Annonce
Udland

Chewbacca-skuespilleren Peter Mayhew fra Star Wars er død

Fred Prouser/Reuters
Peter Mayhew var manden inde i figuren Chewbacca fra "Star Wars". Det blev til fem film som den uldede kriger.

Skuespilleren Peter Mayhew, der spillede Chewbacca i "Star Wars", er død.

Han blev 74 år, skriver The Hollywood Reporter.

Peter Mayhew døde 30. april i sit hjem i Texas, USA, oplyser familien på Twitter.

Den engelske skuespiller spillede wookien Chewbacca i filmene "Star Wars" (1977), "The Empire Strikes Back" (1980), "Return of the Jedi" (1983), "Revenge of the Sith" (2005) og i "The Force Awakens" fra 2015.

- Han lagde sit hjerte og sin sjæl i rollen som Chewbacca, og det viste sig i hvert eneste klip i filmene, alt fra det hjulbenede løb, hans knælende skud med armbrøsten, hans klare blå øjne og ned til hans små bevægelser med hovedet og munden, skriver familien i en meddelelse ifølge Sky News.

- Men for ham betød "Star Wars"-familien mere for ham end selve rollen i filmene.

Inden rollen som "Chewie", som han blev kaldt af sin kompagnon i "Star Wars", Han Solo, der blev spillet af Harrison Ford, arbejdede Mayhew som portør på et hospital. Han fik rollen på grund af sin imponerende højde, der målte 218 centimeter.

"Star Wars"-instruktøren, George Lucas, var desperat efter at finde en person, der var højere end Darth Vader i filmene.

Harrison Ford omtaler i et mindeord Peter Mayhew som en "venlig og mild mand, der besad stor værdighed og en ædel karakter".

- Vi var partnere i film og venner i livet i over 30 år. Jeg elskede ham. Han lagde sin sjæl i karakteren, og det bragte stor glæde til Star Wars-publikum, udtaler Harrison Ford.

Kuriøst nok er det ikke Mayhews egen stemme, der bliver brugt som Chewbaccas stemme, når den uldede kriger udsiger sit karakteristiske brøl.

Stemmen blev i stedet lavet i et lydstudie.

Mayhew efterlader sig sin kone, Angie, og tre børn.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Annonce