Annonce
Udland

Chiles præsident beder befolkningen om tilgivelse efter uro

Pedro Ugarte/Ritzau Scanpix
I et forsøg på at imødekomme demonstranter fremlægger Chiles præsident en række økonomiske tiltag.

Chiles præsident, Sebastian Piñera, giver befolkningen en undskyldning efter flere dages voldsomme protester i det sydamerikanske land.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters natten til onsdag dansk tid.

Piñera annoncerer samtidig en række tiltag i et forsøg på at imødekomme demonstranternes ønsker.

Blandt tiltagene er en garanti om at hæve mindstelønnen, en højere statsbetalt pension og en stabilisering af prisen på elektricitet.

Derudover vil han introducere en sundhedsforsikring på medicin, skriver nyhedsbureauet AFP. Chile har nogle af de højeste medicinpriser i Sydamerika.

Præsidenten siger, at han håber på at kunne vende de voldsomme protester, der siden weekenden har kostet 15 mennesker livet, til en "mulighed" for Chile. Det skriver Reuters.

Han vil "tage konkrete og hurtige skridt" for at løse problemerne med ulighed i landet, som har fået tusindvis til at gå på gaden de seneste dage.

Demonstranterne har råbt op for at få økonomiske reformer - og nogle har desuden krævet præsidentens afgang.

Piñera beder natten til onsdag også om tilgivelse på vegne af sin egen og tidligere regeringer.

- Det er sandt, at problemerne har hobet sig op i mange årtier, og at skiftende regeringer ikke har anerkendt problemets omfang, siger han.

- Jeg anerkender og beklager de manglende visioner.

Præsidenten er blevet kritiseret stærkt for tidligere på ugen at have sagt, at Chile var "i krig" med henvisning til de voldsomme protester i landet.

Siden urolighederne for alvor eskalerede i fredags, er i alt 2600 personer blevet anholdt. Det skriver AFP.

Som reaktion på urolighederne har præsidenten erklæret undtagelsestilstand flere steder i landet.

Chiles militær har desuden flere nætter i træk indført udgangsforbud.

Tiltagene er blevet mødt med stærke reaktioner i Chile. For lignende tiltag er ikke set siden slutningen af Augusto Pinochets militærregime i 1990.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce