x
Annonce
Livsstil

Coachen: Symptombehandler du smerten?

Illustration: Pernille Helmig

Kender du en eller flere personer, der alt for længe har gået rundt med ubehag i enten krop eller sjæl? Udfordringer er blevet til lag af smerte, som bliver negligeret og dækket til med dagligdagens undskyldninger.

Noget går dem på, men de får ikke kigget nærmere på årsagen. Måske de godt ved, at den er gal, men de er blevet meget gode til at finde på en masse andet, som de lige skal fikse først. Enten føler de ikke, at de er vigtige nok til at prioritere dem selv, eller også er det blevet for uoverskueligt at få kigget på.

Udfordringer kan hobe sig op. Både mentalt og følelsesmæssigt, og kroppen kan skrige på opmærksomhed, når den er blevet ignoreret for længe. Kroppen sender meldinger om “systemfejl”, når den begynder at gøre ondt. Hjertet banker for hurtigt, humøret svinger, og systemet er i mere eller mindre grad stresset.

De svære udfordringer, tanker og følelser bliver værre og værre. Som tiden går, bliver det svært at ignorere problemet. Man kan vade rundt i denne smerte så længe, at det bliver en “ny normal” og en ny standard, som man accepterer og vænner sig til.

Vi har alle prøvet at stå midt i en udfordring og være så presset, at vi har følt os handlingslammet eller ikke har kunnet se klart. Det næste naturlige og nemme skridt er at glemme eller distancere sig fra problemet. Måske man begraver sig i travlhed eller andre projekter, så man ikke behøver at tage stilling. Men udfordringer har det med at dukke op igen og igen, hvis ikke vi får kigget på dem.

En af grundene til, at vi ikke altid opnår det, vi gerne vil, er, at vi symptombehandler for meget, og ikke går i dybden. Vi ved godt, at det kræver noget af os, og måske er vi ikke helt klar til at se udfordringerne i øjnene. Det kan føles som en måde at overleve på. Det er helt normalt og kan være en strategi for at undgå smerte. Desværre virker det kun på den korte bane!

Måske har livsstilen taget en forkert drejning de seneste år, og kroppen er så småt begyndt at advare dig. Du mærker måske stress, har svært ved at koncentrere dig, og det føles vanskeligere at tage rationelle beslutninger. Måske du oplever fysiske symptomer og føler frygt og indre uro. Følelserne sidder uden på tøjet, og du føler mindre overskud og glæde i hverdagen. Du kan have have svært ved at sove, selvom du er træt, og tankerne larmer i nattens stilhed.

Vi behandler ofte vores symptomer med en hurtig løsning. En kop kaffe, hvis vi er trætte, en pille, hvis det gør ondt. Og vi distraherer os fra tanker, der gør os kede af det. Tiden flyver af sted og inden du ser dig om, er der gået år, hvor søvn og livskvalitet er gået ned ad bakke.

Vi har en tendens til at undgå det, der udfordrer os, og erkende hovedårsagen til den dårlige søvn, den indre uro eller tankemylderet.

Ud over forringet livskvalitet og den påvirkning, din tilstand kan have på andre - børn, ægtefælle, kolleger - kan tilstanden blive til stress, der kan sætte sig kronisk i kroppen med en lang række følgesygdomme, som du på ingen måde ønsker.

Gode råd

Vær aldrig for stolt eller stædig til at søge hjælp eller få talt med nogen. Det giver håb, når du opdager, at andre omkring dig har oplevet det samme som dig.

Bed om hjælp. Eventuelt fra en god ven eller en coach. Det giver styrke og en følelse af handling, og det hjælper både dig selv og dem, du har kær.

Reflekter over

  • Hvornår har du følt dig ekstra udfordret i dit liv?
  • I hvilke situationer symptombehandler du?
  • Hvad ville være det bedste for dig at ændre og forandre i dag?
  • Hvad forhindrer dig i, at det sker?
  • Hvad skal veje tungest? Din smerte eller det, du ønsker at opnå?
  • Hvem kan hjælpe dig til at finde mulige løsninger, når du spænder ben for dig selv og er for presset til at handle eller se klart?
  • Hvor er dine blinde vinkler? Hvad er det, du ikke selv kan se?
  • Hvordan kan du lave en strategi og en plan for at arbejde dig gennem dine lag?
  • Hvad er en ny måde, du kan lytte til dig selv og din krop på?
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Fyrrum udbrændte

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Annonce