Annonce
Billund

Citater fra byrådssalen: Det sagde politikerne om håndtryksceremonierne

Sagen om grundlovsceremonier var til debat i Billund Byråd tirsdag aften. Arkivfoto: Christer Holte
Mange af byrådsmedlemmer tog ordet tirsdag aften i Billund Byråd.

Billund Kommune: Debatten omkring grundlovsceremonierne var efter Billund Byråds standarder en ren maraton. 50 minutters diskussion endte sagen med i et byråd, som klarede hele forrige byrådsmøde på ni minutter.

Herunder kan du læses udvalgte citater fra de 16 politikere, som tog orden i løbet af debatten.

- Der er tale om en bunden opgave for os, med alt hvad det indebærer af håndtryk og højtidelighed. Selvfølgelig er det ikke til afstemning, om vi skal holde os inden for lovens rammer. Det handler kun om, at vi skal finde ud af, hvor den skal finde sted, og hvem der skal forestå den. Der er vi i Venstre enige om, at det giver bedst mening at lade borgmesteren og viceborgmesteren forestå dem i byrådssalen, som er den lokaltforankrede, demokratiske højborg, sagde Peter Fredensborg (V), gruppeformand.

- Socialdemokratiet har stemt gul til forslaget i Folketinget, og jeg kan læse, at det også har givet intern splid i Venstre. Jeg har også læst, at Lars Løkke har sagt, at hvis nogle borgmestre ikke vil give håndtryk, finder man en løsning. Så jeg synes, at vi skal udfordre Folketinget, og jeg håber ikke, at vores borgmester vil tvinge et håndtryk igennem, hvis nogen ikke vil give håndtryk, sagde Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup (S), gruppeformand.

- Jeg fastholder mit synspunkt fra økonomiudvalget. Forslaget lægger op til en ceremoni, der er udemokratisk, udansk og ikke liberal. Så når vores gruppeformand siger, at "Venstre synes", så er jeg nødt til at korrigere, at det er Venstre uden mig, som synes, sagde Lars Hansen (V).

Annonce

Pseudolovgivning

- Det er pseudolovgivning. Skærer man helt ind til benet, handler det om at ramme muslimer. Vi har stadig religionsfrihed her i Danmark, og jeg mener, at loven er grundlovsstridig. Et samfund, hvor vi ikke kan tillade folk at hilse forskelligt, er et skrøbeligt samfund. Vær modig, stem imod, sagde Ole Marcussen, gruppeformand for Borgerlisten.

- Jeg arbejder sammen med muslimer, som sagtens kan give hånd - både mænd og kvinder. Derfor forstår jeg ikke dem, som gerne vil være danske statsborgere, at de ikke kan give håndtryk, sagde Allan Munk Nielsen (K), gruppeformand.

Det er loven

- Man kan ikke stemme om en lov. Jeg har en formodning om, at vi vedtager det her og overholder loven. Ellers har jeg da godt nogle andre love, jeg gerne vil have udfordret, og det er jeg tidligere blevet belært om, at det kan vi ikke, sagde Per Nyhus (DF), gruppeformand.

- Et håndtryk har aldrig nogen sinde tidligere i historien haft en juridisk eller politisk funktion. Det er opfundet til lejligheden og er kun møntet på at ramme en befolkningsgruppe. Det er faktisk en form for sindelagskontrol, og det eneste, der sker, når man udøver sindelagskontrol er, at folk, man prøver at kontrollere, af indlysende grunde begynder at gøre modstand, sagde Mads Helbo, gruppeformand for Radikale Venstre.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Danmark

Anden brøler fra myndighederne: Derfor må udskældt omskæringlæge fortsætte

Annonce