Annonce
Sydjylland

Corona gavner Dagligbrugsen: Kunderne handler lokalt

Omsætningen blev fordoblet i dagene efter, at Danmark lukkede ned. Landsbyens Hejls' pendlere arbejder hjemmefra og handler derfor lokalt, forklarer brugsuddeler.

Coronavirus har ikke ført meget godt med sig. Men hos Dagligbrugsen i Hejls syd for Kolding, mærker man en af de få fordele, den har bragt med sig. Flere kunder i butikken. Indtil onsdag i sidste uge købte kunderne typisk ind i den nærmeste større by på vej hjem fra arbejde. Men nu er arbejdet rykket hjem.

- Lige nu bliver kunderne hjemme fra arbejde eller arbejder hjemmefra, og de gider ikke køre til Kolding for at handle. Så det gør de lokalt i stedet, og det kan vi tydeligt mærke. Fra at være suppleringsbutik, hvor kunderne handler for 100-150 kroner ad gangen, fylder de nu vognen og køber for 4-500 kroner, siger brugsuddeler Ole Andersen.

Torsdag og fredag efter Mette Frederiksens pressemøde, hvor hun annoncerede, at Danmark lukkede ned, fordoblede den lille Dagligbrugs i Hejls sin omsætning. Og dagene siden har også ligget en del over vanlig omsætning.

- Vi har flere kunder, der køber mere. Og så søger mange mod sommerhusene i Hejlsminde, og det gavner selvfølgelig også vores butik, siger Ole Andersen.

Han har været brugssuddeler i Hejls i 11 år og har aldrig oplevet en situation som den, han og alle danskere står i. Og han indrømmer gerne, at det kom bag på ham, da Danmark lukkede ned.

- Vi blev taget med bukserne nede, for vi havde jo ikke taget højde for den slags, da vi bestilte varer hjem. Så vi har haft mangel på brød, mælk og kartofler, men det er ved at være normaliseret igen, siger Ole Andersen.

Annonce

Har indført toholdsskift

Kunderne i butikken er ifølge uddeleren gode til at holde afstand til hinanden. Han oplever også, at mange af landsbyens ældre og sårbare borgere ikke kommer i butikken i denne tid.

- Vi oplever en del, der køber ind for andre, og stemningen i butikken er lidt hyggeligere. Det er som om, at når vi alle er i samme båd, så står vi mere sammen. Også kunderne, siger Ole Andersen.

Blandt sine ansatte har han indført toholdsskift, så han og souschefen eksempelvis aldrig er på arbejde på samme tid. Skulle uheldet være ude, og den ene bliver smittet, er den klar til tage over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce