Annonce
Esbjerg

Chok på rådhuset: Havnen har åbnet for boliger på Dokken

I adskillige år har der været modstand mod boliger på Dokken fra havnens side, men nu viser det sig, at Esbjerg Havn for mange år siden ændrede i direktør Bjarne Pedersens lejekontrakt, så boliger faktisk er en mulighed. Arkivfoto: André Thorup
Efter årelang modstand mod boliger på Dokken fra havnens side viser det sig nu, at Esbjerg Havn i 2006 aktivt ændrede i direktør Bjarne Pedersens lejekontrakt, så boliger faktisk er en mulighed.

Esbjerg: I årevis har både Esbjerg Havns daværende direktør, Ole Ingrisch, og havnens bestyrelsesformand Flemming Enevoldsen pure afvist muligheden for at bygge boliger på Dokken.

Nu viser det sig imidlertid, at havnen selv har åbnet døren til et boligbyggeri, og det skete allerede i 2006, da Ole Ingrisch indgik en 100-årig lejekontrakt med manden bag Dokken-projektet, direktør Bjarne Pedersen, hvor netop en passus om forbud mod boliger blev slettet af kontrakten. Dét element i kontrakten er netop kommet for dagens lys, og det har sendt chokbølger gennem direktionen på rådhuset og politikere i Esbjerg Byråd.

Kontraktens indhold er først kommet frem i forbindelse med, at Esbjerg Kommunes direktør for Teknik & Miljø, Erik Jespersen, for et par uger siden udtalte til JydskeVestkysten, at et eventuelt kommende boligprojekt er afhængigt af to forhold: Først og fremmest accept fra grundens ejer, nemlig Esbjerg Havn, dernæst en ændring af lokalplanen, så den tillader boligbyggeri. Den udlægning var Bjarne Pedersen ikke enig i, og det fik i sidste uge borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) og Erik Jespersen til at henvende sig til Esbjerg Havn for at se lejekontrakten, hvoraf det altså fremgår, at Esbjerg Havn allerede for 13 år siden gav formel accept af boliger på Dokken-arealet.

Mandag aften blev Esbjerg Byråd på en lukket del af byrådsmødet orienteret om den forbløffende drejning, sagen har taget, og også Esbjerg Havns bestyrelse er nu blevet informeret.

Sagen kort

  • I forbindelse med at JydskeVestkysten for et par uger siden kunne fortælle, at Esbjerg Kommune går i gang med at undersøge mulighederne for at opføre boliger på Esbjerg Strands havneø, kom det samtidig frem, at Bjarne Pedersen, Pedersen Gruppen, siden foråret - sammen med Esbjerg Kommune - har været i dialog om et revitaliseret projekt med boliger på Dokken.
  • Pedersen Gruppen, der omkring 2002 lejede det store areal ved den tidligere DFDS-passagerterminal af havnen på en hundredårig lejekontrakt, har arbejdet på at udvikle området på dokhalvøen lige siden.
  • Esbjerg Byråd vedtog i 2003 det gældende plangrundlag for Dokken. Hermed blev området taget ud af havnen og praktisk talt gjort til en del af bymidten. I lokalplanen fremgår, at der ikke må etableres boliger på Dokken. I dag rummer området en del kontordomiciler.
  • I 2015 præsenterede Pedersen Gruppen et nyt projekt med boliger i et højhusbyggeri, men det mødte modstand på både havnen og i Plan & Miljøudvalget.
  • Nu viser det sig, at en passus i lejekontrakten mellem Esbjerg Havn og Pedersen Gruppen om, at der ikke må etableres beboelse på Dokken, er streget ud, og dermed er den restriktion fra udlejers side væk.

Ny havnedirektør står fast

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) undrer sig over sagen, fordi netop Bjarne Pedersens lejekontrakt - i modsætning til havnens kontrakter med andre areallejere - ikke forhindrer boliger på Dokken, men han vil ikke sige, at han føler sig ført bag lyset af den tidligere havnedirektør.

- Jeg har ikke tidligere beskæftiget mig med de kontraktlige forhold omkring boliger på Dokken, så det har ikke før været et issue for mig. Men jeg undrer mig da især set i lyset af den årelange modstand mod boliger på arealet, som Esbjerg Havn har stået for, siger han.

Hvorfor har Bjarne Pedersen ikke bare fremvist lejekontrakt med havnen forlængst?

- Det kan jeg ikke svare på. Det må I spørge ham om, siger Jesper Frost Rasmussen.

Heller ikke Esbjerg Havns nye direktør, Dennis Jul Pedersen, har anet noget om den særlige lejekontrakt, men han understreger, at havnen naturligvis honorerer sine kontraktlige forpligtelser:

- Man kan ikke have en anden holdning til boliger på Dokken, end den, der fremgår af en indgået kontrakt, siger Dennis Jul Pedersen og fortsætter:

- Med den kontrakt kan havnen ikke forhindre boliger, og det vil være forkert først at skrive under på en kontrakt og så give udtryk for en anden holdning. En kontrakt er en kontrakt. Vi skal nu rent praktisk være behjælpelig med undersøgelser og information, så sagen kan gå sin gang, siger han.

Annonce

Ingen erindring

JydskeVestkysten har været i kontakt med Ole Ingrisch, der gik på pension tidligere i år. Han siger dog, at han ikke erindrer, hvorfor den vigtige passus om forbud mod boliger blev slettet, men at det kan være sket som led i Bjarne Pedersens bestræbelser på at sikre finansiering til sine projekter.

Således vil en lejekontrakt indeholdende en boligmulighed på Dokken være langt mere værd som et aktiv, end hvis kontrakten er begrænset til et snævert formål.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Kvinde anholdt med favnen fuld: Sigtet for at stjæle indbo og ejendele fra sammenstyrtet hus

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce