Annonce
Esbjerg

Corona i familielivet: Hvad sker der lige på den anden side af den sure perleplade?

Coronavirusen er over os, og hos JydskeVestkystens journalist arbejdes der hjemmefra. Alle husets andre beboere er også hjemme, og på hoveddøren er den grumme, sure coronavirus sat op, laves af en af husets tre piger. JydskeVestkysten vil gerne høre fra andre, hvordan man tilpasser familielivet i en coronatid. Foto: Kåre Welinder
Hvad laver en journalistfar, en lærermor og tre piger på 4, 8 og 10 år under en coronakrise? Sikkert det samme som andre familier, der må blive hjemme, men JydskeVestkysten vil gerne vide, hvad din familie laver i denne serie om kommunens familier under en corona-pandemi.
Annonce

Ribe: Normalt er der svømning og håndbold en torsdag eftermiddag, en far der kommer sent hjem, en legeaftale, en der skal hentes i børnehaven og en løbetur for moderen, madlavning, lektier og madkasser, der skal tømmes.

Formentlig noget, der sker de fleste hverdage i en børnefamilie, men torsdag 12. marts 2020 var anderledes.

Hverdagen blev skrællet væk.

Det var første dag, Danmark lukkede ned.

Jeg skulle arbejde hjemmefra, mens min hustru, der er skolelærer, mødte ind tidligt torsdag og fredag for at forberede en tid uden skolebørn, rydde op i klasser og fjerne mad fra madkundskabslokalet, mens vores tre piger på 4, 8 og 10 år skulle være hjemme ved mig. Det havde de det fint med, og efter endnu en forklaring om coronavirus blev der sat en hjemmelavet perleplade op på hoveddøren af et grønt virusdyr med surmund, der bød folk indenfor, fordi ingen hos os var syge.

Hurtigt blev køkkenbordet husets værested. Jeg fik nødarbejdsplads ved vinduet i stuen, hvor solsorte udenfor hev regnorme op uden bekymringer, mens jeg kunne skrive om coronavirus uden at blive afbrudt af spil, dukker, tegninger, madder og spørgsmål om vi ikke snart skulle ud ad lege. Og det skulle vi da, for det er vanskeligt at opretholde normal arbejdsdisciplin med tre små piger i huset, der kan stille abnormt mange spørgsmål på kort tid. Om alt.

Og ligesom solsorten skal de fodres fodres hele tiden.

Ofte efter normal skolegang er pigerne trætte. Gider ikke ud at lege, tik tok trækker eller går til sport, men vi ville ikke, at corona gjorde dem slatne, så de blev sendt ud i frisk luft. Vi ser ofte, at når vi slukker for elektronikken, begynder de helt automatisk at lege rigtige lege, og det samme skete nu.

- Vi gider ikke være inde, Vi vil meget heller være ude, sagde den ældste, og sådan var det torsdag og fredag, hvor de kun blev hentet ind for at spise, og ellers byggede huler med naboungerne, var på legepladsen og kørte på løbehjul, inden de efter aftensmaden tog en lang tur på rulleskøjter med mig og naboens hund.

Familieliv under coronaen

Hvad laver din familie under coronakrisen?

JydskeVestkysten vil gerne i kontakt med familier, der vil fortælle om en ny hverdag bag hjemmets fire vægge med gode råd mod kedsomhed, umulige unger, hjemmeundervisning, kreative inputs eller måder, hvorpå I holder coronaen fra døren.

Har du en historie at fortælle, skriv en mail til kwe@jv.dk

Annonce

Vender øjne

Mandag begyndte lektielæsningen. Ikke alle er i den heldige situation at have en skolelærer i huset, så der blev lavet skemaer til afkrydsning for løste opgaver, uret på ovnen tager tid på læsningen, onsdag var der bamsegymnastik på stuegulvet, sløjd i garagen og torsdag ukuleleundervisning over facetime. Bondegården blev besøgt med bedstefar, inden restriktionerne blev skrappere, og selv om meget er hyggeligt når alle er hjemme, lurer corona konstant under overfladen.

Som journalist følger jeg meget med, vi taler om det. Hvor skal vi i karantæne, hvis vi bliver smittede? Hvem må vi se? Hvor må vi møde andre? Hvad skal vi aflyse? Jeg har flere venner og bekendte, jeg ved er smittede og i karantæne, så det kommer tæt på. Vi fortæller i små doser til børnene, hvorfor de ikke er i skole, hvad virusset er og er nødt til at fortælle uddrag af statsministerens mange taler, fordi børnene vender øjne, når vi hellere vil se statsministeren og dronningen frem for at spille Partners.

Midt i det alvorlige, når vi igen beder børnene om at vaske hænder, forklarer, at vi ikke skal dø og at vi skal holde os indendøre nogle dage endnu, spørger den mindste, om vi ikke bare synes hun er dygtig til at tegne en ko.

Hun forstår det ikke.

Andet er vigtigere, og det er dejligt afvæbnende med et smil, når vi egentlig nok heller ikke selv helt forstår, hvad det lige er der sker ude på den anden side af den sure perleplade på hoveddøren.

Gymnastik er en del af hjemmeundervisningen, og derfor var der i denne uge bamsegymnastik på skemaet. Hvem får hurtigst alle bamser op i kurven ved hjælp af flere forskellige øvelser, og derudover har der været sløjd, madkunskab og almindelig undervisning som dansk og matematik for husets to ældste piger. Foto: Kåre Welinder
Frisk luft og gåture er der masser af, når man er hjemme fra skole og den lokale bondegård besøges flittigt for at hilse på de nysgerrige jerseykøer. Men alle i familien er varsom med legeaftaler, møder, indkøb og de mange forholdsregler omkring corona. Foto: Kåre Welinder
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

100 år siden Genforeningen: En stor dag for Sønderjylland, Danmark og Verden

Annonce