Annonce
Regionalt

Coronaen kræver ekstra fokus på fremtidens udvikling og vækst

Turistbranchen har været under hårdt pres under nedlukningen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Annonce

I skrivende stund kender vi ikke næste skridt ud af corona-nedlukningen. Men det ser desværre ikke ud til, at vores dagligliv står overfor at vende tilbage til normalen i den nærmeste fremtid. Det giver udfordringer og omkostninger på mange fronter. Som bekendt også hos vores virksomheder.

I Erhvervshus Sydjylland har det nye år været præget af et stigende antal corona-henvendelser fra virksomhederne i de 13 sydjyske kommuner, vi dækker. Det giver travlhed hos det team, vi har udpeget til corona-sparring. Ikke nødvendigvis fordi telefonen ringer konstant, men fordi spørgsmålene til os bliver stadigt mere specialiserede og tidskrævende.

De forskellige hjælpepakker genererer selvfølgelig spørgsmål nu og her. Men de er til at afklare, og heldigvis er der mange steder at henvende sig med denne type af spørgsmål.

De lokale erhvervskontorer i kommunerne gør et kæmpe arbejde for at vejlede virksomhederne omkring det basale, brancheorganisationerne er klar til at rådgive, og Erhvervsstyrelsen og andre offentlige instanser har sat alle sejl til for at sikre opdaterede informationer om kompensation og hjælp på web og via hotlines – ikke mindst i form af Virksomhedsguiden.dk.


For eksempel har vi set ECH Park i Esbjerg investere i udstyr til video-konferencer i alle hotellets mødelokaler. En idé så god og indlysende, at det har udløst kontant tilskud fra regeringens omstillingspulje.


Selv om krisetegnene mange gange er akutte, forsøger vi i Erhvervshus Sydjylland at holde det lange lys tændt i dialogen med virksomhederne, når afsættet er Corona.

Det er især her, vi kan bidrage og supplere alle de øvrige tilbud om hjælp.

Som de fleste ved, er turisme ét af de erhverv, der har været hårdest ramt af nedlukningerne. Turismeorganisationerne i det sydjyske har derfor også haft fat i Erhvervshus Sydjylland for at have vores folk med ude, når de har holdt oplæg for turismevirksomhederne om hjælpepakkerne.

Mens de har kunnet give konkrete anvisninger til hjælpepakkerne til turismevirksomhederne, så har vi især kunnet bidrage med de mere langsigtede blikke på, hvordan de udvikler deres forretning.

Via denne tilgang har vi mødt solstråle-eksempler, hvor hotel- og konference-virksomheder har brugt nedluknings-pausen til at lave udviklingsplaner og investere i nye koncepter og dermed også i fremtiden efter Corona.

For eksempel har vi set ECH Park i Esbjerg investere i udstyr til video-konferencer i alle hotellets mødelokaler. En idé så god og indlysende, at det har udløst kontant tilskud fra regeringens omstillingspulje. Her bliver den offentlige håndsrækning andet og mere end blot et spørgsmål om overlevelse nu og her, men også til et udviklings-perspektiv, hvor fremtidens vækstmuligheder tænkes ind.

Heldigvis ser vi mange af disse eksempler på, hvordan virksomheder bliver ved med at tænke ud af boksen. Der er en række virksomheder, som har skabt nye koncepter, hvor de rykker ud med deres produkter til kundernes adresser, nu hvor kunderne ikke må komme ind i butikkerne.

Og så er der den massive digitale udvikling og grønne omstilling. Før coronaen ramte, var digitalisering og grøn omstilling de vigtigste udviklingsområder for landets virksomheder. For mange små og mellemstore virksomheder var det samtidig vanskeligt at finde ud af, hvordan de skulle gribe det an – og finde tiden til det. Her har corona-nedlukningen for en manges vedkommende ført til, at de har givet sig i kast med det.

Vi ved, at digitalisering og bæredygtighed bliver stadig stærkere konkurrenceparametre, og her viser mange virksomheder nu stort mod, og gør sig klar til den virkelighed, som venter på den anden side af nedlukningen.

Omkostningerne ved nedlukningen er desværre til at få øje på nu og her i form af presset likviditet og stillestående salg i rigtigt mange virksomheder. Men de virkeligt store problemer kommer vi til at opleve, hvis vi mister fokus på fremtidens vækst og de ideer og koncepter, der skal bane vejen for den. Derfor står vi ikke bare klar med vejledning omkring de praktiske spørgsmål nu og her, men i endnu højere grad også med et tilbud om strategisk sparring og forretningsudvikling til alle sydjyske virksomheder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Udvalg vrager planer for 180 meter høje møller i Tjæreborg Enge: Byråd skal dog træffe den endelige beslutning

Annonce