Annonce
Sydjylland

Corona spænder ben for fejring af Genforeningen

I januar var der gallaforestilling på Det Kongelige Teater i anledning af Genforeningen, hvor dronningen blandt andet deltog. Nu står flere kommende arrangementer til at blive aflyst på grund af coronavirussen. Arkivfoto: Søren Gylling
Midt i genforeningsfesten har coronacvirussen gjort sit indtog og sat en markant dæmper på festlighederne. Hundredevis af arrangementer er allerede aflyst og flere hænger i en tynd tråd. Det ærgrer de sønderjyske borgmestre.

Aflysning: I år fejres 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark. Det markeres med en række store arrangementer, men nu sætter coronavirussen en stopper for mange af festlighederne.

Myndighedernes påbud om at undlade forsamlinger med flere end 100 mennesker har nemlig allerede ført flere hundrede aflysninger af arrangementer med sig.

- Det er enormt beklageligt. Der er rigtig mange mennesker, der har brugt tid og kræfter på at få de her arrangementer op at stå, siger Thomas Andresen (V), der er borgmester i Aabenraa Kommune og formand for Det Sønderjyske Præsidium, der er styregruppen bag jubilæumsaktiviteterne.

Han hæfter sig ved symbolikken i, at fejringen af grænsedragning netop falder sammen med, at grænserne nu er lukket ned fra både tysk og dansk side.

- Der er noget symbolsk over, at grænsen lukker tilbage til tilstanden i 1920, hvor der jo også var grænsekontrol. Nu har vi igennem 100 år arbejdet os frem til en Schengen- aftale og den frie bevægelighed. I det lys er det her da et tilbageskridt, siger Thomas Andresen, som dog er sikker på, at den frie bevægelighed vil vende tilbage, når virussen er under kontrol.

- Der er ikke andre interesser i grænselukningen end at stoppe smitten over grænsen, men det kommer bare på et uheldigt tidspunkt, siger han.

Annonce

Udnytte stærkt bånd

Også hos de øvrige sønderjyske borgmestre er der skuffelse over, at store dele af genforeningsfesten nu går i vasken.

- Det er ærgerligt. Vi er rigtig mange, der har glædet os til at fejre Genforeningen og den fredelige sameksistens i grænselandet, siger Henrik Frandsen (V) fra Tønder Kommune.

Ifølge Erik Lauritzen (S), borgmester i Sønderborg, skal aflysningerne og grænselukningen dog ikke betyde, at man ikke fortsat kan fejre, at Sønderjylland for 100 år siden blev dansk.

- Det er det, genforeningsfesten handler om, og det kommer vi til at fejre om end i en amputeret udgave, siger borgmesteren, der ser den særlige situation som en mulighed for at gøre gavn af det stærke bånd mellem Danmark og Tyskland.

- Vi kan bruge de stærke relationer til at finde fælles løsninger og klare de udfordringer, vi nu står over for.

Stor fejring i fare

Den helt store fejring af Genforeningen venter i juli, hvor der blandt andet er planlagt besøg af dronningen. Ifølge Thomas Andresen er det dog endnu for tidligt at sige, om det bliver til noget eller ej.

- Vi må følge udviklingen og tage bestik af situationen efter påske engang, siger han.

I Haderslev Kommune er borgmester H.P. Geil (V) sikker på, at sønderjyderne vil acceptere, hvis fejringen udsættes.

- Genforeningen er i vores hjerter, men hvis jeg kender den sønderjyske smidighed ret, så finder vi en anden anledning til at feste på et senere tidspunkt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce