Annonce
Esbjerg

Coronafrygt: Esbjerg Kommune aflyser grundlovsceremoni for nye statsborgere

Ambergs ting- og arresthus i Esbjerg er et historicistisk hus opført sidst i perioden i 1892 og skal torsdag den 19. marts huse en moderne grundlovsceremoni. Arkivfoto: Helene Høyer Mikkelsen
25 kommende statsborgere skulle torsdag den 19 marts være mødt op i Ting- og Arresthuset til Esbjerg Kommunes første grundlovsceremoni, give hånd og modtage statsborgerskab. Nu aflyses arrangementet. Borgmester havde håbet på mere pragmatisme omkring håndtrykket.
Annonce

Esbjerg Kommune: Når den første grundlovsceremoni for nye statsborgere skulle finde sted torsdag den 19. marts i det gamle Ting- og Arresthus ved Torvet i Esbjerg, skulle foreløbig 25 tilmeldte have trykket hånd med to kvindelige giftefogeder og derefter have modtaget statsborgskab.

Og der ville - også henset til frygten for smittespredning af coronavirus - naturligvis have været afspritning at finde i lokalerne henset til den omsiggribende frygt for smitte.

Men det har altså ikke været nok, og det hele bliver nu aflyst og udsat, oplyser borgmester Jesper Frost Rasmussen (V).

Som følge af coronavirussens udbredelse anbefalede Sundhedsstyrelsen nemlig tidligere fredag, at man nu – når man hilser – ikke giver hånd, krammer eller kysser. Og derfor har S-regeringen opfordret til at udsætte statsborgerskabsceremonier, hvor der ifølge ny lovgivning skal gives hånd.

Ceremonier

  • Der er lagt op til to årlige grundlovsceremonier i Esbjerg Kommune, og de skal afholdes to-tre måneder efter, at Folketinget vedtager lovene om indfødsret til nye borgere. Hvis ens navn står på lovforslaget betyder det, at man lever op til kravene for at få statsborgerskab, eller at man har fået dispensation fra Indfødsretsudvalget.
  • Alle der står på lovforslaget har forinden fået brev fra Udlændinge- og Integrationsministeriet om, at de forventes at blive optaget på lovforslaget.
  • Den første ceremoni skulle altså være afholdt 19.marts 2020, men den aflyses altså nu. Den anden er skemasat til 24. september 2020 i vielseslokalet i det gamle Ting- og Arresthus i Esbjerg.
  • Kommunens administrative giftefogeder er blevet bemyndiget til at varetage ceremonien
Annonce

Pragmatisme

Ceremonierne har været livligt drøftet landet over på grund af Udlændinge- og Integrationsministeriets krav om, at ansøgerne - efter underskrivelse af en erklæring om at ville overholde Grundloven - skal udveksle håndtryk med den kommunale repræsentant. Det er i den forbindelse et krav, at der ikke bruges handsker - der skal således være tale om ”håndflade mod håndflade” - hvilket nogle muslimer af forskellige årsager kan have det dårligt med.

Jesper Frost Rasmussen lægger ikke skjul på, at han - i lighed med sin borgmesterkollega i Ringsted Kommune, Henrik Hvidesten (V), som måtte aflyse en ceremoni for 14 kommende statsborgere med to timers varsel, havde foretrukket en mere pragmatisk løsning, hvor man i den nuværende, særlige situation havde set bort fra lovens krav om håndtryk defineret som "håndflade mod håndflade".

- Jeg er helt enig med min borgmesterkollega i, at man kunne have gennemført en fin ceremoni uden at give et håndtryk. Jeg har aldrig syntes, det var vigtigt at lovbestemme et håndtryk, og i denne særlige situation havde jeg i hvert fald foretrukket, at vi kunne se bort fra det og byde de 25, der har tilmeldt sig den 16. marts, velkomne som statsborgere i Danmark og Esbjerg Kommune, siger Jesper Frost Rasmussen.

Han tilføjer, at han ikke kan spå om, hvornår en ny grundlovsceremoni kan afholdes, men foreløbigt gælder opfordringen til ikke at give håndtryk frem til slutningen af marts.

Annonce

Håndsprit i lokalet

JydskeVestkysten har tidligere - inden Sundhedsstyrelsens anbefaling af, at man ikke trykker hånd med hinanden - talt med kontorchef ved Borger & Arbejdsmarked, Marianne Kirkegaard, om ceremonien.

Hun kunne oplyse, at der ville være håndsprit tilgængelig ved ceremonien, og at håndspritten i øvrigt har været en del af giftefogedernes arbejdsredskaber i mange år - den er for deres vedkommende ikke indført specifikt på grund af coronavirus:

- Vielsesafdelingen møder jo mange forskellige mennesker fra hele verden, så derfor har vi haft håndsprit i brug i mange år. Ikke kun for medarbejdernes sikkerheds skyld, men selvfølgelig også, fordi vi ikke selv vil risikere at smitte de folk, vi trykker i hånden, forklarede Marianne Kirkegaard.

Allerede inden sundhedsmyndighederne frarådede håndtryk, havde tilsyneladende i hvert fald ét medlem af kongehuset allerede tænkt tanken og frabedt sig håndtryk på grund af mulig smitte. Ifølge Sjællandske Medier blev der således ikke udvekslet håndtryk, da prinsesse Benedikte beøgte Herlufsholm Skole i Næstved for nylig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Budskabet er forstået – vistnok

Annonce