Annonce
Esbjerg

Corona og oliepris-nedtur sender 150 oliefolk hjem fra Nordsøen

150 ansatte hos underleverandører som Semco Maritime og Muehlhan bliver sendt hjem fra Nordsøen før planlagt, når nedtagningen af platforme i det milliarddyre Tyra-projekt er afsluttet. Coronakrise og olieprisnedtur er skyld i deres opsigelser. Arkivfoto: Bent Medvind Sørensen
Coronakrise og olieprisens kollaps har fået det franske olieselskab Total til at revidere sit arbejdsprogram for aktiviteterne i Nordsøen. Det betyder, at omkring 150 ansatte hos underleverandører, der skulle videre til andre aktiviteter efter arbejdet med den milliarddyre genopbygningen af Tyra-feltet, bliver sendt hjem før tid.

Esbjerg: En såkaldt perfekt storm har ramt olieindustrien – to alvorlige kriser på en og samme tid. Coronakrisen, der rammer alles arbejdsliv og privatliv og nedsætter verdens olieefterspørgsel markant, samtidig med at udbuddet af olie er steget og har presset olieprisen ud i et kollaps, hvor folk er blevet betalt for at købe og oplagre olie.

Det er denne perfekte storm, som nu også rammer folk på Nordsøen og medfører at omkring 150 personer, der lige nu arbejder med det gigantiske Tyra-genopbygningsprojekt sendes hjem, når nedtagningsdel af projektet er afsluttet. De 150 håndværkere, som blandt andet er stilladsarbejdere og elektrikere, arbejder for det franske olieselskab Total i den danske del af Nordsøen, men de bliver betegnet som såkaldt indlejet arbejdskraft, fordi de har ansættelse hos store Totals underleverandører som Semco Maritime og Muehlhan.

Når nedtagningen af Tyra-platformene er afsluttet skulle disse folk have været videre til at andre opgaver på Nordsøen.

- Lige nu overvejer vi situationen, mens vi håber, at vi kan finde en løsning til gavn for alle i denne helt ekstraordinære situation, hvor vi gerne vi beholde så mange ansatte som overhovedet muligt. For vi får brug for dem igen, forklarer Lasse Møller, der er afdelingschef for offshore hos Muehlhan.

Olieproduktion under corona

Total har iværksat omfattende forholdsregler for at sikre at mandskabet ikke har været udsat for smitte, inden de rejser på arbejde på Nordsøen. Ifølge selskabet har man i øjeblikket ingen bekræftede tilfæde af covid-19 blandt offshore-medarbejdere i den danske del af Nordsøen.

På alle producerende platforme opereres der med minimumsbemanding for at mindske smitterisikoen. Mandskabet gør Total i stand til at udføre alle nødvendige og forretningskritiske aktiviteter. På Tyra Øst og Vest produceres pt. ikke og derfor køres der med normal bemanding på installationerne, og samtidig ses Tyra-genopbygningen som en forretningskritisk aktivitet.

Total ser på nuværende tidspunkt ikke nogen påvirkning af Dansk Undergrunds konsortiums (DUC) produktion - hverken på kort eller lang sigt.

To rigge bliver til en

I forbindelse med coronakrisen har Total på alle producerende platforme droslet ned til minimumsbemanding for at mindske smitterisikoen, og samtidig har den ekstremt lave oliepris nu fået Total til at revidere sit arbejdsprogram for sine danske aktiviteter. Dermed ændres timing af og omprioritering af en række planlagte offshore-aktiviteter for 2020, hvilket er en del af en plan for at reducere i omkostningerne.

Den tilpassede forretningsplan gør det imidlertid også muligt for Total at omlægge et elles planlagt to-rig scenarie til én beboelsesrig i perioden mellem nedtagning af de gamle Tyra platforme, og installationen af de nye Tyra-platforme.

”Vi kommer tilsvarende til at begrænse antallet af indlejret personale i perioden med cirka 150 stillinger, inden aktivitetsniveauet der relaterer sig til installationsarbejdet på Tyra igen stiger”, oplyser Total.

Videre meddeler Total, at i perioden mellem nedtagning og installation på Tyra-genopbygningsprojektet, vil den bebolesesrig, som servicerer Totals danske operation, bruges på andre felter. Ændringerne omfatter udelukkende aktiviteter, der ikke er sikkerhedskritiske eller ikke vurderes at tilføre værdi i det aktuelle olieprismiljø.

Annonce

Borgmester beklager

Philippe Groueix, der er ny administrerende direktør for Totals aktiviteter i den danske Nordsø, oplyser i en skriftlig kommentar:

- Vi står midt i to kriser: covid-19, der griber ind i vores allesammens liv - både personligt og professionelt - og det pludselige fald i olieprisen. Total-gruppen har reageret hurtigt på begge fronter og har iværksat en handlingsplan, hvor vores medarbejderes helbred og sikkerhed er det helt centrale. Også her i den danske operation tilpasser vi os situationen ved at evaluere alle omkostninger og tilpasse vores forretningsplan. Det er ikke vores plan at afskedige medarbejdere, men at reducere vores kapitalinvesteringer og driftsomkostninger, mens vi fortsat lever op til vores forpligtelser.

- Vi har revideret vores arbejdsprogram for 2020, og efter de seneste måneders refokusering fortsætter vi med primært at udføre forretnings- og sikkerhedskritiske aktiviteter. Vi har fortsat fokus på den retning, vi har sat for at levere planlagte projekter og de målsætninger, der skal sikre vores fremtid, herunder genopbygningen af Tyra-feltet og modning af flere udviklingsprojekter, samt at fortsætte vores arbejde med at reducere klimaaftrykket fra vores operationer, fortsætter Total-direktøren.

Imens beklager Esbjergs borgmester situationen. Han er dog optimistisk på den lange bane:

- Det er en svær situationen, vi befinder os i – også i olieindustrien. Det er ærgerligt, at man er nødt til at lukke aktiviteter ned. Det har konsekvenser på den korte bane, men jeg har også noteret, at Total jo mander op igen senere, siger Jesper Frost Rasmussen (V).

Annonce
Kultur For abonnenter

Uden sidestykke: Peder har ringmærket 13.000 stære og 8.000 svaler

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Voldsom stigning i brug af ufaglærte: Her plejes flest ældre af ansatte uden uddannelse i Syd- og Sønderjylland

Kolding For abonnenter

17-årige Seval står overfor et stort valg: Drømmer om det danske landshold, men har fået tilbud fra den tyrkiske landstræner

Vejen For abonnenter

Brian tabte 90 kilo: - Min kone siger, hun har fået en mand

Sønderborg For abonnenter

Arthur lod håret gro efter at have haft kræft tæt på livet: Nu lader han de lange lokker falde

Sydjylland For abonnenter

Lille Heidi forsvandt i den blå luft - stedfaderen blev senere fængslet for børnemishandling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

EfB

Ny kvinde i lægestaben: EfB med nødberedskab på bænken

Aabenraa

Michael tog en maraton i Lillebælt: Svømmede fra Aabenraa til Assens på 14 timer

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Kultur

Ventelisten til populær sauna vokser og vokser: - Jeg vil hellere end gerne åbne op

Kultur For abonnenter

Ny sommerserie med borgmesterkandidaterne om alt det, der ikke handler om politik: Villy Søvndals bedste oplevelse i en bil var, da ambulanceredderne sagde "nu er det veloverstået"

Sønderborg

Damerne strålede, skålede og skrålede

Annonce