Annonce
Varde

Centraliseringsbølge stoppet: Biblioteksleder ønsker et folkebibliotek på alle skoler

Biblioteket skal også have boghylder på alle folkeskoler, mener biblioteksleder Peter Holm Lindgaard. Foto: André Thorup

Skolerne har i forvejen biblioteker, men de er kun til brug for skoleeleverne. Ny biblioteksleder ønsker, at alle disse biblioteker også skal være åbne for offentligheden, ligesom han vil flytte arrangementer ud af Varde by.

Annonce

Varde Kommune: Tendensen er i mange år gået i én retning i Varde Kommune. Der er blevet færre filialer, den bemandede åbningstid i de mindre filialer er blevet beskåret, og til gengæld er der kommet flere arrangementer på hovedbiblioteket i Varde.

Peter Holm Lindgaard, der blev biblioteksleder i Varde i juni, vil nu væk fra centraliseringsbølgen. Han vil flytte flere arrangementer ud i oplandet, og samtidig har han en vision om, at der skal være et bibliotek, der er tilgængelig for alle borgere, på enhver folkeskole i kommunen. Han fortæller, at han ikke ønsker, at biblioteket i Varde skal være et stort "kulturpalads". Han påpeger, at cirka 35.000 af kommunens borgere bor udenfor Varde by.

- De har også krav på velfærdssamfundet, siger han.

Centralisering på biblioteket

De fleste biblioteksfilialer lukkede før kommunesammenlægningen. Fra 1986 har der været en bogbus i Varde Kommune, og den har blandt andet betjent byer, der tidligere har haft eget bibliotek. 2011: Filialen i Outrup lukker.

2015: Det bliver besluttet, at lukke Agerbæk Bibliotek.

2016: Agerbæks biblioteksfilial bliver reddet ved beslutningen om at lave et kombibibliotek på Agerbæk Skole. Biblioteket skærer i åbningstiden på alle biblioteker, og Holger Grumme (R) kritiserer, at oplandet dermed tager 75 procent af besparelsen.

2018: De nye kombibiblioteker i Nørre Nebel og Agerbæk åbner.

Annonce

Et bibliotek på alle skoler

I øjeblikket er der ved at blive indrettet kombibiblioteker i Agerbæk og Nørre Nebel. Det er en ny type bibliotek på skolerne, der både fungerer som skolebibliotek og folkebibliotek.

Peter Holm Lindgaard ønsker, at det bliver forløberen for, at alle skolebiblioteker i kommunen bliver lavet om til kombibiblioteker. Hans idé er, at det skal være biblioteker uden bibliotekarer, men hvor biblioteket sørger for et udvalg af bøger og leverer og henter bøger, der er blevet bestilt af de lokale lånere. Desuden kan der for eksempel være en computer med adgang til alle de databaser og tjenester, som biblioteket har abonnement på. Der er måske også lidt aviser og tidsskrifter.

- Det, folk savner, er et værested, siger Peter Holm Lindgaard.

Annonce

Arrangementer i Helle Hallen

Biblioteket skal også være mere decentral ved, at nogle arrangementer flytter ud af biblioteket i Varde. Ikke kun til bibliotekets andre filialer, men også til eksempelvis Helle Hallen.

Peter Holm Lindgaard siger, at ved nogle arrangementer kunne biblioteket sælge flere billetter, men der er ikke mere plads i bibliotekets Salonen, hvor hovedparten af arrangementerne foregår i dag. Et sådant arrangement kunne godt foregå i en hal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Hver femte turist ønsker mere afstand

Esbjerg

Livsfarlige udspring i lystbådehavn: Unge badegæster blev bortvist fra Esbjerg Strand

Kolding For abonnenter

SF'er opfordrede Søvndal til at gå efter borgmesterposten i vinter: - Nu kan vi måske få en reel valgkamp

Annonce