Ribe/Bramming: Mens 7. årgang på Gørding Skole har været nede på to elever, så er der andre skoleklasser på skolerne i Ribe- og Bramming-områderne, der er næsten fuldtallige.
Corona rammer spredt på skolerne, og der har endnu ikke været hele skolerømninger, som det næsten er sket i andre kommuner.
Torsdag udviste smittetallene i sognene i Bramming og ved Vittenbergskolen høje værdier, men skolerne har ikke planerne om nedlukninger.
Både elever, lærere og pædagoger bliver typisk smittet i klynger, ofte klassevis.
- Det rammer meget spredt, og derfor er der ikke enkelte skoler, som bon'er voldsomt ud på smitte. Vi håber, at det ikke bliver værre end nu, og vi forsøger af alle kræfter at få det til at køre alligevel, siger områdeleder for Vadehavsskolerne, Anita Kallesøe.
Torsdag var der stigende smittetal i sognet Sct. Catharinæ, hvor Vittenbergskolen ligger, men foreløbig ikke sådan, at det har givet store sygemeldinger på skolen.
Hver fjerde positiv
Samme oplevelse gælder for skolerne i Bramming-området, oplyser områdeleder Jan Lagoni. Her er én af de hårdt ramte skoler Nordre Skole i Bramming, hvor cirka 20 procent af personalet er ramt af corona lige nu.
Torsdag var positivprocenten på over 26 procent i Bramming, mens den på landsplan var på 17. Det betyder, at ud af samtlige coronatest for borgere i Bramming onsdag til torsdag var 26 procent, eller godt og vel hver fjerde, positiv.
I Grimstrup Sogn, hvor Egekratskolen ligger, var tallet helt oppe på 29 procent blandt de testede det seneste døgn.
- Vi har en opgave med at holde skolerne åbne, som regeringen har bedt os om, og vi kan stadig få det til at hænge sammen. Vi har ikke været nødt til at lægge klasser sammen, men vi bruger alle de vikarer, vi har til rådighed, siger Jan Lagoni.
Tager hensyn til prøver
For mange elever giver corona-situationen alt i alt en lidt amputeret skolegang med vikarer og halve klasser, som især kan være et problem for de større elever i udskolingen.
- Det rammer de store elever hårdest, når de bliver isoleret eller ikke har den samme lærer, som de plejer. En uge ud af skolegangen i de ældste klasser kan hurtigt mærkes på det faglige udbytte. Online-undervisning eller hjemmeundervisning giver ikke det samme udbytte som fysisk nærværende undervisning med lærere. Der er noget meget vigtigt i, at lærer og elev er i samme lokale, siger Anita Kallesøe.
Jan Lagoni maner dog til ro i forhold til forestående afgangsprøver. Han oplyser, at de ældste elever ikke vil blive præsenteret for emner til afgangsprøverne, som de ikke har haft mulighed for at deltage i undervisningen i.
- Vi følger her en opfordring fra undervisningsministeren, og derfor vil eleverne ikke blive præsenteret for emner til afgangsprøverne, som eksempelvis er blevet gennemgået, mens halvdelen af klassen har været hjemmeisoleret, fastslår Jan Lagoni.
Jan Lagoni, område- og skolelederVi følger her en opfordring fra undervisningsministeren, og derfor vil eleverne ikke blive præsenteret for emner til afgangsprøverne, som eksempelvis er blevet gennemgået, mens halvdelen af klassen fra hjemmeisoleret