Annonce
Regionalt

Corona holder ikke længere indbrudstyve tilbage: Flere syd- og sønderjyder har haft ubudne gæster

Indbrudstallene er steget i størstedelen af de syd- og sønderjyske kommuner i tredje kvartal af 2020. Sammenligner man med samme periode sidste år, går det dog i den rigtige retning. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Corona og nedlukningen af Danmark betød, at rekordfå syd- og sønderjyder fik besøg af ubudne gæster. Men nu er freden slut. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af indbrud i private hjem er steget i årets tredje kvartal.
Annonce

Kriminalitet: Under corona-nedlukningen var der historisk få syd- og sønderjyder, der havde besøg af ubudne gæster med lange fingre.

Men nu tyder det på, at den fredelige tid er forbi.

I tredje kvartal af 2020 er antallet af indbrud i private hjem nemlig steget i størstedelen af landsdelen. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

I alt har der været 378 anmeldte indbrud i private hjem i de ti syd- og sønderjyske kommuner i perioden. Fra april til juni var antallet nede på 289.

Kolding er den kommune, der er hårdest ramt. Her er der fra juli til september blevet anmeldt 77 indbrud, hvilket er en markant stigning i forhold til kvartalet inden, hvor tallet var 39.

Indbrud i private syd- og sønderjyske hjem

Nedenstående viser antallet af anmeldte indbrud i private hjem i 3. kvartal af 2020. I parentes står tallet for 2. kvartal.

Billund: 26 (5)

Esbjerg: 70 (63)

Fanø: 0 (1)

Haderslev: 30 (23)

Kolding: 77 (39)

Sønderborg: 30 (31)

Tønder: 20 (22)

Varde: 30 (28)

Vejen: 24 (14)

Aabenraa: 71 (63)

Kilde: Danmarks Statistik

Aabenraa og Esbjerg følger skarpt i hælene. Her har der været indbrud i henholdsvis 71 og 70 private hjem. I perioden før var tallet i begge kommuner 63. Også Billund har oplevet et markant stigning. Her er man gået fra blot 5 til 26 indbrud.

Annonce

Falder generelt

Bedre ser det ud i Tønder, Sønderborg og Fanø kommuner. Her har en anelse færre været ramt af indbrud end under nedlukningen. På Fanø har der slet ikke være nogen anmeldte indbrud den seneste periode.

Selvom indbrudstyvene igen ser ud til at være trukket i arbejdstøjet flere steder, viser tallene, at nedgangen i antallet af indbrud i private hjem overordnet fortsætter, hvis man sammenligner med tallene fra samme periode i 2018 og 2019. 


Desværre tror rigtig mange, at deres hjem er sikret tilstrækkeligt, men virkeligheden viser, at de kan gøre langt mere for at sikre døre, låse og vinduer

Laura Bjerre Much, projektchef, Realdania


I tredje kvartal af 2019 var der nemlig 604 anmeldte indbrud i Syd- og Sønderjylland, mens tallet i tredje kvartal af 2018 var helt oppe på 722. Dermed er antallet af indbrud tæt på halveret.

Samme tendens gør sig gældende på landsplan. I årets tredje kvartal blev der anmeldt 4.864 indbrud i private hjem, hvilket er 763 færre end samme kvartal sidste år.

Annonce

Dårligt sikrede hjem

Selvom antallet af indbrud i private hjem falder, er mange danske hjem alt for dårligt sikrede mod indbrud. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Bo trygt, der er et initiativ, som  TrygFonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Eksempelvis har kun 12 procent mere end én lås på hoveddøren. Samtidig tror en tredjedel af alle husejere fejlagtigt, at indbrudssikring ikke nytter. Kun 25 procent ønsker at sikre deres boliger bedre.

- Desværre tror rigtig mange, at deres hjem er sikret tilstrækkeligt, men virkeligheden viser, at de kan gøre langt mere for at sikre døre, låse og vinduer, lyder det fra Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania og en del af Bo Trygt i en pressemeddelelse.

Den nye undersøgelse, der er udarbejdet af Det Kriminalpræventive Råd for Bo trygt, viser, at mange ikke tror, at det kan betale sig at sikre sin bolig. Tyven kommer ind alligevel, er den udbredte antagelse.

- Eksempelvis er sensorstyret lys og en lavere hæk nogle af de greb, der kan hjælpe til at holde tyven på afstand. Det behøver ikke være hverken dyrt eller besværligt at indbrudssikre sit hus, og vi ved, det virker, udtaler Laura Bjerre Munch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce