Annonce
Haderslev

Corona-lukning: Genbrugspladsen er blevet en varm kartoffel

Følg med på sociale medier, som der står. Det har mange brugere af pladsen også gjort. Foto: Larz Grabau
Visne blade, gamle aviser og småt brændbart - haveejere og folk på sociale medier er vrede over for lukningen af genbrugspladsen og advarer om selvtægt. Byrådsgruppe vil have den genåbnet, men Provas' bestyrelse siger nej.
Annonce

Råddent haveaffald, gamle aviser og blikdåser hober sig op i de små hjem, mens genbrugspladserne holder lukket for den private offentlighed. Lukningen er indført ud fra anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne, men alligevel møder lukningen stærk modstand i en hel del opslag på sociale medier.

På vej til genbrugspladsen i lørdags med en bunke grene mødte Peter Hee fra Lænkebjergvej et Lukket-skilt, da han nåede frem. Det fik ham til at skrive et åbent brev til Provas:

"Dagen i går var endelig egnet til havearbejde, og mange må have kørt forgæves. Holdes pladsen lukket i 2-4 uger, vil haveaffaldet og andet genbrug hobe sig op, og vi må se i øjne at svage sjæle vil skille sig af med det hvor de kan se deres snit til det.

Personalet og de besøgende på en genbrugsplads behøver ikke nærkontakt og personalet behøver ikke at røre det afleverede, så hvorfor lukke ned nu. De vognmænd der henter og bringer containere kan gøre det uden at komme i kontakt med en sjæl. Det er jo netop nu hvor foråret begynder at der er brug for genbrugspladsen.

Der er ingen objektive grunde til at lukke en grenbrugsplads. Derimod er der en service for de borgere der betaler for pladsens drift der betyder at pladsen skal fungere.

Derfor må Provas overveje en gang til og genåbne pladsen", skriver Peter Hee til Provas.

På samme måde har en lang række andre brugere af genbrugspladsen ytret sig stærkt uforstående over for lukningen.

Annonce

Frygter selvtægt

Provas har gentagne gange forsøgt at finde fælles fodslag med resten af landets kommuner og forsyningsselskaber, oplyser Provas til JV. Men KL har indtil nu ikke meldt klart ud, hvad der er holdningen. De generelle anbefalinger fra blandt andet Dansk Affald lyder dog fortsat på at holde lukket for private, men delvist åbent for erhverv. Men presset fra affaldsbelastede borgere får flere kommuner, blandt andet Esbjerg Kommune, til at "genoverveje" lukningen.

Også den socialdemokratiske gruppe i byrådet i Haderslev med Marie Skødt i spidsen er nu gået i offensiven for haveejerne og andre brugere af genbrugspladsen.

"Mens alle venter på nyt udspil fra KL og Sundhedsstyrelsen, mener jeg, at vi i byrådet skal bede om at få undersøgt muligheder om at få formuleret nye, midlertidige regler for at komme af med affaldet på genbrugspladserne. Dette bør ske på vilkår, der ligner dem, vi allerede nu kender fra butikkerne. Ved et forarbejde nu, bør vi kunne være klar til forsøgsvist at kunne åbne op inden påske, når vi forhåbentligt får accept hertil," skriver hun i et debatindlæg her i avisen.

Hun understreger over for JV, at det især er problemet med "selvtægt", altså at folk begynder at smide affald i naturen, hun frygter bliver konsekvensen.

Annonce

Formand holder fast

Men det får ikke bestyrelsen i Provas til at ændre holdning. Formand Thies Mathiasen (DF), der også sidder i regionsrådet, mener, at der er gode sundhedsfaglige grunde til at holde lukket.

- Det er en politisk beslutning, som hviler 100 procent på sundhedsfaglige argumenter. Hvis vi lukker op her på en årstid og med et vejr, der indbyder til havearbejde, så vil vi se folk myldre hen på genbrugspladsen. Pludselig er der måske 25 mennesker samlet på stedet. Det vil være forkert, når resten af samfundet forsøger at lukke ned og isolere folk hjemme, siger Thies Mathiasen, der netop har drøftet det med bestyrelsen og administrationen i Provas.

Det har dog også været drøftet, om man kunne indføre et "træk et nummer"-system, men det vil føre til voldsomme kø-dannelser og sure borgere. derfor er det mere enkelt, at at holde lukket.

- Vi holder lukket indtil 13. april foreløbig, og så ser vi situationen an igen derfra, lyder det fra bestyrelsesformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Tønder

Tønder tabte pusten efter pausen

Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce