Annonce
Esbjerg

Corona-chok på minkfarm ved Esbjerg: Efter 32 år i branchen frygter Gert, at det var dødsstødet

Covid-19 har nu også spredt sig blandt minkene på en besætning i Måde ved Esbjerg. Foto: Annett Bruhn
Gert Egholm har haft sin minkfarm i Måde i næsten 32 år, men lørdag blev hans værste frygt bekræftet: Flere af minkene i hans besætning er smittet med covid-19. Gert Egholm er dybt rystet over situationen, og han aner ikke, hvorfra eller hvordan smitten er kommet til hans farm. Men han frygter, at hans tid som minkfarmer er ved at være slut.
Annonce

ESBJERG: De lokale minkfarmeres største frygt er denne weekend blevet en realitet. Covid-19 har nu spredt sig til en farm i Måde ved Esbjerg.

Gert Egholm er ved at fordele foder, da avisen fanger ham over telefonen. Han er rystet. Lørdag eftermiddag kunne Fødevarestyrelsen nemlig bekræfte, at flere af dyrene i hans minkbesætning var smittet med virusset. Og efter 32 år som minkfarmer har han nu nået det absolutte lavpunkt.

- Der har været mange glæder og sorger ved at være i den her branche. Men nu var vi lige på vej op fra en bølgedal. Det skulle til at blive bedre. Men så kom corona, og nu har det altså også ramt mig. Det er jeg bange for, at vi ikke kan komme tilbage fra, siger Gert Egholm, der frygter for fremtiden.

- Jeg er chokeret og dybt berørt over det her. Jeg aner ikke, hvilket ben, jeg skal stå på eller hvad fremtiden bringer. Jeg ser i hvert fald ingen idé i at starte en produktion op igen lige med det samme. Måske aldrig, siger han.

Annonce

Et livsværk, der forsvinder

Mandag kommer Fødevarestyrelsen igen på besøg på farmen, og tirsdag begynder Fødevarestyrelsen arbejdet med at slå besætningen ned. Dermed kan han i løbet af de kommende uger se frem til at se sine cirka 9.000  mink blive talt, pelset og smidt i en container, hvorfra de vil blive kørt til destruktion.

- Det er frygteligt. Det er jo et livsværk, der forsvinder. Det er virkelig trist, og jeg tror, at jeg kommer til at reagere kraftigt på det i de kommende dage, når de sidste dyr er forsvundet fra farmen. Men en ting er sikkert. Hverdagen bliver en helt anden, siger Gert Egholm, der ikke aner, hvordan smitten er kommet til netop hans gård.

- Konen og jeg har fået taget syv prøver, og der har kun været negative svar. Vi er de eneste, der kommer på farmen, så jeg fatter ikke, hvad der er sket. Vores gård ligger helt nede ved vandet, og som regel blæser det jo fra vest. Så det virker uforståeligt.

Annonce

Magtesløs

Gert Egholm ved ikke, om han kunne have gjort noget anderledes, og han synes, at det er hård kost ikke at vide, hvem eller hvad man skal give skylden.


Det er frygteligt. Det er jo et livsværk, der forsvinder. Det er virkelig trist, og jeg tror, at jeg kommer til at reagere kraftigt på det i de kommende dage, når de sidste dyr er forsvundet fra farmen. Men en ting er sikkert. Hverdagen bliver en helt anden

Gert Egholm, minkfarmer


- Jeg aner ikke, hvad jeg skulle have gjort anderledes. Vi har taget de forholdsregler, vi kunne. Så vi fægter jo lidt i blinde. Kommer det med fuglene, vinden eller foderet? Nu har det så ramt mig, og jeg føler mig magtesløs.

Veterinærchef i Fødevarestyrelsen Flemming Kure Marker ønsker da heller ikke at udelukke nogle muligheder for, hvordan smitten er kommet til Esbjerg.

- Vi ved kun, at covid-19 smitter fra mennesker til mink og fra mink til mennesker. Vi undersøger selvfølgelig andre mulige smitteveje, men indtil videre er intet andet dokumenteret. Så længe der er COVID-19 i befolkningen, er der en risiko for at mink smittes, siger han.

Smitten på minkfarmen ved Måde betyder, at alle farme i Esbjerg Kommune i den kommende tid skal sende prøver fra døde mink to gange om ugen, der skal testes for covid-19. Allerede tirsdag begynder Fødevarestyrelsen at slå farmen ned, og det forventer man kan klares i løbet af en dag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Trekantområdet

Falck fandt fire nye coronatilfælde: Efterskole har sendt alle 160 elever hjem

Annonce