Annonce
Haderslev

Corona har gjort danskerne vilde med cykler: Cykelsmede sendt på overarbejde

50 timers arbejdsuge og udsolgt af cykler. Cykelsmede og cykelbutikker kan næsten ikke følge med danskernes trang til at komme ud at cykle. Årsagen er corona, der har øget behovet for at motionere på egen hånd, mener de

Lukkede motionscentre, hjemmearbejde og lidt for mange kalorier fra køkkenskabet har øget trangen til at få motion på cyklen over hele landet. Der sælges og repareres cykler som aldrig før, og vil man købe en mountainbike lige nu, så skal man forvente rigtig lang leveringstid. Fabrikkerne i fjernøsten kan ikke følge med.

Det fortæller flere lokale cykelbutikker, som JV har talt med.

Hos Schøtt Racing i Haderslev er der kaldt ekstra mandskab ind til at klare værksted og butik, og selv kan Frede Schøtt ikke huske, hvornår han sidst har haft under 50 timer på en uge.

Annonce

- Vi arbejder alle ugens syv dage for at følge med. Vi har stort set solgt det meste i butikken, og folk kommer med ældre cykler, som har stået i mange år i en kælder, og som de nu vil have ud og køre. Det er helt vildt. Det havde jeg ikke set komme, da det hele lukkede ned i marts, siger han.

Øger med 50 procent

Samme oplevelse har Ken Starke fra Fri Bikeshop i Haderslev. Her er der ventelister på at få bestemte cykler, og der er fuld kalender til værkstedet helt rem til uge 35.

- Sidste års omsætningen var ganske pæn. Men i forhold til sidste års omsætning er vi allerede 50 procent over. Det går virkelig stærkt, og selv arbejder jeg 10-12 timer om dagen for at følge med, siger han.

Frede Schøtt fra Schøtt Racing har så travlt, at han har indkaldt ekstra mandskab og selv arbejder alle søndage siden marts. Årsagen er corona, der øget behovet for at motionere på egen hånd, mener han.


Årsagen er der ikke så meget at rafle om, mener Frede Schøtt og Ken Starke.

Det er corona:

- Alle kan cykle, hvis de ikke kan løbe. Og når du ikke kan gå i motionscenter eller til holdsport, så er der snart kun cykelmotion tilbage. Det er helt sikkert derfor, siger Frede Schøtt. Han tilføjer, at tendensen er den samme på verdens største cykelmarked, USA. Her er salget af sportscykler steget med 300 procent under corona-pandemien.


Vi arbejder alle ugens syv dage for at følge med. Vi har stort set solgt det meste i butikken

Frede Schøtt, cykelforhandlerDe cykelforretninger, som JV har talt med, fortæller, at der bliver solgt flest mtb-cykler og cykler, der kan klare en markvej og en tur på en skovsti, men det er også elcykler og racercykler.

Annonce

Cykelsmed røg i asfalten

Hos Fri Bikeshop i Vojens, hos Svend Åge og Bente Schmidt, er der ved at være "lidt tomt", som Bente Schmidt formulerer det. Alt er udsolgt i de mest almindelige størrelser. Og det er samme situation over hele landet i kædebutikkerne Fri Bikeshop.

- Vi har sågar en kunde, der kommer fra Sjælland i dag (fredag, red.), fordi han kun kunne få den cykel her hos os. Alle andre steder var den udsolgt.

Det er især mountainbikes (mtb), crosscykler og elcykler, der bliver solgt mange af. Men også til årets sene konfirmationer var der rift om cyklerne.

- Jeg havde tre konfirmandpiger, der alle ville have den samme cykel i konfirmationsgave. Jeg var nødt til at sige, at den der først gennemfører betalingen, får cyklen. Det er naturligvis ikke så rart. Nogle bliver jo sure og kan ikke forstå det, hvis de ikke kan få det, de vil, men vi forsøger at forklare dem, at det er helt ovre i Taiwan, hvor cyklerne bliver lavet, at de ikke kan følge med, fortæller Bente Schmidt.

Hverken Svend Åge eller Bente har haft fri siden marts måned. Svend Åge Schmidt kører selv motion på racercykel, og i denne uge var han desværre uheldig på en træningstur at brække en hofte. En hundelufter havde ikke styr på sin hund, og snoren røg ind i cykelhjulet og Svend Åge røg i asfalten. Svend Åge måtte under kniven. - Det er mildest talt uheldigt. Nu er jeg alene i butikken. Men heldigvis får jeg hjælp fra Fri Bikeshop i Haderslev, fortæller Bente Schmidt.

Svend Åge og Bente Schmidt har også meget travlt, og nu har Svend Åge brækket hoften på en cykeltur. Arkiv: Ella Warming
Annonce

Bliver det ved?

Tilbage i værkstedet hos Fri Bikeshop i Haderslev drøfter Ken og Morten udsigterne for næste år: Vil det fortsætte?

- Vi vil jo gerne have en lærling eller en uddannet cykelsmed mere, men det er jo også et spørgsmål om, hvordan det udvikler sig. Måske bliver de mange nye motionscyklister så glade for at få motion på cykel, at de kommer tilbage for at købe en bedre cykel næste år - måske tager de på bilferie til Spanien og glemmer cyklen. Det er usikkert, hvor det går hen, forklarer Ken Starke om overvejelserne.

om han siger, så fylder han snart 50 år og er parat til lidt sats i panikalderen, så det lyder dog som en ekstra mand til butikken.

- Det er jo også vigtigt, at vi kan yde en ordentlig betjening, og lige nu har vi nok lidt for travlt, siger Ken Starke.

Cykel-app tidobler antal brugere

Cykel-appen Singletrack til mtb-ryttere, der kører på stier i marker, skove og plantager, har ti-doblet antal af brugere under corona-nedlukningen. Det oplyser DGI på sin hjemmeside.

I uge 11, hvor den første store nedlukningen kom, havde Singletracker 2.820 unikke brugere. En måned senere, i uge 15, var det tal mere end ti-doblet til 25.300 brugere.

Annonce
Haderslev For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Haderslev

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Erhverv For abonnenter

Pizzeria havde ingen penge og skyldte 1,4 millioner kroner: Direktør har nu fået tre års konkurskarantæne

Esbjerg

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Esbjerg For abonnenter

Byrådsflertal afviser Nye Borgerlige: Politikernes lønninger og goder fremstår helt tydelige for borgerne

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Varde For abonnenter

3F har svært ved at hjælpe bulgarske arbejdsmænd: Er tavse som en mur

Haderslev

Bohéme har udvidet: Webshop skal være med til at fremtidssikre den fysiske butik

Annonce