Annonce
Trekantområdet

Containerdiskussion rykker på verdensbilledet: - Ingen af os skal opnå noget

Der bliver delt holdninger og lyttet i demokraticontaineren, som efter en vinterpause er tilbage med ugentlige debatarrangementer om politiske emner. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Én gang om ugen er der kaffe og politisk debat på programmet i containeren i Kanalbyen. Her kan alle uanset politisk ståsted blive udfordret på deres holdninger - og måske danne sig nogle nye.

Fredericia: Trænger man til at få rusket op i nogle fordomme eller få nye perspektiver på politiske emner, er containeren i Kanalbyen foran byhaverne det rette sted at lægge vejen forbi.

Så meget er de otte personer, der sidder rundt om det hvide bord og deler boller med smør, kaffe og politiske synspunkter, enige om.

Som de fleste andre aftener i den såkaldte demokraticontainer er der også en del uenighed at spore, men det foregår i en god tone, og retten til at ytre sig går på tur efter håndsoprækning. Det handler om kultur - især set med lokale briller. Tidligere har den debatterne i containeren været omkring skolepolitik, udsatteområder og fredningen af Trelde Skov.

- Jeg har næsten aldrig prøvet at gå hjem uden at blive forstyrret i mit nogle gange lidt for fastlåste verdensbillede, siger Kirsten Vad Knudsen, der er en del af styregruppen bag initiativet.

De plejer at være mellem 12 og 18, men samme aften er Venstres Inger Støjberg på besøg et andet sted i kommunen, hvilket trækker et par af de faste deltagere. Det samme gør et møde i Alternativet.

Annonce

Jeg har næsten aldrig prøvet at gå hjem, uden at blive forstyrret i mit nogle gange lidt for fastlåste verdensbillede.

Kirsten Vad Knudsen

Ingen fisker efter stemmer

Demokraticontaineren er etableret under byrådets borger- og demokratiudvalg for at fremme den politiske diskussion, og skal man tro nogle af de faste debatlystne, er det lykkedes. Selvom de fleste i containeren enten er medlem af et politisk parti eller forlængst er bevidst om det politiske ståsted, kan holdninger inden for enkelte emner sagtens blive rystet.

- Når man får en viden og hører argumenter fra andre, så kan det ændre på ens holdninger, siger Jørn Henner.

- I vores diskussion er vi løsnet fra, hvad de måtte mene på Christiansborg og rådhuset her i Fredericia, siger Claes Andersen.

Deltagerne står på skift for at vælge aftenernes emner, og de har altid fem minutter til at begynde debatten, inden ordet gives frit, og folk kan markere, når de gerne vil på banen. Flere sidder med blok for at notere de andres synspunkter eller em vigtig pointe, de gerne vil levere, når det bliver deres tur.

- Demokraticontaineren skaber mulighed for politisk debat på tværs, og at vi bliver klogere på hinanden. Ingen af os skal opnå noget eller havde en eneste stemme. Det tror jeg gør noget godt for debatten, siger Kirsten Vad Knudsen.

Næste arrangement i demokraticontaineren er tirsdag 28. januar, hvor temaet "Børnenes hold".

Kirsten Vad Knudsen og Jørn Henner er blandt de faste deltagere i demokraticontaineren. De er begge politisk aktive for henholdsvis Radikale Venstre og Miljø- og Velfærdslisten. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce