Annonce
Udland

Chiles præsident beder befolkningen om tilgivelse efter uro

Pedro Ugarte/Ritzau Scanpix
I et forsøg på at imødekomme demonstranter fremlægger Chiles præsident en række økonomiske tiltag.

Chiles præsident, Sebastian Piñera, giver befolkningen en undskyldning efter flere dages voldsomme protester i det sydamerikanske land.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters natten til onsdag dansk tid.

Piñera annoncerer samtidig en række tiltag i et forsøg på at imødekomme demonstranternes ønsker.

Blandt tiltagene er en garanti om at hæve mindstelønnen, en højere statsbetalt pension og en stabilisering af prisen på elektricitet.

Derudover vil han introducere en sundhedsforsikring på medicin, skriver nyhedsbureauet AFP. Chile har nogle af de højeste medicinpriser i Sydamerika.

Præsidenten siger, at han håber på at kunne vende de voldsomme protester, der siden weekenden har kostet 15 mennesker livet, til en "mulighed" for Chile. Det skriver Reuters.

Han vil "tage konkrete og hurtige skridt" for at løse problemerne med ulighed i landet, som har fået tusindvis til at gå på gaden de seneste dage.

Demonstranterne har råbt op for at få økonomiske reformer - og nogle har desuden krævet præsidentens afgang.

Piñera beder natten til onsdag også om tilgivelse på vegne af sin egen og tidligere regeringer.

- Det er sandt, at problemerne har hobet sig op i mange årtier, og at skiftende regeringer ikke har anerkendt problemets omfang, siger han.

- Jeg anerkender og beklager de manglende visioner.

Præsidenten er blevet kritiseret stærkt for tidligere på ugen at have sagt, at Chile var "i krig" med henvisning til de voldsomme protester i landet.

Siden urolighederne for alvor eskalerede i fredags, er i alt 2600 personer blevet anholdt. Det skriver AFP.

Som reaktion på urolighederne har præsidenten erklæret undtagelsestilstand flere steder i landet.

Chiles militær har desuden flere nætter i træk indført udgangsforbud.

Tiltagene er blevet mødt med stærke reaktioner i Chile. For lignende tiltag er ikke set siden slutningen af Augusto Pinochets militærregime i 1990.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Derfor skal vi turde drømme stort

Martin Braithwaite er en god fodboldspiller, og det har han været i mange år. Ellers bliver man ikke førsteholdsspiller i Esbjerg fB, professionel i Frankrig, England og Spanien. Man bliver ikke landsholdsspiller. Det krævet særligt talent og særlig arbejdsomhed. Men et vildt, vidunderligt og vanvittigt klubskifte fra en spansk bundklub, Leganés, til en af verdens allerstørste, mest mytiske fodboldklubber, FC Barcelona, ændrer alligevel alt. 28-årige Martin er ikke længere bare en dygtig fodboldspiller, han er en stjerne, katapulteret ind på lystavlen hos stort set alle danskere. I løbet af en uge. Vi skriver sjældent om fodbold på denne plads, det bliver ikke omdrejningspunktet herfra. Men der er noget i den historie, som er værd at hæfte sig ved. Den er enormt inspirerende. Historien om en ung knægt fra Esbjerg, der – når man hører alle anekdoterne, der dukker frem nu, og det er mange - altid har haft en stålsat tro på sig selv, et mod til at sætte ambitionerne højt og en ukuelig vilje til at forfølge dem. Vejen til Barcelona har ikke været let. Der har været omveje, og der har været kampe og klubophold undervejs, som var mindre vellykkede. Men han holdt fast. Så mens alverden var ved at tabe underkæben, da knægten fra Esbjerg lørdag eftermiddag stod klar på sidelinjen på Camp Nou, Barcelonas hjemmebane, klar til at gøre sin debut som Messis holdkammerat, var hovedpersonen afklaret. Det var jo lige præcis det scenarie, han havde forestillet sig i mange år. Det starter med en drøm. Man når ingen steder uden, i fodbold, i politik, i erhvervslivet, i skolen, i livet. Det kræver mod at drømme stort. Det kræver fantasi. Selvfølgelig kræver meget mere end det at se drømme blive til virkelighed. Der er ganske givet flere knuste drømme end det modsatte derude, så meget desto mere er der grund til at nyde øjeblikket, når det lykkes en af vores egne at indfri en vild drøm. Mærke det. Glæde sig. Kan man komme fra et ungdomsfodboldhold i Sædding-Guldager til førsteholdet i FC Barcelona, kan alt ske. Drøm det. Drøm stort. Og gå efter den. Tænk sig; det kunne jo være, at også din gik i opfyldelse.

Danmark

Podcast: Tre tophold kæmper om oprykning fra 1. division - hvem trækker det længste strå?

Annonce