Annonce
Aabenraa

Celina: Alle bliver accepteret på en efterskole

Celina Thomsen repræsenterede den tyske efterskole i Tinglev på efterskolemessen i Rødekro. Foto: Timo Battefeld

Et unikt fællesskab og frihed er nogle af elementer, der for Celina Thomsen gjorde et efterskoleophold helt fantastisk.

Rødekro: Står det til den 17-årige Celina Thomsen fra Silkeborg, så bør alle unge mennesker overveje at tage på et efterskoleophold. Selv gik hun på den tyske efterskole i Tinglev sidste år, og det fortalte hun engageret om på weekendens store efterskolemesse i Compass Congress Centre i Rødekro, hvor skolen i Tinglev ligesom over 30 andre efterskoler, high schools og frie fagskoler havde en stand.

Celina Thomsen havde et fantastisk år på den tyske efterskole i Tinglev, hvor hun tog 10. klasse.

- Vi havde et rigtig godt fællesskab på skolen, og jeg savner den helt vildt. Derfor siger jeg også til de besøgende her på messen, at man skal vælge efterskolen i Tinglev, fordi fællesskabet er helt unikt, siger Celina Thomsen, der efter efterskoleopholdet flyttede tilbage til Silkeborg og nu går på gymnasiet i Silkeborg.

Der er dog flere grunde til, at Celina Thomsen opfordrer unge til at tage på efterskole.

- Man lærer at blive selvstændig på en efterskole, og alle bliver accepteret. Samtidig har man mulighed for at være sig selv på en efterskole. Friheden er det bedste ved det hele, selv om der selvfølgelig er regler, siger Celina Thomsen.

Annonce

Vi havde et rigtig godt fællesskab på skolen, og jeg savner den helt vildt.

Celina Thomsen, tidligere elev på den tyske efterskole i Tinglev

Efterskoler

Efterskolen er en dansk skoleform for 14-18 årige.

Det er kendetegnende for skoleformen, at eleverne bor på skolen på alle undervisningsdage, og at de også kan opholde sig på skolen i weekenderne.

Efterskolerne har ligesom de øvrige frie grundskoler opnået stor selvstændighed og frihed til at definere sit særegne værdigrundlag, pædagogik og praksis.

Kilde: Wikipedia

Der var flere spøjse indslag på efterskolemessen i Rødekro. Foto: Timo Battefeld

Seriøse samtaler

Haarby Efterskole på Fyn havde også en stand på efterskolemessen i Rødekro, og den tog Elsebeth Holtze Madsen sig af. Hun har været lærer på skolen i 17 år og underviser blandt andet i tysk og fransk.

- Det er en idrætsefterskole, men man skal også kunne lide boglige fag, siger Elsebeth Holtze Madsen og tilføjer, at Haarby Efterskole deltager i tre-fire messer om året.

- Vi er her for at snakke med en masse unge mennesker, og jeg er meget overrasket over det store fremmøde. Vi har haft mange seriøse samtaler med de unge mennesker og deres forældre, og vi opfordrer dem til at besøge skolen. Når de først har set skolen, så bliver de der som regel også, siger Elsebeth Holtze Madsen.

Hoptrup Efterskole var også repræsenteret på messen, og det var for at kapre elever til skolen på både kort og lang sigt.

- Vi får forhåbentligt en masse elever ved at være her, og vi har da også været i kontakt med mange unge, som vi opfordrer til at komme og besøge skolen, siger Heidi Hansen, der er ansvarlig for markedsføringen af Hoptrup Efterskole, der kun har plads til yderligere seks elever, når der starter et nyt hold op efter sommerferien.

Om nogle år skal Mathias Larsen fra Vojens på efterskole, og derfor var han søndag på efterskolemesse sammen med sin mor. Foto: Timo Battefeld

Tilfredse arrangører

Det er første gang, at der bliver holdt efterskolemesse i Compass Congress Centre i Rødekro, men arrangørerne regner ikke med, at det er sidste gang.

- Vi havde næsten 500 besøgende om lørdagen, og vi forventer nogenlunde det samme søndag, så vi er godt tilfredse med fremmødet, siger Christina Qvistgaard, der er kommunikationsansvarlig for efterskolemessen.

- Derfor satser vi da også på, at det bliver en årligt tilbagevendende begivenhed, fortsætter hun.

Samme opfattelse har projektleder Jacob Porse.

- En god personlig samtale er den bedste indledning til et succesfyldt uddannelsesår. Det er ved det personlige møde, at man for alvor får en fornemmelse af værdier og atmosfære, siger Jakob Porse.

De forskellige stande på efterskolemessen i Rødekro gjorde forskellige ting for at tiltrække sig opmærksomhed. Foto: Timo Battefeld
Det var en velbesøgt efterskolemesse i Rødekro. Foto: Timo Battefeld
På efterskolemessen i Rødekro var det muligt at prøve at malke en ko. Foto: Timo Battefeld
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Sydjylland

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Annonce