Annonce
Sydjylland

Chefredaktøren anbefaler: Vi skal både huske kampen og hylde forsoningen

Chefredaktør Mads Sandemann har udvalgt fem JydskeVestkysten-artikler fra den seneste uge. Foto: Søren Gylling
Annonce

Skrevet med et glimt i øjet kan mit blodtryk nogle gange godt blive lidt forhøjet, når jeg ser eller hører noget, som jeg er uenig i og som vækker dybe følelser hos mig.

Jeg oplevede denne mentale form for forhøjet blodtryk som tv-seer både søndag og mandag aften. Søndag var det på TV2 News, hvor generalsekretæren for Grænseforeningen, Knud-Erik Therkelsen, blev interviewet som optakt til, at det dagen efter var 100 år siden, at der i det nuværende Sønderjylland var den folkeafstemning, som gjorde landsdelen dansk.

Knud-Erik Therkelsen anførte, at vi i stedet for at tale om Genforeningen bør kalde den historiske begivenhed for grænsedragningen eller delingen af Slesvig. Begge betegnelser bliver brugt af det tyske mindretal i Sønderjylland - og med god grund. For de tysksindede sønderjyder var afstemningen 10. februar 1920 et nederlag.

Mandag aften så jeg DR1's reportager fra de sønderjyske afstemningsfester. Her var Grænseforeningen igen årsagen til mit forhøjede blodtryk. Det var i et indslag fra Folkehjem i Aabenraa, hvor musikeren Sigurd Barrett blandt andet sang: "Frygt for andre har hersket på vor egn, fremmedhad sprængte tillids bånd itu". Jeg tænkte: Hvad har de strofer med folkeafstemningerne i 1920 at gøre? Ja, der var skarp kamp mellem dansk og tysk, men den var på begge sider båret af en dybfølt fædrelandskærlighed, som i mine øjne ikke har noget med fremmedhad at gøre.

Sangen var på opfordring af Grænseforeningen lavet som en nyfortolkning af, Det haver så nyligen regnet, der var en dansk kampsang såvel fra 1864-1920 som under besættelsen. Den nye tekst kan det tyske mindretal også synge med på, berettede Sigurd Barrett stolt.

Jeg har dyb respekt for nutidens tyske mindretal, men vi skal på samme tid huske den modige kamp, der førte til Genforeningen og hylde den forsoning, der har præget de seneste årtier i grænselandet. Derfor foretrækker jeg fortsat både begrebet Genforeningen og at synge den originale version af Det haver så nyligen regnet.

God weekend!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Nyt boligprojekt smider lokal købmand på gaden: - Det gør selvfølgelig ondt

Annonce