Annonce
Sydjylland

Christian Eriksen har fået tusindvis af borgere til at blive hjerteløbere: Ugentligt er der kommet 555 nye frivillige

I Region Syddanmark er der over 18.500 hjerteløbere i dag. Foto: Tim Barsoe/Ritzau Scanpix Reuters
Det er væltet ind med nye frivillige i hjerteløber-ordningen, siden Christian Eriksen fik hjertestop i en kamp under sommerens europamesterskab. Det har man også mærket i Region Syddanmark.

Sundhed: Det var uhyggelige billeder, som hele Fodbolddanmark sad og kiggede på, da Christian Eriksen midt i Parken faldt om med hjertestop.

Heldigvis overlevede han og har det i dag godt. Det var ikke mindst takket være den lynhurtige hjælp og behandling, som han fik på græstæppet i nationalarenaen. Den hurtige hjælp er nemlig afgørende ved hjertestop, og det er netop dette, som er selve formålet med hjerteløber-ordningen.

Og netop episoden med Christian Eriksen har gjort, at ordningen de seneste måneder har oplevet en enorm tilgang af nye frivillige. Ugentligt har hele 555 nye borgere i gennemsnit skrevet sig op til at blive hjerteløbere, hvor samme tal inden Christian Eriksens hjertestop var 250-300. I Region Syddanmark er man nået over 18.500 frivillige, som hvert øjeblik kan blive alarmeret af vagtcentralen, hvis en person tæt på har fået hjertestop.

Annonce

Hjerteløberne

  • Region Syddanmark var med i ordningen Danmark Redder Liv fra juli 2018 til april 2020. Der var under 4000 borgere med i denne ordning.
  • I maj 2020 gik regionen over til hjerteløber-ordningen. Her er der nu 18.527 frivillige i regionen.
  • Det er Trygfonden, som står bag ordningen. Den startede op i Region Hovedstaden i 2017.
  • På landsplan er der i dag over 122.500 hjerteløbere.

Kilder: Region Syddanmark og Trygfonden

Mads Skau (V) er formand for regionens præhospitaludvalg, og han glæder sig over tallet.

- Jeg tror ikke, Christian Eriksens effekt er lige nu. Lige nu tilmelder folk sig på grund af reklamer, og fordi folk taler med andre hjerteløbere. Men vi kunne mærke, at der var en Christian Eriksen-effekt lige efter episoden, siger han.

Godt samarbejde

For nylig har han sammen med udvalget holdt møde med akuthjælperne i regionen, og herfra lyder det ifølge Mads Skau, at ordningen fungerer godt, og at der er et godt samarbejde, da mange akuthjælpere også er hjerteløbere i deres fritid.

Og generelt har mange af hjerteløberne en sundhedsfaglig baggrund som enten sygeplejerske, læge eller redder. Så selvom der ikke er noget krav i ordningen om, at man skal have gennemført et førstehjælpskursus, mener Mads Skau godt, at man kan føle sig tryg ved, at det er kvalificerede folk, som rykker ud ved hjertestop.

- Vi har sat midler til rådighed for, at vi kan lave endnu flere førstehjælpskurser, så alle, som ønsker at være hjerteløbere, har et kursus let tilgængeligt. De, som melder sig, har enten noget erfaring eller vil gerne gøre en forskel, siger han.

Annonce

Øget udkaldsradius

I maj blev udkaldsradiussen for hjerteløberne sat op fra 1,8 kilometer til fem kilometer. I månederne siden da er der minimum én hjerteløber, som er nået frem til personen med hjertestop i hele 95-99 procent af tilfældene. Inden ændringen var det kun tilfældet ved 76-90 procent af hjertestoppene i regionen.

Hjerteløber-ordningen startede i Region Hovedstaden, og Mads Skau forklarer, at det derfor giver mening af have en større udkaldsradius her i regionen, fordi der ganske simpelt er flere steder, hvor der er længere mellem husene.

- Vores erfaring har vist sig, at det godt kan betale sig for flere her i regionen at tage bilen i områder, hvor der er lidt længere mellem husene. Før blev man ikke tilkaldt, hvis man var to kilometer væk, men derfra kan man godt nå at gøre en forskel. Vi kan se allerede nu, at der er flere hjerteløbere, som når ud inden ambulancens ankomst. Og det er bare positivt, for jo tidligere man sætter gang i hjerte-lunge-redning, jo større chance er der for, at man overlever og kommer tilbage til et godt liv, siger Mads Skau.

Ifølge regionens tal kører to ud af tre hjerteløbere i bil ud til hjertestop-hændelserne i Syddanmark.

Formand for præhospitaludvalget i Region Syddanmark Mads Skau (V) glæder sig over de mange nye hjerteløbere. Foto: Connie Bøgwad Schmidt
Annonce
Kolding For abonnenter

Se listen: Sådan vil Kolding Kommune sikre byen mod store skader efter oversvømmelser og stormflod

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Amerikanske ejere i gang med rettelak: Stort Esbjerg-firma får slettet sit historiske efternavn

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur For abonnenter

Han ejer både nazi-julekugler og effekter fra KZ-lejre: Franks nyeste køb er et tysk fotoalbum fra besættelsen af Kolding

Sønderjyske Fodbold

SønderjyskE-målscorer: Vi kan bruge præstationen til en hel masse

Kultur

Anne var ved at give op: Hun drømmer om at byen bliver lige så levende, som da hun var barn

Sydjylland For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Højdramatisk superligaaften i Haderslev: Det holdt hårdt for SønderjyskE, men det holdt

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

JV's videoanalyse: Derfor formåede SønderjyskE at hive et enkelt point i land mod FC København

Billund

Efter et kræftforløb lytter behandler mere til sin egen krop: - Vi behandlere giver vores klienter en masse gode råd, men vi glemmer at passe på os selv.

Annonce