Annonce
Tarm

Corona slukker Gitte og Linettes drøm: Søstrenes Vinhandel siger skål for sidste gang

Søstrenes Vinhandel i Tarm lukker. Det sker til sommer, så butikken når lige at have haft åbent i fem år. Foto: Sebastian Engelberth Hansen
Søstrene Gitte og Linette Rask på 48 og 50 år har siden, de var unge, drømt om at drive butik sammen. Nu lukker de deres specialforretning efter fem år. Det er coronaens skyld. Den ene søster blev syg af virussen, og den anden synes, at den økonomiske usikkerhed er for stor. For selvom specialbutikken må holde åbent, har kunderne været for få det seneste år.

TARM: Søstrenes mor plejede at svinge forbi butikken dagligt. Tre af søstrenes børn arbejdede i butikken som fritidsjob. Nu tør mor ikke komme derhen, fordi hun passer ekstra på ikke at blive smittet med corona. De tre børn er blevet fyret.

- Vi har måttet afskedige dem, fordi der ikke har været økonomi til det, siger 48-årige Linette Rask Guldager.

- Der har heller ikke været nok at lave, siger den 50-årige storesøster Gitte Rask Bødskov.

I snart fem år har de to søstre ejet og drevet Søstrenes Vinhandel.

- Vi har haft utroligt mange gode timer sammen og med kunderne, siger Linette Rask Guldager.

Til juni runder man de fem år, og samtidig er det tid til at udbringe en sidste skål for vin- og specialbutikken. Nu har søstrene nemlig meldt ud, at butikken lukker til sommer. Det er noget, der ærgrer både de to søstre, deres familier og kunderne. Siden de var unge, drømte de om at åbne en butik sammen. Den drøm lukker de nu. Da søstrene tirsdag meldte lukningen ud, væltede det ind med beskeder i Facebook-indbakken..

- Folk er rigtig kede af det. Jeg sad hele aftenen og besvarede beskeder, siger Linette Rask Guldager.

Annonce

Det er helt galt igen

Onsdag formiddag er hun og Gitte Rask Bødskov begge mødt op i butikken. Det er, fordi de skal give interview til Dagbladet. Ellers passer de butikken på skift med undtagelse af om fredagen. For her under corona-krisen er søstrene ikke alene blevet nødt til at fyre deres børn på nu 20, 20 og 21 år. De har også været nødt til at erkende, at der ikke er nogen grund til at være to på arbejde de fleste dage.

Kunderne er ikke så mange, som de har været, og det er ikke, fordi butikken har været lukket. Specialbutikken i Tarms hovedgade, Storegade, har nemlig holdt åbent, fordi den sælger fødevarekontrollerede varer. Det har bare ikke fået kunderne til at komme ind i samme tempo som tidligere.

For når folk ikke holder receptioner, fester, julefrokoster, påskefrokoster og mange middage med familie og venner, er det svært lige at lange vin, øl, gin, rom, gin og whisky over disken. Så er det i stedet mest af alt tobak, ugeblade og Lotto, folk kommer for at købe. Det er der ikke mange penge i.

- Hele foråret havde vi en nedgang på 40 procent, og nu er det helt galt igen. Man må være fem sammen, så man inviterer ikke nogen til ekstrahygge, man skal ikke lige have en værtindegave med og så videre. Der bliver ikke købt så mange specialvarer, siger Gitte Rask Bødskov.

Annonce

Fra juhu til corona

Selvom butikken altså ikke blev direkte tvangslukket af corona-restriktioner, har situationen stadig ramt butikken økonomisk. Den slags kommer aldrig belejligt, og hos søstrene i Tarm var det bestemt ingen undtagelse.


Vi havde tænkt, at vi også skulle have noget salg online. Det blev det aldrig rigtig til, og det er nok den største fejl, vi har lavet.

Linette Rask Guldager, medejer, Søstrenes Vinhandel


I november og december 2019 oplevede man succes med at holde smagninger af gin, whisky, vin eller rom hos lokale virksomheder, hos foreninger og hos medarbejdere i alt fra børnehaver til efterskoler. Nu var proppen ligesom røget af flasken.

- Vi sagde ”juhu” der ved nytåret 2019/2020, siger Gitte Rask Bødskov.

Få måneder senere blev både hun og forretningen så ramt af corona. For i marts blev hun smittet, da den første bølge rullede ind over landet. Hun lå hjemmeisoleret og var syg i 12 dage. Hun havde feber, hostede, men kunne ikke hoste noget op, og havde ondt i halsen.

Annonce

Den største fejl

Heldigvis kom Gitte Rask Bødskov sig over sygdommen. Men corona-restriktionerne blev ved at præge butikkens økonomiske muligheder. Man har ikke nogen netbutik, og den fysiske butik kunne ikke lokke så mange kunder ned som før, nu når coronaen har præget det seneste år.

- Vi havde tænkt, at vi også skulle have noget salg online. Det blev det aldrig rigtig til, og det er nok den største fejl, vi har lavet. Det kom aldrig op at køre. Det skulle vi nok have gjort anderledes, siger Linette Rask Guldager.

Gitte Rask Bødskov (th.) blev smittet med corona i marts 2020. Samtidig har restriktionerne gjort økonomien usikker for Søstrenes Vinhandel det seneste år, og det har fået Linette Rask Guldager (tv.) til at ville noget andet. Derfor lukker butikken til sommer. Foto: Sebastian Engelberth Hansen

Søsterens sygdom og de usikre tider økonomisk set fik Linette Rask Guldager til at tænke på, om hun skulle lave noget andet.

Annonce

Vil ud at rejse

Hun er enlig og skal derfor selv betale huslejen og faste udgifter. Samtidig flytter hendes døtre hjemmefra til sommer, og så er der ikke længere på samme måde noget, der knytter hende til Tarm. Derfor er hun indstillet på at stoppe i butikken, og nu har storesøster Gitte Rask Bødskov så også sagt, at hun ikke fortsætter. Lejemålet er opsagt, så butikken bliver tom 15. juni, medmindre andre ønsker at overtage lokalerne.

Begge søstre er udlært i en dagligvarebutik og har siden uddannet sig til pædagoger. Lige nu forventer de begge at vende tilbage til pædagogfaget, men først vil Linette Rask Guldager ud at rejse og arbejde.

- Måske skal jeg til Italien for at se, hvordan de laver vin. Jeg har opsagt min lejlighed fra august, og så tager jeg ud at rejse. Så de bliver nødt til at åbne grænserne inden da, siger hun med et grin.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

En af Esbjergs rigeste familier vil bygge nyt sportsanlæg på historisk grund

Varde For abonnenter

Seniorforsker: Ingen tager vare på børnene i asbestsag – politikere må på banen

Annonce