordstanker og er bange for, at han bliver nødt til at agere på dem.

Casper er fem dage før sin død blevet indlagt på hospitalet til afgiftning. Han har drukket vodka, har en promille på over 4, og personalet kan ikke vække ham. Derfor bliver han med ambulance indlagt på Regionshospitalet Horsens.

Efter afgiftningen skal Casper hjem til Sønderparken, men han fortæller en medarbejder, at han har det rigtigt dårligt og er bange for at komme tilbage. Han ser ikke andre muligheder end at fortsætte med at drikke og ytrer ønske om at blive overført til Psykiatrisk Afdeling.

Casper fortæller, at han har selvmordstanker, og at han bliver nødt til at agere på dem, så snart han kommer hjem på Sønderparken, og at det gør ham bange og ked af det.

Hospitalet undersøger, om Casper kan blive indlagt på Psykiatrisk Afdeling, men svaret er nej.

Næste dag spørger hospitalet igen, om Psykiatrisk Afdeling vil tage til tage Casper ind til videre behandling. Igen er svaret nej. Afdelingen kan ikke tilbyde Casper noget forløb, lyder begrundelsen.


Han græder og beder om hjælp til at forstå, at han gerne vil dø; han fremstår forpint. Han giver udtryk for, at han gerne vil dø, men at han samtidig er rigtigt bange for, hvad der er på den anden side. Han er ligeledes bange for, at det skal gøre ondt.


Annonce

Fremstår forpint

Casper kommer hjem på Sønderparken og er ulykkelig. Dagbogen fortæller:

”Han græder og beder om hjælp til at forstå, at han gerne vil dø; han fremstår forpint. Han giver udtryk for, at han gerne vil dø, men at han samtidig er rigtigt bange for, hvad der er på den anden side. Han er ligeledes bange for, at det skal gøre ondt. Han fortæller, at hvis han ikke havde været bange for, at det skulle gøre ondt, så havde han for længst skåret sin pulsåre over eller hængt sig i et bælte. Han beder mange gange om forståelse for, hvorfor han så gerne vil dø, og hvorfor han har kontaktet Svend Lings”.

Svend Lings går under navnet ”Selvmordslægen”, da han er dømt for at rådgive om og medvirke ved selvmord.

”Casper fortæller, at Svend Lings gerne ville hjælpe ham, men ikke kunne, da han havde fået en betinget dom. Dog er Casper rådet til at anskaffe sig tre præparater: morfin, sovepiller, kvalmestillende. Casper fremstår under hele samtalen med blandede følelser - han græder og giver udtryk for vrede, magtesløshed og frustration”.

Annonce

Alkohol og medicin

Næste aften begynder Casper at drikke tæt og falder i en tung søvn. Medarbejderne tilser ham hver halve time, men han findes død om formiddagen klokken 10.45.

På Retsmedicinsk Institut konkluderer lægerne, at Casper er død af alkoholforgiftning. Han har en promille på 3,35 målt i blodet, hvilket ”er forenelig med svær eller dødelig forgiftning, afhængig af tilvænningsgraden”.

Lægerne finder også spor af hans medicin. Han har taget Risolid for sin angst, Truxal mod psykose og Mirtazapin mod depression. De tre former for psykofarmaka kan forstærke alkoholens hæmmende effekt på centralnervesystemet, forklarer lægerne.

Annonce

Spørgsmål til regionspsykiatrien

Dagbladet har spurgt Regionspsykiatrien Horsens, om det er acceptabelt, at en suicidal person kan nægtes indlægges med begrundelsen, at han ikke kan tilbydes noget forløb.

Det skriftlige svar fra afdelingsledelsen lyder:

”Det er altid meget tragisk, når unge mennesker dør, men vi har desværre ikke mulighed for at udtale os om personsager. Generelt tager vi det altid alvorligt, når mennesker over for os udtrykker, at de ikke vil leve mere – hvilket sker ofte i psykiatrien”.

”Når det sker, så foretager vi altid en individuel vurdering, hvor vi inddrager den viden, vi har om den enkelte person. Det kan for eksempel være tidligere indlæggelser og behandling, om vedkommende før har udtrykt ønske om at begå selvmord, hvilke alternativer der er til indlæggelse, hvad personen udskrives til eksempelvis bosted eller lignende. Ud fra den viden vurderer vi fra gang til gang, om en indlæggelse vil gøre en positiv forskel, eller om der skal noget andet til. Og vi kigger naturligvis også altid på, om der er noget, vi kan lære af patientforløb med utilsigtede hændelser”.

Har I lært noget af Casper Lassen-sagen? Skulle han have været indlagt tre dage før sin død, da han var suicidal?

"Vi kan ikke kommentere detaljeret på en konkret patientsag", lyder svaret fra Regionspsykiatrien Horsens.

Patienterstatningen ventes at træffe afgørelse i sagen inden for nogle uger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Varde

Kommunen greb ind: Nedbrydningsarbejde på Ansager Skole er stoppet

Annonce