Annonce
Sønderborg

Center forbereder rykind af sygehuspatienter

De ansatte på Center for Korttidspladser tager hvert år imod 300-350 borgere, som skal genoptrænes efter sygehusophold eller i aflastning, mens de venter på en plejehjemsplads. I 2018 fik de også besøg af daværende ældreminister Thyra Frank. Arkivfoto: Timo Battefeld
Center for Korttidspladser er klar med 20 ekstra senge, når corona-virussen rammer. Bliver det slemt, er det også tanken at inddrage skoler, hotel eller andre lokationer, f. eks idrætscentret Skansen.
Annonce

Sønderborg: I ugerne efter påske forventes antallet af indlagte patienter med coronavirus at toppe. Det kan betyde, at Sygehus Sønderjylland må udskrive andre, ikke-corona-ramte flere dage før, de egentlig er klar til det.

Dem skal kommunerne tage sig af, og i Sønderborg er man parat til at modtage patienterne på Center for Korttidspladser (CFK) i Ulkebøl. Her er normalt plads til 37 personer, der efter et sygehusophold skal gennem et forløb med genoptræning, før de kan klare sig i eget hjem.

- Vi har 20 senge klar. 10 af dem står allerede redt op i kælderen, og efterhånden, som vi får brug for det, vil vi udnytte, at de fleste værelser på CFK er bygget, så de kan bruges til to personer, forklarer Marianne Krarup, chef for hjemme- og sygeplejen.

Om nødvendigt kan CKF derfor modtage flere end 70 sygehuspatienter. I så fald skal de nuværende midlertidige beboere ud:

- Vi har aldrig prøvet en situation som denne, så vi ved ikke, hvad der rammer os. Det kan måske blive nødvendigt at sende dem, der er på centret nu, tidligere hjem, men selvfølgelig med ekstra støtte, forklarer Marianne Krarup, chef for hjemme- og sygeplejen.

Ekstra uddannelse

Mandag den 30. marts begynder Sønderborg Kommune at uddanne det første hold frivillige, som har meldt sig til at hjælpe i sygeplejen og på Center for korttidspladser.

Der er tale om sygeplejersker, som i forvejen arbejder i Sønderborg Kommune i enten administrative stillinger eller funktioner, som er lukket ned på grund af Covid-19.

Annonce

Flere pladser

Hvis centret bliver fyldt op med sygehuspatienter, bliver der brug for flere ansatte. Det er der styr på, forsikrer Marianne Krarup:

- Vi vil trække på mange veluddannede sygeplejersker i både hjemmeplejen og vores akutteam. Vi har ansatte med mange års sygehuserfaring, forklarer hun og nævner, at CFK’s to daglige ledere begge har arbejdet på intensive afdelinger.

Personalet gennemgår fra på mandag ekstra uddannelse i pleje af sygehuspatienter.

Eskalerer smittespredningen, så Danmark nærmer sig italienske tilstande, har Sønderborg Kommune planer om at etablere flere korttidspladser ved at lukke for tildelinger af permanente plejeboliger og centernære ældreboliger undtagen for borgere, som allerede opholder sig på en korttidsplads og venter på plejebolig. Det kan frigøre endnu flere lokaler til syge borgere.

Annonce

Næsten som det plejer

Man har også drøftet at inddrage skoler, hoteller og idrætscentret Skansen.

Endnu er alt dog som det plejer, bortset fra, at sygefraværet blandt de ansatte på kommunens plejehjem, i hjemmeplejen og sygeplejen er en smule højere end normalt for årstiden.

- Vi tør jo ikke komme tilbage, før vi er helt friske. Mange er enormt bange for at komme til at smitte de ældre, forklarer deres chef.

I følge Sundhedsstyrelsen skal alle – ikke kun offentligt ansatte - blive hjemme blot ved det mindste tegn på forkølelse, influenza eller coronavirus, og man skal have været sygdomsfri i mindst 48 timer, før man har kontakt med andre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Gratis julekoncert i Folding Kirke

Annonce