Annonce
Regionalt

Corona letter rekrutterings-besvær: Men syd- og sønderjyske virksomheder har sværest ved at finde de rette ansatte

I et ud af fem tilfælde, hvor en syd- og sønderjysk virksomhed slog et job op, er det ikke lykkedes at finde en medarbejder med den ønskede profil. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Syd- og Sønderjyske virksomheder har sværest ved at finde de rette medarbejdere til ledige stillinger, viser ny opgørelse. Coronakrisen har dog på landsplan lettet rekrutteringsudfordringerne.
Annonce

Erhverv: Efter forårets corona-nedlukning er det langt fra alle arbejdsgivere, der desperat skriger efter kvalificeret arbejdskraft.

Målt fra marts til september har succesraten for, om virksomheder finder de rette folk til deres jobopslag, nemlig været større end den var i samme periode sidste år.

Det viser en ny opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Det seneste halve år har private virksomheder og det offentlige 46.870 gange ikke kunnet besætte en stilling med den profil, de ønskede. Fra marts til september 2019 var tallet 61.110.

Erik E. Simonsen, underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, finder det ikke overraskende, at rekrutteringen er blevet lettere under krisen. Ifølge ham er en naturlig forklaring på det, dels at færre virksomheder har være ude og søge efter nye medarbejdere den seneste tid, og dels at flere personer er blevet ledige.

- Det, der er overraskende, er, at den forgæves rekrutteringsrate ikke er faldet mere, end den er både på landsplan, men særligt i det syd- og sønderjyske. Det er stadig væsentligt mange jobs, der ikke bliver besat af den ønskede profil, siger underdirektøren.

Annonce

Værst i Sydjylland

Syd- og Sønderjylland er ifølge opgørelse det sted i landet, hvor virksomhederne har sværest ved at skaffe de medarbejdere, de ønsker sig.

I et ud af fem tilfælde – 19 procent af gangene - hvor en virksomhed slog et job op, er det ikke lykkedes at finde den rette medarbejder. Det vil sige, at virksomhederne enten er endt med at ansætte en person med en anden profil, eller helt måtte opgive at ansætte. Landsgennemsnittet er 17,3 procent.

Forgæves rekruttering fordelt på brancher

Nedenstående viser de fem brancher, hvor den forgæves rekrutteringsrate var størst i Syd- og Sønderjylland fra marts til september 2020.

Handel: 33 procent

Industri: 28 procent

Information og kommunikation: 27 procent

Landbrug, skovbrug og fiskeri: 27 procent

Transport: 26 procent

Kilde: Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering

Det kan ifølge være Erik E. Simonsen være problematisk.

- Den værdi, man skaber, og den service, man leverer, er afhængig af, at man kan få medarbejdere med de kvalifikationer, man har brug for. Som land bliver vi mindre velhavende,  hvis allokering af medarbejdere ikke fungerer så godt, som det kunne, siger han.

Annonce

Handlen ramt hårdt

I landsdelen er udfordringerne størst i handelsbranchen. En tredjedel af de gange, en syd- og sønderjysk handelsvirksomhed slog et job op, lykkedes det ikke at finde en medarbejder med den ønskede profil.

En af grundene til det kan ifølge Erik E. Simonsen være, at grænsehandlen har været begrænset det seneste halve år. Det kan have skabt en større efterspørgsel efter ansatte i butikkerne, end det har været muligt at finde. En anden grund kan være, at det i mindre grad har været muligt at hente kvalificerede medarbejdere fra Tyskland, da mobiliteten tværs over grænsen har været svækket under nedlukningen.


Den værdi, man skaber, og den service, man leverer, er afhængig af, at man kan få medarbejdere med de kvalifikationer, man har brug for.

Erik E. Simonsen, underdirektør, Dansk Arbejdsgiverforening


Underdirektøren mener, at alt peger på, at det på den anden side af coronakrisen igen på landsplan vil blive sværere at rekrutte de rette ansatte, hvilket kan betyde tab af vigtige jobs i samfundet.

Derfor er det vigtigt at sætte ind med initiativer, der blandt andet kan sikre, at nyuddannede kommer hurtigere i arbejde, og at ældre mennesker bliver på arbejdsmarked også efter folkepensionsalderen, mener han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Dyr redningsaktion: Bravo Tours sender kæmperegning til skatteyderne

Trekantområdet

Falck fandt fire nye coronatilfælde: Efterskole har sendt alle 160 elever hjem

Annonce