Annonce
Livsstil

Coachen: Op til overfladen

Illustration: Pernille Helmig
Annonce

Verden er, før vi ved af det, tilbage på “normalen” igen - og så alligevel ikke. Helt det samme bliver det nok aldrig. Noget er lært, noget observeret, og mange er blevet mindet om noget vigtigt. Noget, vi måske vidste i forvejen, men som - set i lyset af en verden i fælles krise - er blevet vækket til live igen.

Processen er forskellig for alle. For nogle er det en gave, og for andre er det den største udfordring, men for de fleste er det en god mellemting. Men én ting er gældende for alle. Det har sat tanker i gang. Tanker, vi kan vælge at tackle på en ny måde.

Uventet tid til refleksion kan også være et wakeupcall. For med indsigt følger der også et ansvar for det, vi måtte finde.

Specielt i denne tid kommer ting til overfladen, vi måske har glemt, lagt låg på eller har negligeret vigtigheden af.

Det er naturligt, at gammel frygt og usunde overbevisninger dukker op. Noget, vi troede, var forløst, kan vise sit ansigt igen. Specielt hvis vi ikke har fået bearbejdet, rummet, tilgivet, kigget på eller sluppet det.

Meget af det, vi oplever eller ikke lige har tid til at føle eller tackle, bliver gemt i den mentale rygsæk - som så meget andet. Det er bare et spørgsmål om tid, før det dukker op til overfladen. Specielt når vi er under uventet pres privat eller på arbejdsfronten, vil det vise sig, om noget uønsket stadig har taget i dig.

Gamle, negative og frygtfulde tanker og overbevisninger er naturlige. Måske er du den seneste måneds tid endda stødt på nye udfordringer, der har gjort dig utryg eller ked af det.

Hvis du er som mange andre, har du tænkt tanken mere end én gang i denne tid: “Hvis bare jeg kunne tænke andre tanker, så ville jeg blive mindre ked af det og måske føle mindre smerte."

Meget af den smerte, vi føler, er en smerte, vi forvolder os selv. Det lyder tosset, det ved jeg. Men det ubevidste sind er en sjov størrelse, der navigerer ud fra gamle mønstre. Mønstre, der er skabt i det ubevidste sind.

Mange at de bekymringer, der fylder i hverdagen, er tanker og spekulationer om alt det, vi tror eller frygter vil ske i fremtiden. Eller en smerte, der er knyttet til den historie, vi har skabt og fortalt om os selv og til os selv. Disse historier og konstruerede overbevisninger bliver vi ved med at gennemleve og gentage for os selv. Til sidst har vi hørt på dem så længe, at vi tror på dem. Også selvom de ikke altid er korrekte.

En negativ overbevisning er en tanke eller en indre dialog, du har med dig selv. En overbevisning, der kan hæmme din hverdag, dit humør og din udvikling. Man kan tænke: “Åh nej, det går galt.” Eller: “Det skal nok gå alt sammen.” Forskellen er, at den første er negativ og den anden positiv.

Vores overbevisninger er grundlagt og indprogrammeret i en ung alder. De er kort sagt beslutninger eller konklusioner, vi har taget, og som nu er blevet til vores virkelighed.

Lige meget, hvilke tanker du har, vil de lede til en følelse, og den følelse kan være enten positiv eller negativ ladet. Uanset hvad du fortæller dig selv, og hvad du siger til andre om dig selv, vil du altid have ret. Forskning viser, at vores tanker og ord former vores virkelighed. Det handler nemlig om, hvilken historie du fortæller, og hvad du tror på.

Som alle andre vaner, bliver måden, som vi taler og tænker på, også til os selv. Det bliver til noget, vi bare gør eller lader ske, hvis ikke vi er bevidste om det.

Jeg ved, at det nogle gange kan være svært selv at ændre sine overbevisninger. Så står dine tanker og overbevisninger i vejen for det liv, du ønsker, så kig med herunder og lad dig inspirere.

Jeg har lavet nogle opgaveark, som du blandt andet kan bruge til at tackle denne nye tid. En tid, hvor vi alle har brug for at komme tilbage til overfladen. På hver vores måde.

Mange har efterspurgt mine coaching-værktøjer, og jeg har derfor valgt at gøre noget af det materiale, jeg bruger til mine klienter og i mine workshops, tilgængeligt for dig. Du kan blandt andet downloade et gratis arbejdsark til at vende dine negative overbevisninger til positive. Det sker på www.trineebsen.dk.

Refleksioner

Hvordan kan du bevidst ændre dine overbevisninger.

Revurder dine vaner.

Fokuser på, hvordan nye vaner kan blive lige så naturlige som de gamle.

Se på det, der kommer op til overfladen.

Rum alle følelser og tænk over, hvad de vil fortælle dig.

Vid, at der er en anden vej. Livet behøver ikke gøre ondt.

Undersøg, om de historier, du fortæller om dig selv, er kærlige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Friture satte ild i køkken

Danmark

Messerschmidt bliver forfremmet: Afløser Espersen som næstformand i DF

Annonce