Annonce
Haderslev

Charlotte låner sin have ud gratis: En fin mulighed for at lade mennesker komme rundt og se noget forskelligt

- Jeg tror ikke, man skal være så forskrækket. Jeg har mødt mange forskellige kulturer, og mange kulturer er bare enormt imødekommende og venlige. Det tænker jeg, vi danskere godt kunne lære noget af. Vi kan godt være lidt reserverede og lukkede. Måske kunne vi lære at blive mere tillidsfulde, siger Charlotte Holst. Foto: Jonas Kollerup
46-årige Charlotte Holst fra Haderslev holder sin have åben for fremmede, så de får mulighed for at se nye egne af Danmark. Det er uden økonomisk gevinst, men hun nyder at kunne møde mennesker på en ny måde.

Haderslev: Hvor der hjerterum, er der husrum.

Sådan lyder en velkendt og flittigt anvendt talemåde. Og den holder fortsat stik. I hvert fald er det muligt at overnatte i baghaver og på græsarealer hos et relativt stort antal borgere i Haderslev Kommune.

Fælles for dem er, at de har registreret sig gennem hjemmesiden brugminbaghave.dk og aktivt har valgt tilbyde et overnatningsområde til ganske fremmede mennesker.

Annonce

Én af de danskere af 46-årige Charlotte Holst fra Haderslev. Til daglig arbejder hun som læge og bor i et parcelhusområde sammen med sin 10-årige søn og to hunde.

Normalt deler de haven på godt 1000 kvadratmeter, der både rummer et klatrestativ, en fritstående svømmepøl og i forhaven en trampolin, men nu har Charlotte slået havelågen op til haveturister, der kan overnatte efter aftale.

- Jeg så det i Nyhederne og syntes, det var et megagodt koncept. Siden har jeg været med på sidelinjen, så det er første år, jeg har meldt min have til. Men jeg synes, det er en fin mulighed for at lade mennesker komme rundt og se noget forskelligt. Og så synes jeg selv, det kunne være en interessant måde at møde folk på, siger Charlotte.

Har haft én sommergæst

Selvom haven i Haderslev altså ligger åben, så er Charlotte er ikke blevet løbet over ende i den tid, hun har haft åbent for haveturister. Faktisk har der kun være én gæst, en mandlig studerende fra København, som havde vandret ad Hærvejen fra grænsen og nu var nået til Haderslev.

Og det har faktisk været helt fint.

- Jeg har ikke lyst til at gøre det i hver uge, for det kræver lidt overskud, selvom det bare er en græsplæne, man skal tilbyde. Man skal spore sig ind på hinanden og konversere med dem, siger Charlotte.

Det er ingen park, men en ganske almindelig parcelhushave med det mest fornødne. Og skulle der komme en haveturist forbi, er der plads. Foto: Jonas Kollerup

- Men jeg synes, det var rigtig fint og superhyggeligt. Han var meget velopdragen, og det hele var positivt, så jeg føler godt, at jeg kan gøre det igen, siger Charlotte og fortæller, at hun endte med at byde den havegæsten på aftensmad sammen med hendes datter og mor.

Men det var der ikke forventninger om, at man stiller andet end en plet græs til rådighed. Det hele er nemlig på haveejerens præmisser og op til den enkelte, om man også vil tilbyde eksempelvis latrinære faciliteter.

- Jeg synes, det er fint, at det er så uforpligtende. Jeg har heller ikke skrevet så meget i forhold til, hvad jeg lover; det kan man jo afgøre på dagen, siger Charlotte.

Annonce

Imødekommende og venlig

Gennem sit liv har Charlotte selv rejst meget og i store dele af verden og har oplevet mange forskellige kulturer og deres måde at håndtere fremmede på. Og noget af det synes at hænge ved hos lægen, der betegner sig selv som både åben og udadvendt.

- Jeg tror ikke, man skal være så forskrækket. Jeg har mødt mange forskellige kulturer, og mange kulturer er bare enormt imødekommende og venlige. Det tænker jeg, vi danskere godt kunne lære noget af. Vi kan godt være lidt reserverede og lukkede. Måske kunne vi lære at blive mere tillidsfulde, siger Charlotte.

- Jeg tror også, det er noget, jeg giver videre til min søn; at man godt kan have tillid til folk, og at det er okay, at der kommer en fremmed og slår sit telt op og sover her, siger hun.

Regler for Brug Min Baghave

Som besøgende skal du overholde haveejernes opsatte regler.

Altid have kontakt med haveejer inden besøg.

Det er helt op til den enkle haveejer, hvad der tilbydes.

Respekter et nej.

Du kan kun forvente et stykke græs

Udgangspunktet er én enkelt overnatning.

Efterlad kun et smil og dit fodspor.

Mindre gebyr for bad og strøm er OK. 

Netværket er IKKE for festivalgæster, luksusrejsende eller campister.

Husk at melde afbud, hvis du ikke skal bruge en have alligevel. Der kan være andre, der kan bruge pladsen.

Selv oplevede hun, at det fungerede fint at have tillid til den gæst, hun fik på besøg.

- Jeg havde tillid til ham om at komme ind i mit hus og bruge badeværelset og sådan. Så han gik jo bare ind og følte sig hjemme, og det synes jeg var fint. Jeg ved ikke, om alle ville få lov til at tage et bad, men jeg kunne godt fornemme på ham, hvor vi var henne, og om han var okay, siger Charlotte.

Siden er troen på Brug-Min-Baghave-konceptet vokset, og derfor tror Charlotte også, at hun kommer til at holde haven åben for haveturister næste år.

- Ja, det tror jeg sagtens, jeg kunne. Og ellers kan jeg jo bare sige nej, hvis jeg ikke føler for det på dagen, siger hun.


Jeg tror også, det er noget, jeg giver videre til min søn; at man godt kan have tillid til folk, og at det er okay, at der kommer en fremmed og slår sit telt op og sover her

Charlotte Holst
Annonce
Haderslev For abonnenter

Landdistriktsudvalget har det højeste fravær i Haderslev Kommune: Men udvalgene har generelt et højt fremmøde

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Ejere af brændt familievirksomhed: - Vi er fuldstændig i chok

EfB For abonnenter

Peter Hyballa: Jeg må vide, hvem der er med mig, og hvem der er imod mig

EfB

Kommentar: Spillerne tabte - træneren vandt

Billund

Alvorlig ulykke spærrer Bredsten Landevej i flere timer

Vejen For abonnenter

Piben har fået en ny lyd: 36-årige Anne-Kathrine står bag orgelbrus og kormusik i Hovborg og Lindknud

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Haderslev

Ny præsident i Haderslev Rotary Klub

Indland

Sønderborg indfører badeforbud efter fabriksbrand

Aabenraa

Taxaselskab får skarp kritik: Beskyldt for med vilje at glemme kunder ved grænsen

Kolding

Nedlukningen af nattelivet har betydet markant færre voldsepisoder i Kolding

Sønderjylland For abonnenter

Ægtepar dyster om de bedste skud: Lone går Hans Christian i bedene

Sønderborg

Storbrand fører til fiskedød i sø: Fjord er stadig i forureningsfare

Annonce