Annonce
Danmark

Chikane: Nogle kvinder udnytter mændenes reptilhjerne

Foto: Scanpix


Smukke mennesker får mere positiv opmærksomhed og mere sex.

Det er en veldokumenteret sandhed. Problemet er bare, når opmærksomheden og tilbuddene om mere sex ikke opleves som netop positivt.

Det var  præcis sådan en ikke positiv oplevelse, Sofie Linde for nylig kunne fortælle om til Zulu Comedy Galla.

Annonce

"Jeg var lige startet i Danmarks Radio, vi skulle til julefrokost, og jeg havde glædet mig, og så kommer der den her store tv-kanon op, tager fat i min arm og siger: “Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelægger jeg din karriere. Så ødelægger jeg dig”, fortalte hun.

Sofie Linde sagde nej til manden, men hun klagede ikke over episoden til sin chef. Det er forståeligt. Hun var kun 18 år.

Sofies oplevelse er ikke enestående. Kulturen på mediearbejdspladserne har været lummer i årevis, og det ved jeg, for jeg har arbejdet som journalist i 32 af dem. Desværre bærer vi kvinder også noget af ansvaret for det.

Som ung fik jeg en ældre, mandlig kollega, der satte sig for at gøre mig til en ordentlig journalist ved at lære fra sig. Det var sødt af ham, og jeg kom til at holde utrolig meget af ham, selv om han opførte sig forfærdeligt. "Du skal nok blive til noget", sagde han ofte og tog sig betalt ved at tildele mig et hyppigt klask i røven, som han i øvrigt også roste pinagtigt højlydt for både form og fasthed.

Jeg grinede bare af det. Det blev en vane. Sådan var kulturen dengang.

Jeg grinede desværre også, når han omtalte en kvindelig kollega, der aldrig ville finde sig i den slags, som en, der bare skulle have noget "sømandspik", for så ville hun blive meget mere omgængelig og ikke "så skide sur".

Jeg kan mange flere historier, men endnu vigtigere er, at det kan mange af mine kvindelige kolleger landet rundt også. Det er derfor 1615 af dem har skrevet under på en støtteerklæring til Sofie Linde.

Jeg er aldrig blevet truet som hende. Der er heller ingen ledere, der har udsat mig for sexchikane. Heldigvis. For i min optik er det trods alt værre, når chikanen kommer fra en, der kan fyre og hyre, og når et nej kan koste på karrieren.

Det er magtmisbrug. Det er overgreb.

Sofie Linde vil ikke fortælle, hvem manden, der truede hende, var, og det er også til at forstå. Selvfølgelig er der ikke noget bord, der fanger her, som nogen ellers har argumenteret for. Vi kommer ikke videre ved at kastrere en enkelt mand, og de mænd, der føler, at mistanken så også kastes på dem, må mande sig op og leve med det. Herregud: Hyggesexisme og også sexchikane på mediearbejdspladserne er ikke nogen nyhed. Det har mændene haft så rigelig tid til at udrydde.

Men det har vi kvinder retfærdigvis også. Vi slipper ikke uden om den ubehagelige selvransagelse.


Men på arbejdspladsen skal vi kvinder alligevel holde op med at tage mandens blik på os. Vi skal nedkøle alle anslag til lummer kultur og i stedet højne selvrespekten.


Ikke kun, fordi der også er kvinder, der sexchikanerer, og heller ikke kun, fordi vi gennem årene har fundet os i alt for meget, men især fordi kvinder kan finde på decideret at udnytte den mandlige reptilhjerne.

Det har altid været en fordel for en kvindelig journalist at se lidt godt ud, mens det har været mindre vigtigt for mændenes vedkommende. Når de er blevet vejet, har nålen udelukkende skulle pege på faglighed.

Har kvinderne udnyttet det? Ja, da.

Jeg har set kvinder med vægtige forpartier skyde dem strategisk frem, når en medie-mand med magt var i farvandet. Hovedet på skrå, høj latter - også selv om han ikke var sjov -  et kast med håret, underkastelsen. Alle disse kvindelige og urgamle parringssignaler, vi kan komme til at sende, når vi vil indynde os.

Retfærdiggør det uønsket seksuel opmærksomhed og chikane. Nej, selvfølgelig gør det ikke det. Og er det en årsags-forklaring? Nej, selvfølgelig ikke.

Men på arbejdspladsen skal vi kvinder alligevel holde op med at tage mandens blik på os.  Vi skal nedkøle alle anslag til lummer kultur og i stedet højne selvrespekten.

Vi har afskaffet drukkulturen og rygningen inden døre på mediearbejdspladser. Nu kan vi passende gå forrest i kampen mod sexismen.

For hvis nogen tror, at Sofie Linde alene har sat ord på et medie-problem, tager de fejl.

Der er tale om et nationalt problem, og det kan du læse om her i avisen Danmark og høre om i podcasten "Sexisme findes i hele vores samfund".


Annonce
Annonce
Kolding

Kvinde blev væk fra retten: Nu er hun dømt for at lade sine seks hunde bo i mørk gang fyldt med urin og afføring

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Kolding For abonnenter

Politikerne i Kolding fordeler over 55 millioner i ny budgetaftale: Se hvem der får del i nogle af de mange millioner

Kolding

Efter proteststorm fra forældre: Nu sættes der penge af til at gøre det bedre for unge handicappede

Annonce