Annonce
Erhverv

Corona giver travlhed på genbrugspladsen: Vi afleverer langt mere bygge-affald

Bygge-affaldet steg kraftigt i 2020 ude på Koldings genbrugspladser. Pressefoto: Kolding Kommune
Under corona-krisen har forbruget flyttet sig markant, og mange har brugt penge på nybyggeri og renovering. Det kan spores på genbrugspladserne, hvor bygge-affaldet er vokset langt mere end tidligere. En læser spørger, om affaldet nu også bliver sorteret ordentligt.

Kolding: Hvis man gerne vide, hvad koldingenserne får coronakrisen til at gå med, så kan man eventuelt tage en tur på genbrugspladsen. Her er der nemlig en livlig trafik, for der bliver bygget så meget rundt omkring, at det sætter sit tydelige spor i de mængder af affald, der bliver fyldt i containerne.

Eksempelvis er mængderne af beton og murbrokker vokset fra knap 11 tons i 2019 til 14 tons i 2020. Når det gælder jord, er den procentvise stigning endda endnu større - fra 6,5 tons til 9,2.

- Vi har ikke lavet nogen undersøgelse af, hvor affaldet stammer fra, men der er god grund til at tro, at det handler om øget byggeri under corona-krisen, for når vi ser på de typiske grupper af bygge-affald, så er det påfaldende store stigninger, vi har set. Vi oplever nogle gange udsving på fem-ti procent fra det ene år til det andet, men i løbet af 2020 er der jo tale om stigninger på både 20 og 30 procent. Det er meget markant, siger erhvervskonsulent Martin Stub fra Redux, som er navnet på kommunens afdeling for afdeling og genbrug.

Annonce

Alt bliver sorteret

Al den bygge-affald har fået en af JydskeVestkystens læsere, Børge Lund, til at undre sig. Han er stor tilhænger af, at man som privat skal sortere sit affald, men han synes, det ser mærkeligt ud, når han går forbi et byggeri, hvor al affald tilsyneladende bliver smidt usorteret i den samme container.

Og det kan sagtens passe, at al affald fra et byggeri bliver smidt i den samme container. Men det betyder langt fra, at det havner i en stor bunke på den videre færd, fortæller teamleder Anne Schjødt Andersen fra Kolding Kommune.

- Som virksomhed kan man godt samle flere typer affald i samme container, så længe det kan sorteres efterfølgende. Ved nybyggeri skal man typisk bruge mindst to containere og eventuelt en tredje til affald, der skal deponeres. Men ser man kun enkelt container, er der ikke nødvendigvis noget galt, for containeren kan godt være opdelt indvendigt, forklarer hun.

Annonce

De bestemmer selv

Hun understreger, at der ikke er nogen som helst tvivl om, at også byggefirmaer alle andre virksomheder skal sortere deres affald og sørge for, at mest muligt af det bliver sendt videre til genanvendelse. Det er dog ikke altid, de selv tager sig af at få sorteret affaldet.

- Til forskel fra private borgere bestemmer virksomhederne selv, hvordan de vil komme af med det genanvendelige affald, siger Anne Schjødt Andersen og uddyber:

- Nogle har vejekort til genbrugspladsen, mens andre har aftaler med affaldstransportører og behandlingsanlæg. For affaldshåndtering er et marked for virksomheder, der er godkendt til affaldsbehandling og transport.

Anne Schjødt Andersen føjer til, at det er byggefirmaernes eget ansvar, at affaldet nu også håndteres rigtigt af dem, som de bestiller til at hente det og sørge for den videre sortering og behandling.

Annonce

Stikprøver

Nogle håndværkere og byggefirmer har afsat plads hjemme i firmaet, hvor de sorterere byggeaffald. Det kan der være rigtig god økonomi i, for hvis man kan sortere eksempelvis genbrugstræ og levere det til et behandlingsanlæg, så er det betydeligt billigere for virksomheden, end hvis benytter sig af veje-ordningen henne på den kommunale genbrugsplads.

Kolding Kommune lægger som grøn kommune stor vægt på genbrug og genanvendelse. Derfor udfører man også stikprøvekontroller for at sikre god sortering af erhvervsaffaldet. Det er noget af det, som erhvervskonsulent Martin Stub arbejder med hos Redux.

-  På dette område er vi længere fremme end mange lande, men der er stadig plads til forbedringer nogle steder. Derfor er det også, at vi kommer rundt og hjælper med vejledning om regler og god indretning af de steder, hvor affaldet opstår eller bliver sorteret, forklarer Martin Stub.

Bygge-affald i en coronatid

Beton og murbrokker: 10,8 tons (2019) , 14.0 tons (2020), stigning: 30 procent

Jord:  6.5 tons (2019), 9.2 tons (2020), stigning: 43 procent

Vinduer og døre: 0,4 tons (2019), 0,6 tons, stigning: 49 procent

Træaffald (rent træ): 5.0 tons (2019), 6.3 tons (2020), stigning: 25 procent

Mængderne er opgjort i afrundet tons affald fra private borgere og virksomheder med vejekort, som bruger genbrugspladserne. Kilde: Redux

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Esbjergs sidste kvotekonge skovler penge: Har tjent mere end en kvart milliard kroner de sidste ti år, men nu truer Brexit

Sønderborg

Nature Energy: Vi har stoppet byggeriet øjeblikkeligt

Sydjylland

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Sønderborg For abonnenter

Modstander undrer sig over byggeri af biogasanlæg: - Det er grove løjer

Annonce