Annonce
Regionalt

Corona eller ej? - Familien Pedersen rundede ferien af med gratis podning ved grænsen

De værnepligtige passer testcentrene fra 9-17 hver dag.
Om de er på vej til eller fra ferie, får borgere, danske som udenlandske, muligheden for en gratis corona-test. Hver dag står Beredskabsstyrelsens værnepligtige klar ved grænsen, som de patruljerer mod det kendte virus.
Annonce

Covid-19: En sort, regnvåd familiebil ruller ind på spor 1 i det hvide telt ved grænseoverskæringen i Frøslev.

En mand i lyseblå dragt går fra vindue til vindue på bilen, og stikker en vatpind i munden på bilens tre passagerer - Kresten og Miriam Pedersen og deres datter Jasmin Pedersen, som netop er hjemvendt til regnfulde Danmark fra årets sommerferie i Frankrig.

Familien Pedersen er er blandt de danskerne, der har valgt at runde udlandsferien af med at få taget en gratis corona-test ved den dansk/tyske-grænse, før de vender hjem til hverdagen igen.

-Når man har været ude, kan man ligeså godt blive testet. Bare for en god ordens skyld, siger Kresten Pedersen, mens hans kone stemmer i fra passagersædet:

-Det er en helt fantastisk service, siger Miriam Pedersen.

Annonce

Gratis test

Det er de værnepligtige i Beredskabsstyrelsen, der for omkring en måned siden begyndte at tilbyde corona-tests langs den dansk/tyske grænse.

-Hvis det går hurtigt, kan vi teste en person i minuttet, siger Anton Kristensen.

Han er en af de værnepligtige, som på dagens vagt i den silende regn vinker interesserede danskere og turister ind ad det hvide testtelts to indgange.

Victoria Zangenberg og Anton Kristensen har i omkring en måned passet test-centrene ved grænse.

Testene er gratis og tiltrækker især danskere og tysker, som svinger forbi for at få en vatpind i svælget.

-Vi har haft turister, der kommer længere væk fra, som bliver tjekket på vej igennem, men rigtig mange danskere, der kommer hjem fra ferie, vælger at blive tjekket. Det er selvfølgelig også dem, der krydser grænsen mest, siger Anton Kristensen.

Annonce

Godt humør

Sammen med Anton Kristensen går Victoria Zangenberg. Ligesom ham er hun værnepligtig, og sammen har de passet teltene langs grænsen. Om en måneds tid er de færdige i Beredskabsstyrelsen.

- Generelt er de folk, vi tester, i rigtig godt humør. Der er mange, der virker glade for, at det er muligt at komme ind og gøre det her på vejen hjem fra ferie, siger Victoria Zangenberg.


Når man har været ude, kan man ligeså godt blive testet. Bare for en god ordens skyld

Kresten Pedersen


I øjeblikket er de ikke klædt i lyseblå dragter og ansigtsvisir. De går og vinker folk ind til pladsen.

-Vi skiftes lidt til opgaverne. Nogle gange er det os, der poder, siger hun.

Annonce

Har været forsigtige

Ved familien Pedersens bil putter den blåklædte værnepligtige de tre prøver i hver sin lille glasampul. Nu er der ikke andet at gøre end at vente.

Kresten Pedersen valgte efter en afsluttet ferie i Frankrig at blive testet for covid-19.

-Vi havde bestilt tid ved vores læge. Men det er jo meget hurtigere og nemmere, at vi bare kan blive testet på vejen hjem. Det er superfedt med den mulighed, siger Kresten Pedersen.

Mens den visirklædte værnepligtige går rundt om bilen, forklarer en anden til familien, at svaret på de tre spytprøver vil komme i løbet af de næste 72 timer.

Ampulerne med prøverne i bliver gemt i små sorte kasser. Svarene på prøves gives indenfor 72 timer.

Miriam Pedersen fortæller imens, at de har gjort deres for at holde afstand, spritte hænder og følge sund fornuft, mens de har været på ferie i Frankrig.

-Vi har hele tiden følt os sikre. Og vi tror da heller ikke, at vi er blevet smittet. Men vi synes alligevel, at det er bedst for alle, at vi bliver testet, fortsætter Kresten Pedersen.

Annonce

Udlændinge får svar først

Omkring 60-70 biler runder dagligt testcentret i Frøslev. Victoria Zangenberg kan fortælle, at de mange dage kommer et stykke over 100, men at tallene ofte afhænger af, hvornår på ugen det er.

Mange af de besøgende er danskere, og de hjemkommende danske turister kan forvente svar på deres prøve indenfor 72 timer. Udenlandske turister får hurtigere svar, det er dog ikke noget Beredskabet står for, fortæller Anton Kristensen.

-Der går maksimalt 48 timer, før turister fra udlandet får svar. De får derimod kun svar, hvis deres test er positiv, siger han og fortsætter:

-Jeg ved derimod ikke, hvad der sker bagefter. Det er ikke vores afdeling at håndtere det, siger Anton Kristensen.

Turister og udlændinge får svar hurtigere end danske statsborgere, og de får kun besked, hvis de testes positiv.

Til daglig arbejder 10 værnepligtige med at pode og indsende covid-19-tests langs grænsen. Fire værnepligtige passer grænseovergangen i Frøslev. To passer overgangen i Kruså. Og fire er fordelt i to ambulancer, der kører rundt i grænseområdet.

I øjeblikket er det ikke opgjort, hvor mange rejsende, der har gjort brug af test-centrene ved grænsen, der er åbne hver dag fra klokken 9 til 17, oplyser Region Syddanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Ribe Esbjerg HH For abonnenter

Fjerde gang var lykkens gang: Ribe-Esbjerg på pointtavlen efter fredagsdrama i Lemvig

Annonce