Annonce
Sønderborg

Corona rammer fritidslivet: Sønderborgs idrætsforeninger har mistet 2500 medlemmer

Flere klubber er blevet udfordret af nedlukningen. Privatfoto
Det seneste år har Sønderborg Kommunes 180 idrætsforeninger mistet ni procent af deres medlemmer.

Sønderborg: På trods af en stor indsats fra frivillige og kommuner har corona sat et tungt aftryk på idrætsforeningernes medlemstal i 2020. I Sønderborg Kommune er medlemstallet faldet med 2474 det seneste år, så der nu er 27.452 medlemmer i de 180 foreninger.

På landsplan er der kommet 89.613 færre medlemmer i foreningerne under DGI og Danmarks Idrætsforbund (DIF), så der nu er 2,2 millioner medlemmer i alt.

- Det har ikke været nemt at være idrætsforening i det forgangne år, og det afspejler tallene desværre også i de sønderjyske foreninger. På trods af restriktioner og nedlukning har vi i DGI Sønderjylland alligevel set en kæmpe indsats derude for at skabe et fællesskab sammen hver for sig, siger Claus Klaris, der er formand i DGI Sønderjylland.

Undersøgelser viser, at danskernes aktivitetsniveau generelt faldt i corona-året 2020 blandt andet på grund af fraværet af foreningsfællesskaber.

Siden 2015 har DGI og DIF sammen med Nordea-fonden og TrygFonden samarbejdet om projektet Bevæg dig for livet. Her samarbejder man blandt andet med 22  visionskommuner om at gøre flere danskere aktive. Det er blandt andet Tønder, Esbjerg og Kolding kommuner.

- Vi kan også se på undersøgelser, at nogle af de mest udsatte målgrupper er dem, der er blevet hårdest ramt på deres motionsvaner. Vores Bevæg dig for livet-samarbejde mellem idrætsforeninger, organisationer og visionskommunerne er en organisering, der er som skabt til både at modvirke coronaeffekterne og til at kickstarte aktiviteten igen på den anden side, siger Niels Nygaard, der er formand i DIF.

Annonce

Kommunal støtte

I Sønderborg Kommuner er der taget flere initiativer for at støtte foreningslivet under corona-pandemien. Der er lavet en covid-pulje på 400.000 kroner til idræts-, kultur- og fritidslivet.

- Den kommende genåbning vil sikkert betyde flere medlemmer igen i idrætsforeningerne. Dermed ikke sagt, at det bliver nemt at få alle medlemmer tilbage, for det vil kræve et stort arbejde og tage tid, men det er vi i Sønderborg Kommune selvfølgelig klar til at gøre en indsats for at hjælpe med, siger Stephan Kleinschmidt (Slesvigsk Parti), der er formand for udvalget for kultur, idræt, handel og turisme.

Desuden har udvalget fremrykket tilskud fra idrætsanlægspuljen, så idrætsfaciliteterne bliver endnu bedre, når brugerne kommer tilbage.

Udbetaling af tilskud til foreninger og aftenskoler er fremrykket, så de ikke ender i likviditetsmæssige problemer.

Der er også holdt virtuelle inspirationsmøder, og der udsendes nyhedsbreve til kultur-, idræts- og fritidsforeninger, som informerer om coronapuljer, temaaftener og større events.Det har ikke været nemt at være idrætsforening i det forgangne år, og det afspejler tallene desværre også i de sønderjyske foreninger.

Claus Klaris, formand i DGI Sønderjylland
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland

Træt af kø til kviktest? Disse dage og tidspunkter er der størst chance for at komme hurtigt til

Varde

Kommunen greb ind: Nedbrydningsarbejde på Ansager Skole er stoppet

Annonce