Annonce
Udland

Corbyn vil forhandle alternativ aftale på plads med EU

Aris Oikonomou/Ritzau Scanpix
Labour-leder Jeremy Corbyn har forud for EU-topmøde mødtes med EU's brexitforhandler, Michel Barnier.

Den britiske oppositionsleder, Jeremy Corbyn, vil forsøge at få forhandlet en alternativ aftale om brexit på plads med EU.

Det siger han efter et møde med EU's brexitforhandler, Michel Barnier.

Det er fortsat ikke lykkedes for premierminister Theresa May at få stemt sin aftale igennem i det britiske parlament. Den er indtil videre blevet stemt ned to gange af et stort flertal.

Onsdag bad hun derfor EU om at få udskudt brexit indtil 30. juni.

Corbyn mener, at han i den periode vil være i stand til at finde en løsning.

- Vi er fast besluttede på at finde en aftale, som betyder, at vi undgår et brexit uden aftale, og at vi i fremtiden har et konstruktivt forhold til EU.

- Det kan forhandles på plads i løbet af den forlængede periode, siger Corbyn med henvisning til den mulige udskydelse af brexit.

May er som premierminister ansvarlig for forhandlingerne med EU.

Derfor er det usædvanligt, at Corbyn nu også er begyndt at blande sig.

- Morgenens møder har været positive, og vi har gjort, hvad jeg mener, regeringen burde gøre.

- I stedet for at bringe aftalen, der to gange er blevet afvist, tilbage til parlamentet, så arbejder vi på at finde et konstruktivt alternativ, siger han.

Torsdag klokken 16 indleder EU et topmøde i Bruxelles.

Her skal EU's stats- og regeringschefer tage stilling til Theresa Mays ønske om at udskyde datoen for brexit.

- Jeg er her for at drøfte en kort forlængelse af artikel 50 (udtrædelse af EU, red.) til slutningen af juni med stats- og regeringscheferne. En kort forlængelse vil give parlamentet tid, siger May, da hun ankommer til topmødet.

Hun fastholder, at den eneste vej frem er, at det britiske parlament må godkende aftalen, som to gange er blevet stemt ned i Underhuset.

Hun har sagt, at det er den eneste måde, hvorpå Storbritannien kan forlade EU på en velordnet måde.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce