Annonce
Tønder

Chokpris: Skolebyggeri bliver 15 millioner dyrere

Skolechef Henrik Schou, arkitekt Thomas Ushus og Sune Bundesen fra Tønder Kommunes Team ejendomme var holdet der åbnede de forskellige tilbud, ved tirsdagens licitation. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Tirsdag middag blev der åbnet tilbud i forbindelse med byggeriet af ny skole i Skærbæk. Tilbuddene lød på 15 millioner mere end forventet.

Tønder: Med et budget på 90 millioner kroner, hvoraf 72,4 millioner kroner skal burges til byggeri, skulle man tro, at der var penge nok. Det modsatte viste sig dog at være tilfældet ved offentliggørelsen af licitationen for byggeriet af ny skole i Skærbæk tirsdag middag.

Skolen vil komme til at koste 15 millioner mere end aftalt.

Tegningerne blev præsenteret i februar 2018. Siden er projektet blevet tilpasset og udbudt i 14 delentrepriser, lige fra murer- og tømrerentrepriser til VVS og inventar. Forud for tilbudsgivningen var en lang række nationale og lokale virksomheder blevet prækvalificeret, og da tilbuddene blev åbnet tirsdag på Tønder rådhus, stod det klart, at de 14 delentrepriser i alt vil løbe op i 87.414.340 kroner. Svarende til godt 15 millioner mere end forventet.

- Her er tale om en væsentlig overskridelse, så det betyder, at vi er nødt til at kigge på projektet igen og se på nye løsninger, lød det fra skolechef Henrik Schou, umiddelbart efter fremlæggelsen af de mange tilbud.

Hvordan projektet kan tilpasses vil der ikke være noget bud på, før rådgiverne og kommunens repræsentanter har mødtes og drøftet budgetoverskridelsen.

Annonce
Borgmester Henrik Frandsen var overrasket over den store prisforskel mellem budgettet og håndværkernes tilbud. Foto: Hans Chr. Gabelgaard

Travl byggebranche

Borgmester Henrik Frandsen (V) var umiddelbart overrasket over den store afvigelse.

- Det blev jo noget dyrere end forventet og det er svært at sige noget til nu her, lød det fra borgmesteren, der har troet på projektet og derfor ikke har tænkt på en plan B.

- Når man går ind i sådan et projekt som det her, så tror man jo på det. Derfor må vi nu have kigget det godt igennem, sagde han videre.

Rådgiver og arkitekt Thomas Ushus fra Friis og Moltke arkitekterne var også overrasket.

- Vi vidste godt, at økonomien i projektet var stram, men tilbuddene ligger noget højere end forventet. Der er travlt i markedet, så det er nok den største forklaring, lød arkitektens umiddelbare kommentar.

Skruer på

Arkitekten Thomas Ushus havde brug for at kigge tilbud og projekt efter i sømmene. Det er muligt, at noget af projektet må laves om, hvis ikke der kommer flere penge fra politikerne.

- Der er noget at skrue på i projektet, men om det kan justeres 15 millioner, det skal vi hjem og regne på. Det kan jeg ikke tro, siger Thomas Ushus.

Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Kommentar: Et ja er et ja og binder alle partier i et forlig

Seks partier står bag. Seks partier fra Dansk Folkeparti til SF gik sammen og fik forhandlet et budget hjem – fint og uden de store problemer i øvrigt. For modsat naboerne i Haderslev og større kommuner som Kolding og Esbjerg er der styr på økonomien i Aabenraa. Ikke store og uhyggelige besparelser på børn, unge og ældre her. Tværtimod blev der råd til blandt andet at give skolerne lidt ekstra. Det var dog også helt nødvendigt. Penge til de ældre var der ikke, og det har fået kommunens seniorråd til i et høringssvar til budgettet at komme med dette krav til politikerne: Send flere penge, tak. ET NATURLIGT KRAV, for det er jo nærmest det, rådet er dannet for. At skabe så gode betingelser for kommunens ældre som muligt. Herunder at forlange flere penge i forbindelse med budgetforhandlinger. Kravene bliver ikke efterkommet, selv om byrådets populist par excellence, viceborgmester Ejler Schütt, selvfølgelig ikke kunne dy sig. Jamen, det må vi da se på, lød det sammenfattende fra DF’eren til jv.dk og JydskeVestkysten i begyndelsen af ugen, da vi skrev om Seniorrådets ønsker, og han understregede sin pointe ved at foreslå et møde i forligsgruppen inden for et par uger. Hvorfor sige nej til politisk sympati fra nogle vælgere, når muligheden nu bød sig? Nej vel, dertil er Ejler Schütts politiske næse alt for veludviklet. TIL GENGÆLD VAR der ikke megen respekt eller sympati at hente hos borgmester Thomas Andresen (V). – Undskyld mig, men hvor skal pengene komme fra, lød det nærmest arrigt fra borgmesteren, der bestemt ikke ser nogen anledning til at indkalde forligspartierne igen. Socialdemokratiets nye gruppeformand og nyudnævnte borgmesterkandidat, Erik Uldall Hansen, lod sig ikke friste. Også han står bag det forlig, partiet har givet og taget i. Selvfølgelig gør han det. – Vi har valgt, at børnene og folkeskolerne skulle have, sagde Uldall Hansen som begrundelse. Godt for det. Et ja er et ja, og et forlig er et forlig. Det ville tendere det useriøse at genåbne budgettet, blot et par uger efter det blev underskrevet, fordi man lige kom i tanke om, at der var nogle vælgergrupper, der ikke havde fået. Som om de var glemt. SÅDAN KAN DET POLITISKE arbejde ikke foregå. Nok er den økonomiske situation i Aabenraa fin, nok er der råd til lidt ekstra i 2020, men Aabenraa var for omkring et årti tilbage igennem store og voldsomme besparelser, og en gentagelse af dengang ønsker ingen i byrådet. Slet ikke ved at ødsle i gode tider. Derfor får Seniorrådet et klart nej til sine ønsker om flere penge. Og Schütt må naturligvis stå bag det forlig, han på sit partis vegne har indgået med Venstre, Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti, De Konservative og SF. Eller vælge at træde helt ud. Borgmesteren behøver ikke DF’s stemmer i byrådssalen. Men så langt går Ejler Schütt selvfølgelig ikke, og det var heller ikke tanken bag hans udmeldinger. Han fiskede såmænd bare efter lidt sympati. GOD WEEKEND

Annonce