Annonce
Esbjerg

Chok på rådhuset: Havnen har åbnet for boliger på Dokken

I adskillige år har der været modstand mod boliger på Dokken fra havnens side, men nu viser det sig, at Esbjerg Havn for mange år siden ændrede i direktør Bjarne Pedersens lejekontrakt, så boliger faktisk er en mulighed. Arkivfoto: André Thorup
Efter årelang modstand mod boliger på Dokken fra havnens side viser det sig nu, at Esbjerg Havn i 2006 aktivt ændrede i direktør Bjarne Pedersens lejekontrakt, så boliger faktisk er en mulighed.

Esbjerg: I årevis har både Esbjerg Havns daværende direktør, Ole Ingrisch, og havnens bestyrelsesformand Flemming Enevoldsen pure afvist muligheden for at bygge boliger på Dokken.

Nu viser det sig imidlertid, at havnen selv har åbnet døren til et boligbyggeri, og det skete allerede i 2006, da Ole Ingrisch indgik en 100-årig lejekontrakt med manden bag Dokken-projektet, direktør Bjarne Pedersen, hvor netop en passus om forbud mod boliger blev slettet af kontrakten. Dét element i kontrakten er netop kommet for dagens lys, og det har sendt chokbølger gennem direktionen på rådhuset og politikere i Esbjerg Byråd.

Kontraktens indhold er først kommet frem i forbindelse med, at Esbjerg Kommunes direktør for Teknik & Miljø, Erik Jespersen, for et par uger siden udtalte til JydskeVestkysten, at et eventuelt kommende boligprojekt er afhængigt af to forhold: Først og fremmest accept fra grundens ejer, nemlig Esbjerg Havn, dernæst en ændring af lokalplanen, så den tillader boligbyggeri. Den udlægning var Bjarne Pedersen ikke enig i, og det fik i sidste uge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Erik Jespersen til at henvende sig til Esbjerg Havn for at se lejekontrakten, hvoraf det altså fremgår, at Esbjerg Havn allerede for 13 år siden gav formel accept af boliger på Dokken-arealet.

Mandag aften blev Esbjerg Byråd på en lukket del af byrådsmødet orienteret om den forbløffende drejning, sagen har taget, og også Esbjerg Havns bestyrelse er nu blevet informeret.

Annonce

Sagen kort

  • I forbindelse med at JydskeVestkysten for et par uger siden kunne fortælle, at Esbjerg Kommune går i gang med at undersøge mulighederne for at opføre boliger på Esbjerg Strands havneø, kom det samtidig frem, at Bjarne Pedersen, Pedersen Gruppen, siden foråret - sammen med Esbjerg Kommune - har været i dialog om et revitaliseret projekt med boliger på Dokken.
  • Pedersen Gruppen, der omkring 2002 lejede det store areal ved den tidligere DFDS-passagerterminal af havnen på en hundredårig lejekontrakt, har arbejdet på at udvikle området på dokhalvøen lige siden.
  • Esbjerg Byråd vedtog i 2003 det gældende plangrundlag for Dokken. Hermed blev området taget ud af havnen og praktisk talt gjort til en del af bymidten. I lokalplanen fremgår, at der ikke må etableres boliger på Dokken. I dag rummer området en del kontordomiciler.
  • I 2015 præsenterede Pedersen Gruppen et nyt projekt med boliger i et højhusbyggeri, men det mødte modstand på både havnen og i Plan & Miljøudvalget.
  • Nu viser det sig, at en passus i lejekontrakten mellem Esbjerg Havn og Pedersen Gruppen om, at der ikke må etableres beboelse på Dokken, er streget ud, og dermed er den restriktion fra udlejers side væk.

Ny havnedirektør står fast

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) undrer sig over sagen, fordi netop Bjarne Pedersens lejekontrakt - i modsætning til havnens kontrakter med andre areallejere - ikke forhindrer boliger på Dokken, men han vil ikke sige, at han føler sig ført bag lyset af den tidligere havnedirektør.

