Annonce
Udland

Corbyn lover i valgmanifest briterne radikale ændringer

Oli Scarff/Ritzau Scanpix
Nationaliseringer af nøglevirksomheder, sociale reformer og sats på uddannelse. Det lover Labour før valg.

Lederen af britisk Labour, Jeremy Corbyn, har torsdag fremlagt et radikalt valgmanifest, som lover store forandringer i landet.

Lønnen i det offentlige skal stige, virksomheder skal betale højere skatter, og vigtig infrastruktur som jernbaner skal nationaliseres.

Dermed synes vælgerne at stå over for klare valg ved parlamentsvalget 12. december.

Med Labour får man omfattende nationaliseringer og en række gratis offentlige tjenester, mens den konservative Boris Johnson har travlt med at levere brexit - den britiske udtræden af EU - så briterne kan opbygge en "dynamisk markedsøkonomi".

Corbyn præsenterede sit valoplæg i Birmingham. Her lovede han mange ting på en gang - fra hjælp til børneforældre til gratis uddannelser på universiteter og flere penge til ældreplejen.

Det blev mødt med stående klapsalver fra tilhørerne.

Corbyn har også tidligere i valgkampen talt om at nationalisere en række selskaber. Blandt andet vil han give alle briter adgang til gratis bredbånd.

Det skal ske ved at gøre den del af telekommunikationsselskabet BT, der arbejder med bredbånd, statsejet.

- Internettet er så central en del af vores liv. Det åbner muligheder for arbejde, kreativitet, underholdning og venskab. Hvad der engang var en luksus, er nu et altafgørende værktøj, sagde Corbyn i sidste uge.

TechUK, der repræsenterer teknologiindustrien i Storbritannien, kalder forslaget "grundlæggende afsporet" og en potentiel "katastrofe".

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Klar til kamp om ballon-forbud: Esbjerg-politikere bokser endnu en runde

Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Esbjerg

Esbjerg Kommune: Slut med balloner til børn efter kritik af kommunalt arrangement

Kolding

V og DF vender på en tallerken igen: Bekymring fra borgere får dem til at fravælge konsulenter på resultatløn

Annonce