Annonce
Esbjerg

Central indfaldsvej bliver spærret: Arkæologer håber at grave sig helt ned til vikingetiden

Tirsdag blev Saltgade spærret spærret for trafik, og foran ligger omkring et år med gravearbejde fra både entreprenører og arkæologer i det centrale Ribe. Foto: Kåre Welinder
Tirsdag begyndte stort gravearbejde i Ribes centrale Saltgade, og det giver arkæologer fra Sydvestjyske Museer mulighed for at grave på steder, man aldrig tidligere har undersøgt. Gravearbejdet lukker en af Ribes hovedindfaldsveje lige op til byens Tulipanfest

Ribe: Tirsdag gik arkæologer og entreprenører i samarbejde i gang med det omfattende arbejde med at grave Saltgade i Ribe op i forbindelse med kloakseparering og efterfølgende brostensbelægning.

Arbejdet begyndte ved broen over Tved Å mellem Kvickly og Lidl, og i sporet på entreprenørernes gravemaskiner følger arkæologerne, der overvåger gravearbejdet.

- Vi forstyrrer deres arbejde så lidt som muligt, og går først for alvor i gang med vores undersøgelser, når arbejdet med selve kloaksepareringsarbejdet går i gang, siger overinspektør i arkæologi ved Sydvestjyske Museer, Morten Søvsø.

Annonce

Arkæologen har ikke nogen holdning til timingen i, at gravearbejdet påbegyndes få dage før Ribes største fest, Tulipanfesten, begynder torsdag, og dermed lukker en af hovedindfaldsvejene til Ribe fremfor eventuelt at begynde arbejdet mandag efter Tulipanfesten. Planlægningen står Esbjerg Kommune for, forklarer han, men Morten Søvsø tillader sig derimod at have visse forventninger til muligheden for at undersøge jorden under Saltgade.

- Vi har aldrig gravet her, så vi ved ikke hvad vi finder. Saltgade er en gade fra middelalderen, så måske vi finder sekvenser fra lag med træveje eller plankeveje, siger Morten Søvsø og uddyber, at håbet er at kunne bevise, at Saltgade er anlagt i årene omkring år 1268.

Byport og Nederdam

Før 1268 var det området omkring gaderne Sønderportsgade og Badstuegade, der var Ribes vigtigste gader, men anlægget af de kunstigt fremstillede gader Mellemdammen og Nederdammen gjorde det muligt at anlægge byporten Nørreport, der stod på det sted, hvor restaurationen Postgaarden i dag ligger.

- Ordet dammen betyder dæmning, og med de to gader blev det muligt at komme ud i Ribes forstad mod nord. Her var Saltgade Ribes udfaldsvej mod nord, og vi håber at blive klogere på, hvordan Ribe så ud i årene omkring 1268, siger Morten Søvsø.

Han håber også, at man på et senere tidspunkt kan få lov at grave sig endnu længere ned i Ribes fortid.

- De ældste lag af Ribe ved vi findes ved Ribe Kunstmuseum, men herfra har der formentlig gået en vej til det sted, der i dag er Sct. Pedersgade ned mod vandrerhjemmet, hvor vi også håber at få mulighed for at grave. Her findes en del af det ældste Ribe fra vikingetiden, og vi håber at kunne finde mere ud af størrelsen på vikingetidens Ribe, siger Morten Søvsø.

Langvarigt gravearbejde

Når Din Forsyning påbegynder renovering af ledningsnettet, strækker det sig helt frem til januar 2023. 

Det drejer sig om kloakseparering af området ved Støberigrunden, Saltgade, Tvedgade og Sct. Nicolaj Gade.

Din Forsyning forklarer, at man gør det af hensyn til kommunens planer om at rive bygningerne ned på det gamle jernstøberi.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Esbjerg raser over fortsat benspænd: Ghetto-loven står stadig i vejen for integration af ukrainske flygtninge-familier

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kolding

Se billederne: Allans hus kostede 85.000 kroner - det er noget gammelt lort

Esbjerg For abonnenter

Thomas' fingre var smeltet ind til senerne, men nu har han sagt farvel til førtidspension: Jeg vil hellere arbejde i mit eget firma

Esbjerg

Drama om milliard-projekt på Esbjerg Havn: Din Forsyning har tabt tålmodigheden og er klar med erstatningskrav mod leverandør af gigantisk flis-keddel

Sønderborg

Kebabruller rykker ind i Sønderborg: - Det bliver byens absolut bedste

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Kolding For abonnenter

Efter drabet på 22-årig kvinde: Nu vil Kate bare gerne væk fra stoffer og utryghed på Violvej

Esbjerg For abonnenter

Sidste skoledag kørte helt af sporet: Fire elever overfaldt 15-årig kammerat med knytnæveslag og skole advarer om nåle i karameller

Ny mærkeordning deler vandene: Statskontrolleret klimamærke skal hjælpe forbrugere til mere klimavenlige indkøb, men hvordan det skal udformes er stadig til debat

Sydjylland

Rovfuglene kommer: Kvinde hakket i hovedet

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Haderslev For abonnenter

Ishockey i Vojens er for "M", hvad søvn og mad er for andre

Erhverv For abonnenter

Seneste regnskab viser et uventet underskud: Nu skærer dagligvarebutik en time af åbningstiden

Sønderborg For abonnenter

Anklaget for mishandling af sine seks børn: Familiefar frygter udvisning til Kosovo

Annonce