x
Annonce
Sønderborg

Coronafrygt: Svært at skaffe mundbind i Sønderborg

Det er svært for apotekerne at skaffe mundbind. Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix
Sønderborgs store apotek med fire afdelinger kan ikke skaffe mundbind til folk, der vil bruge det som beskyttelse mod coronavirus. Men måske hjælper mundbind alligevel ikke ret meget.

Sønderborg: Det er over hele landet, at det nu er vanskeligt at skaffe mundbind, som en del danskere efterspørger på grund af coronavirus. Byens største apotek - Sønderborg Jernbane Apotek - med fire afdelinger i Sønderborg og Augustenborg har ikke mundbind til salg.

- Vi har tidligere kunnet skaffe mundbind hjem, men det kan vi heller ikke mere, siger apoteker Anna Grethe Munk Finmand.

Allerede i januar meldte Matas-kæden også om udsolgt - og en af landets største producentet af mundbind, Abena i Aabenraa, er der hjælp af hente. De kan ikke skaffe bind til private, og producenterne prioriterer sundhedssektorens efterspørgsel først. Men det er også tvivlsomt, hvor stor en reel effekt, mundbind har i forhold til at beskytte sig overfor corona og andre vira. Mundbind har en effekt, når det er den syge, der bruger det for at beskytte andre. Men om der er ingen undersøgelser, der viser, hvad effekten er som beskyttelse, når man ikke er syg.

Annonce

Vi har tidligere kunnet skaffe mundbind hjem, men det kan vi heller ikke mere.

Anna Grethe Munk Finmand, apoteker

Vask hyppigt hænder

Overlæge Brian Kristensen, Statens Serum Institut, har tidligere i JydskeVestkysten slået fast, at en god grundhygiejne er langt vigtigere, og verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler heller ikke, at borgere bruger mundbind.

- Smitte spreder sig for eksempel ved, at en person hoster ud over et bord eller et håndtag, en anden person begefter placerer sin hånd på, sagde overlægen.

- Vi anbefaler, at man primært bruger masker inde på sygehuset, hvor man kan instruere folk i at bruge dem på den mest korrekte måde, sagde Brian Kristensen.

Siden har Danmark oplevet, at den første dansker er smittet med corona-virus. Det er en journalist fra TV2, der tidligere i denne uge vendte hjem fra en skiferie i Lombardiet i Norditalien, der er det området i Europa, der har oplevet flest smittede og syge. Cirka 85.000 er på verdensplan smittet med sygdommen, som 2800 er døde af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Farvel til Tønder Festival, Vorbasse Marked, genforeningsfest, ringridning og alle de andre

Leder

JV mener: Pressemøde var en mavepuster til Danmark

To måneder uden indtægter. Mindst. Det ser ud til at blive virkeligheden for tusindvis af forretningsdrivende. Det er blandt andet frisører, massører, cafeer, restauranter, biografer og mange butikker, som tidligst kan åbne igen 11. maj. Endnu længere skal oplevelsesbranchen og de store arrangementer vente, da de bliver ramt af, at denne sommersæson til og med august er aflyst. Det var noget af en mavepuster, statsminister Mette Frederiksen (S) mandag aften gav Danmark med sine meldinger om en meget langsom og gradvis genåbning af samfundet. Hun gav på pressemødet ganske vist udtryk for, at Danmarks økonomi er sund. Men det er den ikke i meget store dele af det erhvervsliv, vi alle skal leve af, enten direkte eller indirekte. Mange virksomheder gisper efter vejret, og de får brug for flere økonomiske respiratorer end dem, der er vedtaget i de foreløbige hjælpepakker. Ellers dør alt for mange danske virksomheder, hvilket koster både værdifulde arbejdspladser og skatteindtægter. Det er enormt positivt, at den hidtidige nedlukning af Danmark ser ud til at få den ønskede effekt. Vi har heldigvis foreløbig undgået de uhyggelige scener fra Italien og Spanien, hvor sundhedsvæsenet ikke kan følge med. Men vi skal have gang i økonomien igen, og hvis det skal ske uden, at epidemien eksploderer, kræver det både noget af den enkelte borger og af myndighederne. Vi skal hver især følge reglerne og blive ved med at holde afstand, selv om det kan have store menneskelige omkostninger. Men vi skal også kræve af myndighederne, at de i forbindelse med genåbningen af samfundet, i første omgang daginstitutioner og dele af skolerne, gør deres til at holde smittespredningen under kontrol. Det skal blandt andet ske ved, at der omsider kommer styr på noget så fundamentalt som, at der er værnemidler nok til frontlinje-medarbejderne i sundheds- og plejesektoren. Og at der gennemføres mange flere test end hidtil, så man så vidt muligt undgår, at smittede medarbejdere går på arbejde med måske fatale følger.

Danmark

Live efter statsministerens pressemøde: Få overblikket over planerne her

Annonce