Annonce
Tønder

Corona spænder ben: Elever må vinke farvel til kanotur på Spree

19-årige Lukas Nissen, 17-årige Freya Christiansen og 18-årige Antonia Miesen bor alle syd for grænsen og går på 2.g-turbotyskholdet på Tønder Gymnasium. Sidste år deltog de i en konkurrence arrangeret af det tyske Goethe-Institut og vandt. Foto: Mads Grinderslev
Tre elever på Tønder Gymnasium vandt en konkurrence, hvor gevinsten var penge til en rejse og tre cykler. Coronakrisen har spændt ben for rejsen, der skulle have bragt de tre til både Tyskland og Slovenien.

Tønder: De skulle have sejlet i kano på Spree i Berlin i jagten på plastik og boet i et tiny house i slovenske Ljubljana - nu må de blive hjemme.

De tre gymnasieelever Antonia Miesen, Freya Christiansen og Lukas Nissen valgte sidste år at deltage i en konkurrence arrangeret af det tyske Goethe-Institut - de skulle udvikle et koncept til en klimaneutral rejse til Berlin, Ljubljana og Lissabon. Og de tre gjorde det så godt, at de blev kåret som en af ti vindende grupper - i år skulle de ti grupper have været afsted på rejserne.

Men coronakrisen har betydet, at de ikke gennemføres.

Annonce

- Det er megaærgerligt, fortæller Freya Christiansen.

- Det var ærgerligt at høre, for vi planlagde meget detaljeret, fortæller Lukas Nissen.

- Men vi er megaglade over at have vundet og stolte, fortæller Antonia Miesen.

Rejsen, de havde planlagt, ville bringe dem fysisk til Berlin og Ljubljana. Lissabon ville de opleve virtuelt ved at tale online med en portugisisk klasse.

Pantjagt og veganerkost

Lukas Nissen, der kører elbil, ville fragte de tre til Hamborg, og herfra skulle de med tog til Berlin. I Berlin ville de besøge en venskabsskole og fortælle om rejsen. Berlinopholdet skulle også byde på kanosejlads på floden Spree, hvor de ville samle plastik, og eleverne ville prøve at indsamle pantflasker for på den måde at skaffe penge til mad. Kosten på rejsen skulle være vegansk.

- Jeg er veganer, og veganismen er kendt for bæredygtighed, og jeg ville også gerne vise de to, at det ikke er svært, fortæller Antonia  Miesen.

- Vi syntes, det lød spændende, lyder det fra Freya Christiansen, der altså var klar til at kaste sig ud i veganer-forsøget.

En af de sammenklappelige cykler blev pakket ud, da eleverne blev fejret mandag. Til venstre ses elevernes tysklærer Michael Longerich. Foto: Mads Grinderslev

I Berlin var tanken at bo ved lokale. Fra Berlin ville de tage toget til Ljubljana, og i den slovenske hovedstad ville de låne cykler.

- Vi skulle bo i et tiny house dernede og også tage cyklerne derud, fortæller Freya Christiansen.

Et tiny house er et hus på utrolig få kvadratmeter.

- En slags campingvogn bare ikke på hjul, siger Freya Christiansen og peger på, at det er en bæredygtig måde at leve på.

I Ljubljana ville eleverne blandt andet gerne interviewe borgmesteren - byen blev i 2016 Europas miljøhovedstad. De tre elever ville også arrangere en gadekoncert, opstille plakater fra den portugisiske klasse, de ville i kontakt med, og indsamle penge til en grøn organisation. Derefter skulle turen gå hjem over.

Annonce

Sociale medier

Undervejs på rejsen ville de blandt andet skrive en blog og bruge sociale medier.

- Vi havde fokus på at skabe en vi-følelse i Europa, fortæller Lukas Nissen.

- Også at være forbilleder for nogle på vores alder for at vise, at man kan rejse klimaneutralt, fortæller Freya Christiansen.


Men vi er megaglade over at have vundet og stolte.

Antonia Miesen.


Når det nu ikke blev til en rejse, må de tre unge bruge præmiepengene - 5000 euro - på bæredygtige projekter på skolen. De har allerede en konkret idé.

- Vi har overvejet at bruge nogle af pengene til en ladestation til el-biler, fortæller Antonia Miesen.

Udover pengene modtog eleverne, der mandag blev fejret i skolegården, også hver en sammenklappelig cykel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kolding For abonnenter

Steen havde job, kone, børn og hus - men røg på flasken: Nu bor han på forsorgshjem og forsøger at komme ud af sit misbrug

Tønder

Konsekvenser for ældreplejen

Sydjylland

Region Syddanmark i top: Markant færre corona-patienter i respirator døde end i resten af landet

Annonce