x
Annonce
Varde

Centraliseringsbølge stoppet: Biblioteksleder ønsker et folkebibliotek på alle skoler

Biblioteket skal også have boghylder på alle folkeskoler, mener biblioteksleder Peter Holm Lindgaard. Foto: André Thorup

Skolerne har i forvejen biblioteker, men de er kun til brug for skoleeleverne. Ny biblioteksleder ønsker, at alle disse biblioteker også skal være åbne for offentligheden, ligesom han vil flytte arrangementer ud af Varde by.

Varde Kommune: Tendensen er i mange år gået i én retning i Varde Kommune. Der er blevet færre filialer, den bemandede åbningstid i de mindre filialer er blevet beskåret, og til gengæld er der kommet flere arrangementer på hovedbiblioteket i Varde.

Peter Holm Lindgaard, der blev biblioteksleder i Varde i juni, vil nu væk fra centraliseringsbølgen. Han vil flytte flere arrangementer ud i oplandet, og samtidig har han en vision om, at der skal være et bibliotek, der er tilgængelig for alle borgere, på enhver folkeskole i kommunen. Han fortæller, at han ikke ønsker, at biblioteket i Varde skal være et stort "kulturpalads". Han påpeger, at cirka 35.000 af kommunens borgere bor udenfor Varde by.

- De har også krav på velfærdssamfundet, siger han.

Annonce

Centralisering på biblioteket

De fleste biblioteksfilialer lukkede før kommunesammenlægningen. Fra 1986 har der været en bogbus i Varde Kommune, og den har blandt andet betjent byer, der tidligere har haft eget bibliotek. 2011: Filialen i Outrup lukker.

2015: Det bliver besluttet, at lukke Agerbæk Bibliotek.

2016: Agerbæks biblioteksfilial bliver reddet ved beslutningen om at lave et kombibibliotek på Agerbæk Skole. Biblioteket skærer i åbningstiden på alle biblioteker, og Holger Grumme (R) kritiserer, at oplandet dermed tager 75 procent af besparelsen.

2018: De nye kombibiblioteker i Nørre Nebel og Agerbæk åbner.

Et bibliotek på alle skoler

I øjeblikket er der ved at blive indrettet kombibiblioteker i Agerbæk og Nørre Nebel. Det er en ny type bibliotek på skolerne, der både fungerer som skolebibliotek og folkebibliotek.

Peter Holm Lindgaard ønsker, at det bliver forløberen for, at alle skolebiblioteker i kommunen bliver lavet om til kombibiblioteker. Hans idé er, at det skal være biblioteker uden bibliotekarer, men hvor biblioteket sørger for et udvalg af bøger og leverer og henter bøger, der er blevet bestilt af de lokale lånere. Desuden kan der for eksempel være en computer med adgang til alle de databaser og tjenester, som biblioteket har abonnement på. Der er måske også lidt aviser og tidsskrifter.

- Det, folk savner, er et værested, siger Peter Holm Lindgaard.

Arrangementer i Helle Hallen

Biblioteket skal også være mere decentral ved, at nogle arrangementer flytter ud af biblioteket i Varde. Ikke kun til bibliotekets andre filialer, men også til eksempelvis Helle Hallen.

Peter Holm Lindgaard siger, at ved nogle arrangementer kunne biblioteket sælge flere billetter, men der er ikke mere plads i bibliotekets Salonen, hvor hovedparten af arrangementerne foregår i dag. Et sådant arrangement kunne godt foregå i en hal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Vejen Garden på corona-tur

Leder For abonnenter

Statsministeren er på farlig kurs

Formentlig synes de fleste, at Mette Frederiksen og hendes regering har ydet en imponerende indsats under coronakrisen. Men nu kan statsministeren være på vej ad en farlig sti, der godt kan få den hidtidige enighed til at slå revner. Det har vi bestemt ikke behov for lige nu. Muligvis gjorde Mette Frederiksen ret i stort set at trække genåbningen af Danmark tilbage på det seneste pressemøde mandag. Problemet er blot, at vi stort set ikke kender baggrunden for beslutningen. Det samme gælder alle på Christiansborg uden for regeringens snævre kreds. Oppositionen har efter eget udsagn ikke været inddraget i de seneste afgørelser, men er blot på forhånd blevet orienteret om regeringens beslutning. Det samme gælder åbenbart også for regeringens egne støttepartier. Flere repræsentanter for oppositionen bebrejder Mette Frederiksen for denne fremgangsmåde. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulsen Dahl kalder ligefrem Mette Frederiksen for egenrådig. Desværre er den kritik berettiget. De politiske kolleger og alle vi danskere har ganske mange gange set sundhedsminister Magnus Heunicke præsentere sine plancher med de efterhånden berømte røde og grønne kurver. Men det er så i vidt omfang også de eneste modeller, der er blevet lagt frem. Regeringen har givetvis også i forbindelse med de seneste tiltag konsulteret sundhedsfaglige eksperter, inden planerne er blevet lagt. Men hvad har fagfolkene sagt, hvad bliver konsekvenserne, og hvilke alternativer findes der? De spørgsmål har vi aldrig fået besvaret. Forståeligt nok er frustrationen i Folketinget betydelig. Det kan meget vel slå over i modvilje, hvilket ville være en både politisk og samfundsmæssigt meget alvorlig situation. Den nuværende krise er for stor til politisk strid, og tydelige tegn på manglende fodslag i parlamentet vil skabe usikkerhed, ja måske ligefrem frygt blandt borgerne. Men rette vil de nemlig på grund af manglende information kunne spørge sig selv, om regeringens kurs er den rette.

Danmark

Live: Forældre vil lade børn blive hjemme efter påske

Tønder

Flere usikkerheder efter aflysning af Tønder Festival: Hvad skal der ske med de billetter, som er solgt?

Annonce