Annonce
Kolding

Corona vender op og ned på udsattes jul: I stedet for en fælles juleaften bringes 100 julemenuer og gaver ud

Helle Hedegaard fortæller, at corona-situationen har gjort, at værestedet Folkekøkkenet må fejre juleaften på en anderledes måde end tidligere. Arkivfoto: Søren Gylling
Hvis brugerne skulle fejre juleaften i Folkekøkkenet, så ville der kun kunne dækkes op til 15 brugere på grund af corona, derfor har værestedet valgt at gå nye veje. Det bliver en takeaway jul med mad og gaver til op til 100 gæster.
Annonce

Kolding: Folkekøkkenet plejer at holde juleaften den 24. december, men sådan bliver det ikke i år.

- Vi har kronisk syge i vores brugergruppe. Derfor kunne vi på grund af corona maksimalt samle 15 brugere til julemad og gaver. Og det ville betyde, at vi skulle sige nej til 35-40 stykker af dem, der plejer at komme her. Det vil vi ikke, og det er baggrunden for, at vi fejrer jul på en anden måde i år, fortæller Folkekøkkenets leder, Helle Hedegaard.

I år bliver det i stedet en takeaway-jul.

- At gøre det på den her måde er en fælles idé fra personalet. Vi har selv haft god succes med takeaway-mad, da vi var mest lukket ned. Så den 23. december kører vi ud med julemad, gaver og hvad der hører sig til en rigtig god juleaften. Og det kan vi gøre til maksimalt 100 personer, og der bliver en symbolsk brugerbetaling, siger Helle Hedegaard.

Hun er glad for, at Folkekøkkenet har fået mange donationer og kan levere ud til så mange.

- Fra brugernes side har vi ikke haft den helt store negativitet omkring den anderledes juleaften. Det kan være, at det kommer, men vi kan bare ikke gøre det så meget bedre i år.

Annonce

Nye netværk

Hun forklarer, at julen ikke er hjerternes fest på udsatte-området.

- Julen er en rigtig svær tid, og det er tydeligt at mærke i huset allerede nu, selv om her dufter dejligt af gran. For brugerne er julen en tid, hvor man mindes alt det, man har mistet, der hvor man er. Folk er lidt triste, og der er en vis melankoli over hele måneden. Alkolikerne drikker mere, og stofmisbrugerne tager flere stoffer, og jeg tror, at langt de fleste ser frem til hverdagen begynder igen den 3. januar. Det er også derfor, det er så vigtigt, at vi har frivillige, der kan være med til at skabe en god stemning.

Personalet er i gang med at få skabt bånd mellem brugerne, så de ikke bare skal sidde alene derhjemme juleaften.

- Vi er i gang med at spørge brugerne, hvem de kunne tænke sig at holde juleaften sammen med. Det kan være andre brugere, men det kan også være for eksempel en nabo, som vi ikke kender, men vi leverer også mad til den nabo, for det kan også være netværksskabende. Nogle brugere er begyndt at skrive sig på, og jeg tror, at de synes, at det er lidt hyggeligt at gå sammen om juleaften, siger Helle Hedegaard.


Julen er en rigtig svær tid, og det er tydeligt at mærke i huset allerede nu, selv om her dufter dejligt af gran. For brugerne er julen en tid, hvor man mindes alt det, man har mistet, der hvor man er.

Helle Hedegaard, leder af Folkekøkkenet


Annonce

Lidt ekstra hele december

I Folkekøkkenet er der penge til at holde en god julemåned med lidt ekstra lækker mad, dessert lidt oftere end normalt samt julefrugt og slik.

Corona ændrer mange ting i år. Også den traditionelle juleaften i Folkekøkkenet.   Foto: Søren Gylling

- Vi har en rimelig god økonomi, fordi vi på grund af corona ikke har kunnet have aktiviteter fra den helt store skuffe, fortæller hun.

Samtidig har Folkekøkkenet fået pæne donationer. Nogle kommer af sig selv, og Folkekøkkenet har også sendt omkring 100 breve ud til modtagere, som Folkekøkkenet og Regnbuen tidligere har været i kontakt med.

- Mellem 50 og 75 er vendt tilbage. Nogle har doneret gaver som lækre joggingsæt, paraplyer og hjemmestrikkede sokker, og vi har også fået penge. Jeg tror, at vi har fået 10.000 kroner fra fire eller fem forskellige steder, og vi er glade for det hele, siger Helle Hedegaard.

Folkekøkkenet

Værestedet Folkekøkkenet for udsatte brugere og Værestedet Regnbuen for aktive misbruger flyttede først på året sammen på Folkekøkkenets adresse på Haderslevvej.

Folkekøkkenet drives af KFUM's Sociale Arbejde, der også driver blandt andet Café Paraplyen i Kolding.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Familievirksomhed lever af at lave lyd og lys til store arrangementer: Sådan lykkedes det at lave overskud trods corona-nedlukning

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce