Annonce
Danmark

Cecilies mor begik selvmord efter råb om hjælp: Min mor skal ikke være død for ingenting

Cecilie kæmper for bedre vilkår i psykiatrien efter at have oplevet på nærmeste hold, hvor galt det kan gå, hvis der ikke kommer det nødvendige fokus. Foto: Jens Mouvielle.
Cecilie Kristensen kæmpede en hård kamp for at få den rette behandling til sin mor Mette, der led af flere psykiske diagnoser. De oplevede at blive kastet rundt og svigtet af sundhedssystemet. Nu vil Cecilie Kristensen kæmpe for, at andre ikke skal gennemgå det kaos, hun oplevede.
Annonce

26-årige Cecilie Kristensen havde haft en dårlig fornemmelse hele dagen. Hendes mor havde været sur på hende, rigtig sur. Der var egentlig ikke rigtig en årsag til det, sådan var det nogle gange.

Cecilie forlod lejligheden i Sydhavnen i København og tog hjem til veninden. Hun forsøgte at få et kram, inden hun gik, men moren skubbede hende væk. Senere skrev de sammen, og moren lovede at lade sig indlægge på psykiatrisk afdeling dagen efter. Cecilie skulle blot tage hjem og lufte hundene om morgenen. Det var meget vigtigt.

Dagen efter, 21. april, mistede Cecilie Kristensen sin mor. Cecilie fandt hende i badekarret, da hun kom hjem for at lufte hundene som aftalt. Cecilies mor havde tømt sine pilleglas. Hun ville ikke mere.

Cecilies mor led af en række psykiske diagnoser som borderline med svær personlighedsforstyrrelse og panikangst. Det var blevet for meget, og den rigtige hjælp kom aldrig, selvom de havde kaldt af alle kræfter. Nu kæmper Cecilie for øget fokus på psykiatrien, så hendes mors død ikke har været forgæves, og så andre ikke kommer til at opleve, det hun gjorde om morgenen 21. april. Det er derfor, hun deler sin historie.

- Noget er galt med den måde, vi behandler og opfatter psykisk sygdom på. I min familie var det der med psykolog kun for svage mennesker, så det kom aldrig rigtig på tale, at min mor havde brug for at snakke professionelt om sine problemer. Da vi endelig forsøgte at få hjælp til hende, var det en kamp bare at blive hørt. Sådan må det ikke fortsætte, siger Cecilie Kristensen.

Annonce

Hør på mig

Cecilies mor har døjet med psykiske problemer det meste af sit liv, men der blev aldrig rigtig taget hånd om det, og derfor fik det lov til at udvikle sig.

På et tidspunkt blev det så slemt med Cecilies mor, at Cecilie valgte at opsige sit værelse på Frederiksberg og flytte ind hos sin mor i lejligheden i Sydhavnen. På den måde kunne hun holde øje med, at morens selvskadende adfærd ikke blev værre.

- Hun sidder og græder og viser mig sine arme og de ar, der er på dem. ‘Jeg skal have hjælp’, siger hun. Det er kun mig, hun snakker med om det, jeg er hendes behandler, siger Cecilie Kristensen.

Cecilie og hendes mor Mette. Foto: Privat

En anden fordel ved, at Cecilie flyttede ind, var, at hun kunne være der, når moren blev udskrevet fra psykiatrisk afdeling, hvilket typisk skete dagen efter, hun blev indlagt.

- En dag bliver jeg nødt til at tilkalde politiet, fordi hun går amok inde i lejligheden. Hun er fuld og har smadret alting, og da politiet kommer, er hun rasende på mig, fordi jeg har ringet til dem. Jeg beder dem om at tage hende på psykiatrisk afdeling, hvilket de gør. Men dagen efter udskriver de hende igen, siger Cecilie og fortsætter:

- Jeg ringer til dem og siger, at de ikke allerede kan udskrive hende. At jeg ikke kan klare mere. Men hun er rationel nok og har det fint, siger de, så de kan ikke have hende hos dem længere. De følger jo bare deres procedure, det ved jeg godt. Men det er mig, der lever med hende. Og jeg ved, hun ikke er klar til at komme hjem allerede dagen efter.

Annonce

Corona forværrede situationen

Ved årsskiftet til 2020 sker der noget godt for Cecilies mor. Hun kommer til samtale med syv læger, der går alt igennem med hende. Det er her, Cecilies mor får konstateret borderline med personlighedsforstyrrelse, svær depression og panikangst.

- I februar måned har jeg beskeder fra min mor, hvor hun skriver, at hun har mod på livet. Det der med, at der er nogen, som lytter til hende, og at hun har fået stillet en diagnose, der forklarer, hvorfor hun af og til kommer med sine udbrud, det gjorde alt for hende. Men så kom corona, siger Cecilie Kristensen og fortsætter:

Cecilie Kristensen. Foto: Jens Mouvielle

- Pludselig lukkede det hele bare ned. Hun fik en opringning, hvor der blev spurgt ind til hende, men det hjælper jo ikke noget. Min mor begyndte at ryge igen, hun kunne ikke længere sove om natten, og uanset hvad jeg gjorde, var det forkert.

Situationen blev værre og værre, og til sidst ville Cecilies mor ikke mere. Hun blev 48 år gammel.

Annonce

Kæmper for bedre vilkår

Cecilie Kristensen har bestemt sig for, at hendes vej ud af sorgen er at gøre en forskel for andre, der står i hendes situation eller er i fare for at komme det. Derfor stiller hun op til kommunalvalget i 2021, hvor hun vil arbejde for flere midler i psykiatrien og for at ændre nogle af de ting, der kunne have gjort en forskel for hende og hendes mor.

- Lige efter jeg fandt min mor, lukkede jeg mig inde i mig selv, men efter jeg er begyndt at tale om det, har jeg fået det bedre. Nu har jeg en mening med mit liv, jeg skal hjælpe dem, som ikke har en stemme. Når du brækker benet, er der behandling med det samme, men når du er psykisk syg, er det en anden sag. Det skal vi lave om på. Det handler om at blive hørt.


Jeg ringer til dem og siger, at de ikke allerede kan udskrive hende. At jeg ikke kan klare mere. Men hun er rationel nok og har det fint, siger de, så de kan ikke have hende hos dem længere. De følger jo bare deres procedure, det ved jeg godt. Men det er mig, der lever med hende. Og jeg ved, hun ikke er klar til at komme hjem allerede dagen efter.

Cecilie Kristensen


En af de ting, Cecilie Kristensen har savnet mest i sin mors forløb, er, at der bliver spurgt ind og behandlet kognitivt i stedet for at udskrive piller.

- Jeg mener ikke, at piller er løsningen. Det, der hjælper, er kognitiv terapi, hvor man kan lære at arbejde med sine problemer, så man kan komme videre. Det er derfor, jeg vil ind i kommunalpolitik. For at gøre København bedre. Min mor skal ikke være død for ingenting.

Cecilie Kristensen stiller op til kommunalvalget for Dansk Folkeparti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Frank Jensen: - Man kan opfatte, at min glæde bliver for overvældende

Trekantområdet

Minkavler fra Farre: Om lidt bliver her stille, meget stille

Annonce