- Jeg har ikke tidligere beskæftiget mig med de kontraktlige forhold omkring boliger på Dokken, så det har ikke før været et issue for mig. Men jeg undrer mig da især set i lyset af den årelange modstand mod boliger på arealet, som Esbjerg Havn har stået for, siger han.

Hvorfor har Bjarne Pedersen ikke bare fremvist lejekontrakt med havnen forlængst?

- Det kan jeg ikke svare på. Det må I spørge ham om, siger Jesper Frost Rasmussen.

Heller ikke Esbjerg Havns nye direktør, Dennis Jul Pedersen, har anet noget om den særlige lejekontrakt, men han understreger, at havnen naturligvis honorerer sine kontraktlige forpligtelser:

- Man kan ikke have en anden holdning til boliger på Dokken, end den, der fremgår af en indgået kontrakt, siger Dennis Jul Pedersen og fortsætter:

- Med den kontrakt kan havnen ikke forhindre boliger, og det vil være forkert først at skrive under på en kontrakt og så give udtryk for en anden holdning. En kontrakt er en kontrakt. Vi skal nu rent praktisk være behjælpelig med undersøgelser og information, så sagen kan gå sin gang, siger han.

Ingen erindring

JydskeVestkysten har været i kontakt med Ole Ingrisch, der gik på pension tidligere i år. Han siger dog, at han ikke erindrer, hvorfor den vigtige passus om forbud mod boliger blev slettet, men at det kan være sket som led i Bjarne Pedersens bestræbelser på at sikre finansiering til sine projekter.

Således vil en lejekontrakt indeholdende en boligmulighed på Dokken være langt mere værd som et aktiv, end hvis kontrakten er begrænset til et snævert formål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Vej spærret: Store mængder regn giver problemer i Kolding

Leder For abonnenter

Hvad bilder ministeriet sig ind?

I 2014 besluttede et flertal i Folketinget, at man ville have 14 års dansk indsats i Afghanistan undersøgt med særlig vægt på det civilt-militære samarbejde. Forsvarsakademiet, Dansk Institut for Internationale Studier samt et konsulentfirma skulle står for opgaven, men nu viser aktindsigter til Berlingske, at man i Forsvarsministeriet langt hen ad vejen ikke var tilfreds med især en række kritiske passager i udkastet til den endelig rapport. 14 kritiske passager er enten blevet fjernet eller ændret, således at slutresultatet tegner et mere rosenrødt billede af den danske indsats i Afghanistan, end det oprindeligt var tiltænkt, inden Forsvarsministeriet kom med forslag til, hvor man skulle have slettelakken frem. Nu bliver der i denne verden helt generelt lavet alt for mange rapporter, men denne havde dog det ædle formål at orientere Folketinget om, hvad der var gået godt og skidt. En rimelig idé, skulle man synes, al den stund, at danske soldater sendes ud i livsfarlige missioner, ligesom det danske samfund bruger milliarder af kroner på disse opgaver. Men Forsvarsministeriet syntes åbenbart ikke, at det var nødvendigt for vores folkevalgte eksempelvis at få at vide, at et fælles sekretariat mellem Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet ikke fungerede. Ej heller skulle det frem, at velkendte indretninger som offentlige udbud, der på vores breddegrader er med til at forhindre korruption, faktisk gjorde det modsatte i Afghanistan. Folketinget er altså blevet forholdt væsentliger oplysninger, og det er en skandale, også selv om ministeriet meddeler, at man jo bare kom med forslag til, hvad der skulle ændres eller slettes. Den har man hørt før, og den bliver ikke mere sand af at blive gentaget. Denne sag vidner om, at Forsvarsministeriet og nogle ansatte der har haft mere travlt med at pleje eget ry og karrierer end at oplyse Folketinget sandfærdigt om, hvad der er foregået i Afghanistan. Det er ikke bare uhæderligt, det er at sætte sig over landets øverste parlamentariske forsamling.

Esbjerg

Video: Molboarbejde med massive vandmasser: Bilka-kryds oversvømmet da store regnmængder blev pumpet i ring

Annonce