Annonce
Sydjylland

Charmeoffensiv: Lægestuderende flokkes til Sydvestjysk Sygehus

Selvom gæsterne fra Syddansk Universitet kun har læst medicin i et halvt år, så blev de kastet lige lukt ud i øvelser, hvor de skulle lære at finde vener og stikke hinanden med nåle, da Sydvestjysk Sygehus holdt vinterskole for medicinstuderende. Foto: Annett Bruhn
Sydvestjysk Sygehus har haft fyldte tilmeldingslister, hver gang sygehuset har inviteret medicinstuderende fra Odense til Esbjerg for at gøre dem klogere på den kommende kandidatuddannelse

Esbjerg: Alle kneb gælder i krig og kærlighed. Men også når det gælder om at at få unge læger til yderområderne.

Det har Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg gode erfaringer med. Sygehuset har ad to omgange haft succes med at fylde pladserne til flerdags-kurser, som er henvendt til den årgang af medicinstuderende, der som de første får mulighed for at tage kandidatuddannelsen i medicin i Esbjerg fra 2022.

- Vi vil rigtig gerne have, at dem, der går på bacheloruddannelsen i Odense, får øjnene op for den nye mulighed. Og hvis de ikke bare skal blive i Odense og gøre som de andre, så skal de vide, hvad vi kan tilbyde her tæt på vandet ved vestkysten, forklarer lægelig direktør på Sydvestjysk Sygehus Anna-Marie Bloch Münster.

Første kursus blev holdt i august, hvor der var plads til 30 medicinstuderende. Selvom de studerende knap var startet på uddannelsen, var der lang venteliste på sommerskolen. Sidste uge besøgte 29 studerende sygehuset, og det er et godt tegn, ifølge Anna-Marie Bloch Münster.

- Jeg er fortrøstningsfuld, i forhold til at vi nok skal få fyldt pladserne på kandidatuddannelsen, når de studerende har fået kendskab til sygehuset og vores dygtige personale.

Der vil være 30 studiepladser på kandidatuddannelsen i Esbjerg, når det første hold begynder i 2022.

Annonce
Anna-Marie Bloch Münster er lægelig direktør for Sydvestjysk Sygehus. Foto: Annett Bruhn

Mesterlæger og lærlinge

I løbet af vinterskolens tre dage fik hver enkelt medicinstuderende lov til at følge efter en række forskellige uddannede læger på deres helt almindelige hverdag på sygehuset. Det at de studerende følger efter de erfarne lægers skosåler er med til at vise tankegangen for den kommende kandidatuddannelse.

- Vi prøver at få kandidatuddannelsen til at følge et kliniknært-princip tæt på patient. Så vi kobler teori op på patienter i sygehuset og drager erfaringer af vores speciallæger, forklarer Anna-Marie Bloch Münster.

De studerende, der vælger kandidaten i Esbjerg, vil opleve at blive en del af en afdeling på sygehuset, hvor de får flere praktiske erfaringer og mere ansvar - samtidig med at de er under uddannelse. Vinterskole-deltagerne fik en kort, koncentreret smagsprøve af, hvad der kan vente dem i 2022.

Identitet som læge

Sygehusets vinter- og sommerskoler for de kommende læger handler dog ikke alene om at skabe opmærksomhed for kandidatuddannelsen, ifølge direktør Anna-Marie Bloch Münster:

- Vi vil gerne vise de unge mennesker, hvad det egentlig vil sige at være læge. Lige nu har de valgt uddannelsen, fordi de måske er dygtige på nogle fagområder eller har en formodning om, at det er noget for dem. På vinterskolen får de vores almindelige uniform på med et skilt ligesom de andre ansatte, og de får lov til at være helt tæt på vores patienter, så identiteten som læge bliver meget klar for dem, forklarer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Se billeder og video fra luften: Kolonihaver totalt oversvømmet

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding

Se læsernes vilde billeder af oversvømmelserne: Her plejer folk at gå og cykle

Kolding

Efter oversvømmelser: Central gade midt i Kolding åbner igen

Annonce