x
Annonce
Esbjerg

Corona: Lokale plejehjem skruer op for hyggen

Danny Højrup, beboer på Margrethegården i Ribe hyggede sig onsdag med en omgang pool ved plejecentrets poolbord. Privatfoto.
På både Margrethegården i Ribe og Østergården i Gørding er hverdagen lidt mere stille i en tid, hvor pårørende og andre gæster er forment adgang til plejehjemmene som følge af coronafare. Kontakten til pårørende klares blandt andet via facetime på mobiltelefonen.

RIBE/GØRDING: På plejecentret Margrethegården i Ribe har de både et billard- og poolbord og en guitarspillende medarbejder i form af Mark Schmidt. Og både poolbordet og guitaren er kommet i brug på dage, hvor pårørende og andre gæster udefra lige nu ikke kan komme og besøge de 77 beboere på plejecentret.

Det fortæller leder af Margrethegården, Lisa Hamann, som også fortæller om, at hverdagen i coronakrisens skygge lige nu er præget af, at man samler beboerne i mindre grupper, hvor man også praktiserer de regler, som gælder ude i samfundet - om at holde afstand for at minimere smitterisikoen for coronavirus.

- For os gælder det om at skabe tryghed for beboerne. Det gør vi blandt andet ved nu at samle beboerne i små grupper på fire-fem personer, som spiser sammen med én eller to medarbejdere. Men det siger også sig selv, at hvis en beboer skal have hjælp med at spise er det svært at holde en afstand på 1-2 meter, konstaterer Lisa Hamann.

Lige nu er hverdagen også forandret markant på den måde, at pårørende og venner ikke må komme på besøg på Margrethegården.

- Men vi hjælper så beboerne med at holde kontakten, blandt andet via opringninger på facetime, understreger Lisa Hamann.

Annonce
- For os gælder det om at skabe tryghed for beboerne. Det gør vi blandt andet ved nu at samle beboerne i små grupper på fire-fem personer, som spiser sammen med én eller to medarbejdere.

Leder af Margrethegården i Ribe, Lisa Hamann

Samtalen

En del af beboerne følger nyhederne i tv, og da de som bekendt handler meget om coronavirus lige nu, gør personalet en del ud af, at samtalen på plejecentret skal handle om andet end den virus, som lige nu sætter sit præg på hverdagen.

- Vi ser en film og nogle af vore mandlige beboere er igen begyndt at bruge billardbordet. Og så har vi en medarbejder, som er dygtig til at spille guitar. Så synger vi nogle sange, sådan at vi får nogle andre ting at tale om. Og forleden var der én af vore medarbejdere som i en konkurrence vandt flødeboller til alle på Margrethegården. Det var også et lyspunkt, som kan få tankerne væk fra coronavirus, understreger Lisa Hamann.

Også på plejecentret Østergården i Gørding er hverdagen forandret for de 32 beboere, fortæller centerleder Sanne Andersen.

- Nogle beboere er naturligvis kede af, at de lige nu ikke kan få besøg af familie og venner. Disse beboere hjælper vi med at holde telefonisk kontakt. Vi har også færre aktiviteter end vi har i dagligdagen, hvor vi har mange frivillige, som kommer her og mange aktiviteter. Men vi prøver at lave en hverdag, så normal som muligt, og heldigvis er vejret godt lige nu. Så vi tager de af beboerne med uden for i solen og går en tur. Alt i alt går det stille og roligt her, og vi forsøger at holde en hverdag, som ligner den beboerne kender, lyder det fra Sanne Andersen.

Mark Schmidt, medarbejder på Margrethegården sørgede for musikken til fællessangen på plejecentret. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce