Annonce
Danmark

Corona har fået os til at spise mere kage: Selv i slankekur-måneden fortsætter kagelysten

Koditorbager i Højbjerg har oplevet vækst i salg af kager under coronanedlukning. Særligt salget af mindre kager som cremelinser og hindbærsnitter er steget markant. Foto: Sarah Bech
En ny undersøgelse viser, at coronapandemien har ændret vores madvaner. Blandt andet spiser vi nu mere kage end før - og det kommer de danske bagerforretninger til gode.

Mad: Coronavirussen har gjort mange ting ved os danskere. Vi bruger pludselig mundbind overalt og spritter hænder, så fingrene bliver tørre. Vi arbejder hjemmefra og shopper løs på nettet. Og så spiser vi mere kage.

Det sidste viser en ny undersøgelse, som Teknologisk Institut står bag, og som er en del af en større europæisk undersøgelse om vores ændrede madvaner under coronapandemien.

I undersøgelsen har danskerne selv angivet, at de generelt spiser mere kage efter den første nedlukning i marts sidste år, end de gjorde tidligere. Kvinder har forhøjet kageforbruget lidt mere end mænd, og børnefamilier mere end andre husholdninger.

Tendensen har de danske bagerforretninger i høj grad mærket til:

- Når vi taler med vores medlemmer over en bred kam, så er der sket en stor stigning i danskernes køb af kager. Både de kager, der kan nydes, mens man går en kaffetur i sikker corona-afstand med en ven eller veninde og de kager, der kan tages med hjem og deles i familien. I en træls tid som nu, så tyr danskerne til kage, og det kan vi mærke, lyder det fra John Jønsson, formand for Bager- og Konditormestre i Danmark.

Om undersøgelsen

  • I alt har 1200 repræsentative danske forbrugere deltaget i undersøgelsen. De har sammenlignet deres madindtag, madindkøb og madtilberedning før og efter coronapandemien.
  • I alt har cirka 8000 forbrugere fordelt over flere europæiske lande deltaget i undersøgelsen.
  • Udover at vi spiser mere kage, viser undersøgelsen også, at vi spiser mere grønt, frugt og frisk kød og at vi bruger mere tid på at planlægge og lave mad.
  • Derudover tyder det på, at vi i højere grad køber emballerede madvarer som en reaktion på det større hygiejniske fokus.
  • Vi spiser også lidt mere økologisk, men indtager samtidig mere slik og alkohol end før pandemien.

Fortsætter i januar

Hos Konditorbager i Højbjerg ved Aarhus nikker bagermester Ronnie Nielsen genkendende til den stigende kagelyst. Her er salget at skærekager som eksempelvis drømmekager steget med næsten 50 procent, og for de mindre kager som snitter og snegle er væksten endnu større, fortæller han.

Særligt usædvanligt er det, at den store kagelyst er fortsat ind i januar, hvor mange danskere normalt går mere op i sunde vaner.

- I øjeblikket har vi cirka 20 procent flere kunder og 20 procent mere omsætning, end vi havde på samme tidspunkt sidste år. Særligt er fastelavnsbollerne endnu mere populære for tiden, end de plejer at være, siger han.

Det er tydeligt for bagermesteren at se, at flere generelt køber kager for at hygge sig i eftermiddagstimerne, når arbejds- og skoledagen er slut for de fleste.

Bagermester Ronnie Nielsen er under coronanedlukningen begyndt at sælge familiebagekits, så man nemt kan lave hindbærsnitter, scones og trøfler derhjemme uden at skulle starte helt fra bunden. Det har været en stor succes særligt i foråret, da det for mange var nyt at blive tvunget til hjemmearbejde. Foto: Sarah Bech

Godter ved døren

Uden for butikken venter kunderne i kø. Af hensyn til coronarestriktioner må der nemlig kun være to kunder i butikken ad gangen.

Inge Gaarde er en af de ventende kunder. Hun kan sagtens genkende den stigende kagetrang fra sig selv. Hverdagen derhjemme er ellers ikke markant anderledes for hende, da hun normalt er hjemmegående husmor. Men kage skal der alligevel til i tider som disse.

- Det er vist mest til aftenkaffen, vi spiser mere kage derhjemme, siger hun.

En anden af de ventende kunder er Lene Rydahl, der er en del af sundhedsvæsnet og derfor ikke arbejder hjemmefra, som mange andre gør. I hendes hjem er kagevanerne ikke ændret, og i dag er hun også kun hos bageren for at købe et flute.

Til gengæld forkæler hun sine børnebørn lidt ekstra af og til.

- Jeg kører nogle gange forbi og stiller lidt godter foran døren, så de har noget at hygge sig med derhjemme, når skoledagen er forbi, siger hun.